T-Mobile Nederland staat versneld in de verkoop

Persbureau Reuters meldt dat Deutsche Telekom diverse activiteiten – waaronder T-Mobile Nederland – in de verkoop heeft gezet om de schuldenlast van het bedrijf naar beneden te brengen. Op dit moment bedraagt deze schuldenlast ongeveer 130 miljard euro. Hiermee probeert het Duitse telecombedrijf meer ruimte te krijgen om het glasvezelnetwerk in Duitsland verder uit te kunnen breiden. Hiervoor is Deutsche Telekom ook op zoek naar investeerders voor het oprichten van een gezamenlijk bedrijf. Dit naar voorbeeld van KPN dat in Nederland samen met pensioenfonds ABP de joint-venture Glaspoort heeft opgericht.
T-Mobile
Het komt niet als volslagen verrassing dat Deutsche Telekom T-Mobile Nederland wil verkopen. Dit werd enkele maanden geleden al duidelijk. De snelheid waarmee het verkoopproces in gang wordt gezet, is wel opvallend. Zakenbank Morgan Stanley is in de arm genomen om de verkoop te bespoedigen. Eind juli worden de eerste biedingen op T-Mobile Nederland verwacht. Naar verwachting moet de nieuwe eigenaar tussen 5 en 6 miljard euro voor T-Mobile Nederland betalen.
Uitdager
T-Mobile staat in Nederland bekend als een uitdager op zowel de mobiele als vaste markt. Op de mobiele markt heeft T-Mobile met een scherpe prijsstelling en het leveren van onbeperkte spraak- en data-abonnementen het marktleiderschap al behaald. In Nederland heeft T-Mobile een eigen 4G- en 5G-netwerk dat wereldwijd als beste is getest. Op de vaste markt is T-Mobile minder succesvol. Samen met de investeerders Primevest, KKR en Deutsche Telekom Capital Partners is T-Mobile bezig met de aanleg van eigen glasvezelnetwerken. Daarbij is T-Mobile de hoofdhuurder, maar niet de eigenaar van het netwerk. Met 700.000 Nederlanders die vaste diensten bij T-Mobile Thuis kopen, is de afstand naar nummer twee KPN met een verschil van 1,5 miljoen klanten groot. Het klantverschil met marktleider Ziggo is met meer dan drie miljoen klanten zelfs twee keer zo groot. Een probleem voor T-Mobile is tevens dat het als uitdager in Nederland de abonnementen zo scherp moet prijzen dat de winstmarge op verkochte abonnementen lager is dan bijvoorbeeld Ziggo en KPN.