Torenhoge energieprijs ook probleem voor radiozenders
De prijs voor stroom is in het afgelopen jaar verdrievoudigd. Bij de gasprijs is de stijging nog groter, zelfs tien keer hoger dan ruim een jaar geleden. Vooral de hogere stroomprijs zorgt ervoor dat radiozenders de komende maanden in de problemen kunnen komen. Het gaat hierbij met name om commerciële omroepen die regionaal uitzenden en lokale omroepen. De grote landelijke commerciële omroepen en publieke landelijke en regionale radiozenders hebben natuurlijk wel last van de hogere stroomprijs, maar kunnen de prijsverhoging met mogelijk enkele bezuinigingen bij andere activiteiten wel opvangen.
FM
De problemen ontstaan doordat de maandelijkse kosten om de studio operationeel te houden oplopen. Het gaat vooral om het stroomverbruik van de etherzenders. Om het signaal via de FM-band met een goed bereik te verspreiden is een hoger vermogen nodig in vergelijk met verspreiding via het digitale radionetwerk DAB+. Meer uitzendvermogen betekent een groter stroomverbruik, en dus bij de sterk stijgende stroomprijs een fors grotere uitgavepost.
Reclame
Uitgaven worden door commerciële radiozenders gedekt door inkomsten uit de verkoop van reclamezendtijd. De energiecrisis zorgt er echter voor dat veel bedrijven het reclamebudget noodgedwongen moeten inkrimpen. Ook zij hebben te maken met hoge energieprijzen en om de producten voor de consument nog betaalbaar te houden moet in den uitgave gesneden worden. Al snel wordt dan gekozen voor minder reclamebudget.
Lokale omroep
Lokale omroepen gebruiken dan wel geen zenders met extreem hoge vermogens, maar hebben wel last van een hogere maandelijkse energierekening. Omdat veel lokale omroepen subsidie van gemeenten als belangrijkste inkomstenbron hebben, moet ook bij hen de broekriem aangehaald worden. In de meeste gevallen hoeft er niet te worden gehoopt dat gemeenten de subsidies gaan verhogen. De druk op gemeenten wordt namelijk de komende tijd groter omdat inwoners in problemen gaan komen door de hogere energienota en aankloppen voor financiële hulp.
Eerste slachtoffer
Het is Radio Continu dat als eerste de stekker uit de FM-distributie trekt. De radiozender gaat zich volledig richten op digitale verspreiding. Naast online radio via apps als JUKE, radioNED en TuneIn blijft de zender in het noorden van Nederland ook digitaal in de ether via DAB+ beschikbaar. Radio Continu geeft als reden dat FM-distributie te duur is geworden. De FM-frequenties van Radio Continu worden vanaf morgen (1 september) door Tukker FM overgenomen.