Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘TV-abonnement wordt in 2019 duurder’

    Nederlanders kijken minder lineair naar televisie, maar gaan naar verwachting volgend jaar mogelijk fors meer geld voor het traditionele tv-abonnement betalen. TV-zenders willen namelijk een hogere doorgiftevergoeding van de aanbieders.
    Jarco Kriek
    4 december 2018
    comments 13
    ‘TV-abonnement wordt in 2019 duurder’
    Foto ANP

    Geen enkele marktpartij wil een inhoudelijke reactie geven, maar duidelijk is wel dat er op dit moment onderhandelingen tussen zendergroepen en distributeurs(tv-aanbieders) gevoerd worden. Inzet voor de tv-zenders is een hogere doorgiftevergoeding van de tv-aanbieders. NPO, RTL en Talpa TV onderhandelen afzonderlijk met diverse tv-aanbieders waaronder Ziggo, KPN en T-Mobile. De kleinere aanbieders worden door brancheorganisatie NLConnect vertegenwoordigd, zo meldt NRC Handelsblad.

     

    NPO

    Vooral NPO is op zoek naar een nieuwe structurele inkomstenbron nu de overheid de subsidiekraan steeds dichter draait. Vanuit de politiek werd geopperd dat NPO extra inkomsten bij de tv-aanbieders moet zien weg te halen. En dat lijkt niet tegen dovemansoren gezegd. NPO wil bij de nieuwe distributieovereenkomsten een fors hogere vergoeding van de aanbieders. Op dit moment wordt door de Nederlanders rond de 42 eurocent per abonnement per maand aan de NPO betaald. Dat NPO zich bij nieuwe onderhandelingen hard opstelt, werd eerder dit jaar al duidelijk. De nieuwe Nederlandse aanbieder Joyne ging schoorvoetend met een nieuwe hogere doorgifteprijs van NPO akkoord. Het diende echter wel een klacht bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt in. NPO zet bij onderhandelingen aanbieders met de rug tegen de muur. Abonnees van de aanbieders geven de zenders van NPO een hoge prioriteit. De aanbieder kan hierdoor uit commercieel oogpunt de zenders niet uit het aanbod verwijderen. Maar de meeste aanbieders mogen dit ook niet doen.

     

    Mediawet

    De Mediawet schrijft iedere aanbieder die meer dan 100.000 tv-abonnenten verkoopt de verplichting voor dat de landelijke publieke tv- en radiozenders aan iedere klant in het goedkoopste pakket aangeboden dienen te worden. NPO heeft tot een bepaalde hoogte hierdoor vrij spel om de doorgifteprijs voor aanbieders te verhogen. Analisten houden er zelfs rekening mee dat de huidige doorgiftevergoeding van gemiddeld 42 eurocent op termijn verdubbeld wordt en richting een euro per maand gaat. Eigenlijk komt het erop neer dat bezuinigingen van de overheid bij de publieke omroep via een andere weg door Nederlanders gecompenseerd gaan worden.

     

    RTL en Talpa TV

    Ook de twee belangrijkste commerciële mediagroepen van Nederland RTL en Talpa TV zetten bij de onderhandelingen op een hogere doorgiftevergoeding in. Deze mediagroepen worden net als NPO geconfronteerd met dalende reclame-inkomsten. Dalende kijkcijfers zijn de oorzaak. Getracht wordt om dit met meer inkomsten uit distributie gedeeltelijk te compenseren. Maar van de kant van de aanbieders wordt juist gewezen op het mindere aantal kijkers dat zou moeten leiden tot een lagere doorgifteprijs.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDeutsche TelekomNPOpublieke omroepRTLRTL NederlandTalpa MediaTalpakabeldoorgiftekabeldistributieHDTVdigitale kabeltelevisieabonnemententv-abonnementprijsverhoginglineairtraditioneelbezuiniging

    Reacties

  1. TV-TIP UEFA Champions League (v): Ajax - Chelsea

    UEFA Champions League (v): Ajax - Chelsea
    NPO 3 om 18:20 uur
    Terwijl hun mannelijke collega’s bijna over hun eigen voeten struikelen, hebben de Ajax-vrouwen het een stuk beter op de rit. Na een knappe tweede plek in de groepsfase van de Champions League, mogen zij zich gaan bewijzen in de knock-outfase. De tegenstander is er meteen eentje van formaat: Chelsea, de finalist van 2021 en al vier jaar op rij kampioen in eigen land. Weet het team van aanvoerder Sherida Spitse weer potten te breken?

    TV-TIP My Strange Addiction: Still Addicted?

    My Strange Addiction: Still Addicted?
    TLC om 20:30 uur
    Het knagen op wc-papier of kattenhaar, drinken van je eigen urine of slapen met een ronkende föhn naast je hoofd; sommige mensen houden er nogal bizarre gewoontes op na. My Strange Addiction gaat na tien jaar terug naar een aantal van de meest opmerkelijke gevallen van destijds. Heeft Nathaniel bijvoorbeeld nog een relatie met zijn auto? En hoe gaat het met de onsmakelijk lange nagels van Ayanna?

    Interview

    • *

      Joris Linssen

      Out of Office

      In het nieuwe Out of Office volgt Joris Linssen vijf mensen met een burn-out die een half jaar gaan helpen op een zorgboerderij. Heeft hij ooit overwogen om zelf een pauze te nemen en ‘out of office’ te gaan?
      Reacties0 reactie(s)