Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Torenhoge energieprijs ook probleem voor radiozenders

  Niet alleen consumenten en bedrijven hebben grote last van de snel stijgende energieprijzen. Ook radiozenders komen in problemen.
  Jarco Kriek
  31 augustus 2022
  comments 2
  Torenhoge energieprijs ook probleem voor radiozenders
  Foto Getty Images

  De prijs voor stroom is in het afgelopen jaar verdrievoudigd. Bij de gasprijs is de stijging nog groter, zelfs tien keer hoger dan ruim een jaar geleden. Vooral de hogere stroomprijs zorgt ervoor dat radiozenders de komende maanden in de problemen kunnen komen. Het gaat hierbij met name om commerciële omroepen die regionaal uitzenden en lokale omroepen. De grote landelijke commerciële omroepen en publieke landelijke en regionale radiozenders hebben natuurlijk wel last van de hogere stroomprijs, maar kunnen de prijsverhoging met mogelijk enkele bezuinigingen bij andere activiteiten wel opvangen.

   

  FM

  De problemen ontstaan doordat de maandelijkse kosten om de studio operationeel te houden oplopen. Het gaat vooral om het stroomverbruik van de etherzenders. Om het signaal via de FM-band met een goed bereik te verspreiden is een hoger vermogen nodig in vergelijk met verspreiding via het digitale radionetwerk DAB+. Meer uitzendvermogen betekent een groter stroomverbruik, en dus bij de sterk stijgende stroomprijs een fors grotere uitgavepost.

   

  Reclame

  Uitgaven worden door commerciële radiozenders gedekt door inkomsten uit de verkoop van reclamezendtijd. De energiecrisis zorgt er echter voor dat veel bedrijven het reclamebudget noodgedwongen moeten inkrimpen. Ook zij hebben te maken met hoge energieprijzen en om de producten voor de consument nog betaalbaar te houden moet in den uitgave gesneden worden. Al snel wordt dan gekozen voor minder reclamebudget.

   

  Lokale omroep

  Lokale omroepen gebruiken dan wel geen zenders met extreem hoge vermogens, maar hebben wel last van een hogere maandelijkse energierekening. Omdat veel lokale omroepen subsidie van gemeenten als belangrijkste inkomstenbron hebben, moet ook bij hen de broekriem aangehaald worden. In de meeste gevallen hoeft er niet te worden gehoopt dat gemeenten de subsidies gaan verhogen. De druk op gemeenten wordt namelijk de komende tijd groter omdat inwoners in problemen gaan komen door de hogere energienota en aankloppen voor financiële hulp.

   

  Eerste slachtoffer

  Het is Radio Continu dat als eerste de stekker uit de FM-distributie trekt. De radiozender gaat zich volledig richten op digitale verspreiding. Naast online radio via apps als JUKE, radioNED en TuneIn blijft de zender in het noorden van Nederland ook digitaal in de ether via DAB+ beschikbaar. Radio Continu geeft als reden dat FM-distributie te duur is geworden. De FM-frequenties van Radio Continu worden vanaf morgen (1 september) door Tukker FM overgenomen.

  radioFMDAB+lokale omroepNLPORadio Continuonlineenergieenergiecrisis

  Reacties

 1. TV-TIP MAX Ouderenjournaal

  MAX Ouderenjournaal
  NPO 1 om 16:37 uur
  Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid pakt MAX Ouderenjournaal uit met een speciale editie om mensen een hart onder de riem te steken. Met inspirerende, motiverende en confronterende levensverhalen van normale Nederlanders wordt eenzaamheid onder de aandacht gebracht. Dat kan namelijk in allerlei vormen voorkomen. De 81-jarige Heino heeft voldoende bezigheden buiten de deur, maar thuis op de bank voelt hij zich erg alleen. Maar ook jonge mensen kunnen zich soms erg eenzaam voelen, zoals de dertigjarige Bryan, die hierover schreef op Twitter.

  TV-TIP 90 Day Fiancé UK

  90 Day Fiancé UK
  TLC om 20:30 uur
  Wat de Amerikanen doen, kunnen de Britten ook. In 90 Day Fiancé UK worden Britse mannen en vrouwen gevolgd die een geliefde uit het buitenland halen en negentig dagen hebben om wel of niet te trouwen. Die relaties zijn meestal gedoemd te mislukken, maar alsnog doen de koppels er alles aan om hun relatie te laten werken. De alleenstaande moeder Louise is bijvoorbeeld smoorverliefd op de Colombiaanse rapper Jose en hoopt dat hij haar de liefde kan geven die zij mist. Haar familie en vrienden hebben hun twijfels over de krullenbol.

  Interview

  • *

   Ewout Genemans

   Bureau Rotterdam

   In Bureau Rotterdam gaat presentator Ewout Genemans op pad met de politie in de meest rauwe stad van Nederland.
   Reacties0 reactie(s)