Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Trage WiFi? Los het zelf op

    100 kilometer per uur op de snelweg is al niet leuk, maar trage wifi in huis is helemaal onverdraaglijk. Gelukkig kunt u daar zelf veel aan doen.
    6 december 2019
    comments 5
    Ziggo KPN trage wifi
    iStock

    Hoe meer apparaten in huis zijn verbonden met wifi, hoe vervelender het is als de wifi-verbinding hapert of wegvalt. Want in een modern huishouden is het zonder wifi niet alleen de laptop die niet meer online kan; ook Netflix kijken, naar muziek luisteren met Spotify en zelfs de slimme verlichting aan- of uitdoen is zonder wifi een probleem. Vloeken op Ziggo of KPN is dan voor veel mensen een natuurlijke reactie, maar in de meeste gevallen niet terecht. De aanbieder van uw internetverbinding is namelijk alleen maar verantwoordelijk voor de verbinding tot in uw meterkast. Als uw aanbieder een modem in bruikleen geeft, dient dat natuurlijk naar behoren te werken, maar het is aan de abonnee om zorg te dragen voor de verdere verspreiding van het signaal in de woning.

     

    Meten is weten

    Dat wil niet zeggen dat aanbieders hun klanten op dit punt aan hun lot overlaten. Maar voordat u een monteur laat langskomen, kunt u heel veel zelf doen. In de meeste gevallen zijn wifi-problemen namelijk zelf op te lossen. Daarbij is het belangrijk om met een smartphone of tablet te kunnen meten wat de situatie is, en wat het effect is van eventuele veranderingen die u aanbrengt. U meet eenvoudig de wifi-snelheid ter plaatse met de app Speedtest van Ookla (Android en Apple iOS). Deze moet zeker in de buurt van de router overeenkomen met de snelheid waarvoor u betaalt. Met de app Wifi Analyzer van Farproc (Android) ziet u welk kanaal uw wifi-netwerk gebruikt en of dit overlapt met het netwerk van bijvoorbeeld de buren.

     

    Waar komt de router?

    Vaak is een flinke verbetering te bereiken door de router van uw provider een betere plek te geven. In de meeste gevallen leveren aanbieders een apparaat waarin modem en router worden gecombineerd. Omdat het signaal van de provider in de meterkast binnenkomt, is dit vaak ook de plek waar de router wordt geplaatst. Ideaal is die plek echter niet: een hoge, open plek uit de buurt van (elektronische) apparatuur en metalen voorwerpen verdient de voorkeur. Als de router ook nog centraal in de woning kan worden geplaatst, geeft dit een optimale dekking. Dit gaat met een losse router vaak wat makkelijker dan met een gecombineerde modem/router. Helaas is het niet altijd mogelijk om een eigen router te gebruiken in combinatie met de apparatuur die de aanbieder levert.

     

    Welke frequentie?

    Met de Wifi Analyzer app of in het instellingenmenu van uw modem/router kunt u zien van welk kanaal uw netwerk gebruik maakt. Tegenwoordig zijn dit er meestal twee: één kanaal binnen de 2,4GHz band en één binnen de 5GHz band. De 2,4 GHz band heeft een groter bereik, maar op de 5 GHz band kunt u hogere snelheden halen. U gebruikt dus bij voorkeur de laatste, maar als deze niet tot in de hoeken van uw woning rijkt, is de 2,4 GHz band een prima alternatief. Mochten uw buren van hetzelfde wifi-kanaal gebruik maken, dan kunt u een ander kanaal kiezen om te proberen of u daarmee een beter bereik heeft. In de gebruiksaanwijzing van uw modem/router leest u hoe u dit doet. Ook het richten van de antennes van de router (als die er zijn) kan soms tot een wat beter signaal leiden.

     

    Lapwerk

    In de ideale situatie voorziet een slim geplaatste router wifi-signaal voor uw hele woning. Dit is echter niet altijd haalbaar, bijvoorbeeld als uw woning erg groot is of er sprake is van dikke binnenmuren of vloeren met betonstaal. In dit geval zijn er technische oplossingen om het netwerk uit te breiden. Een access point sluit u met een kabel aan op uw modem/router en zorgt voor een tweede punt in huis waar het wifisignaal wordt uitgezonden. Bijvoorbeeld de bovenverdieping. Wanneer een kabel leggen geen optie is, kunt u een repeater gebruiken. Deze doet hetzelfde, maar maakt verbinding met uw modem/router via wifi. Dat klinkt handig, maar vanaf de repeater is de wifi-snelheid aanzienlijk lager. Er zijn ook zogeheten powerline-adapters te koop waarmee het bereik van het huisnetwerk via het stopcontact kan worden vergroot. Deze werken echter niet in alle situaties, en de beloofde snelheden zijn niet gegarandeerd.

     

    Mesh-netwerk

    Bovenstaande oplossingen hebben allemaal hun minpunten. Een betere oplossing is helaas ook fors duurder: een mesh- of multiroom-netwerkset. Deze bestaan uit een basisstation dat verbinding maakt met de router en een aantal draadloze satellieten die op strategische plekken in huis worden geplaatst. Het systeem is gemakkelijk uit te breiden met een extra satelliet en geeft relatief weinig snelheidsverlies. Sets zijn verkrijgbaar van fabrikanten als Google/Nest, Netgear en TP-Link.

    WiFiRouterNetflixSpotifyZiggoKPN

    Reacties