T-Mobile verliest rechtszaak glasvelnetwerk KPN in Den Haag
De ‘glasvezeloorlog’ die in Den Haag is losgebarsten gaat over de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier. In deze deel van Den Haag is al een glasvezelnetwerk operationeel dat T-Mobile samen met investeerder Primevest Capital Partners heeft aangelegd. Dit een zogenaamde open netwerk dat ook door andere bedrijven voor het leveren van de vaste diensten tv en internet gebruikt kan worden. KPN heeft echter geen overeenstemming over het gebruik van dit glasvezelnetwerk met Primevest Capital Partners weten te bereiken. KPN zet de al lang bestaande plannen voor de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk in Regentessekwartier dan ook door.
Goedkeuring Den Haag
De gemeente Den Haag zet niet alleen de deur voor KPN open in Regentessekwartier in stadsdeel Segbroek. “De Telecommunicatiewet schrijft voor dat de gemeente de aanleg van telecommunicatienetwerken in principe moet gedogen. Om die reden ziet het college momenteel geen juridische mogelijkheden om KPN te weigeren om glasvezel in het Regentessekwartier te realiseren”, zo schrijft het college van B&W in een brief aan de raadscommissies Leefomgeving en Bestuur. De argumenten die T-Mobile in het verzoek naar voren bracht, waren sowieso niet al te sterk. KPN veegde in een uitgebreide reactie aan Totaal TV de meeste argumenten van tafel. Daarna maakten T-Mobile de stap naar de rechter die uiteindelijk besloot de gemeente Den Haag in het besluit te steunen.
T-Mobile vecht door
T-Mobile en Primevest Capital Partners zijn teleurgesteld met deze uitspraak. De rechter erkent wel dat beter onderzoek door de gemeente Den Haag noodzakelijk was, maar vindt opschorting van het instemmingsbesluit te ver gaan. T-Mobile en Primevest zetten de bezwaarschriftprocedure tegen het besluit van de gemeente Den Haag door. T-Mobile gaf onder meer aan dat het huidige glasvezelnetwerk van T-Mobile door de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk letterlijk werd begraven onder de nieuwe glasvezelkabels van KPN.
Verplicht onderzoek
Met deze rechtszaak probeerden Primevest en T-Mobile niet alleen toegang te houden tot hun eigen glasvezelkabels, ook wilden zij aantonen welke juridische mogelijkheden gemeenten hebben om op te treden tegen partijen die overtollige infrastructuur aanleggen en de kwaliteit van het al aanwezige glasvezelnetwerk bedreigen. Pieter de Klein, directeur strategie van T-Mobile: “We zijn blij dat de rechter vindt dat de gemeente beter en meer onderzoek had moeten doen. Dat is een belangrijke uitspraak voor de toekomst. Gemeenten zullen voortaan de impact van een tweede glasvezelnetwerk op al bestaande infrastructuur zorgvuldig moeten onderzoeken alvorens zij instemmen. Dat is hier niet gebeurd.”