Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  TV-kijken nog duurder: Ziggo en KPN onder druk streamingdiensten

  Het nieuwe jaar 2022 wordt interessant als het gaat om de strijd tussen traditionele tv-providers als Ziggo en KPN met bestaande en nieuwe streamingdiensten.
  Jarco Kriek
  31 december 2021
  comments 14
  TV-kijken nog duurder: Ziggo en KPN onder druk streamingdiensten
  Foto Getty Images

  VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN zijn de eigenaren van de twee landelijk dekkende netwerken in Nederland. Maar hun marktmacht komt door de snelle aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken onder druk te staan. Het relatief lui achterover leunen van deze twee partijen is voorbij nu andere spelers de Nederlandse markt hebben ontdekt en miljarden euro investeren in eigen glasvezelnetwerken. Zo gaat Delta Fiber in de komende jaren het aantal potentiële glasvezelaansluitingen in woningen en bedrijven tot twee miljoen uitbreiden. Open Dutch Fiber – met T-Mobile als hoofdhuurder – heeft de voorlopige ambitie om hun glasvezel op minimaal een miljoen adressen aan te gaan bieden.

   

  Streamingdiensten

  Maar concurrentie op netwerkniveau is niet het enige wat Ziggo en KPN te wachten staat. Net als elke andere tv-provider wordt cordcutting meer voelbaar. Het aantal verkochte traditionele tv-abonnementen daalt al langer maar het tempo lijkt zich in 2022 te gaan versnellen. De komst van drie nieuwe streamingdiensten is hier debet aan. De grootste aderlating moet Ziggo in de komende maanden gaan verwerken. Ziggo verliest namelijk Formule 1 aan de nieuwe streamingdienst Viaplay. Maar ook goed bekeken films en series van HBO die de afgelopen vijf jaar exclusief bij het kabelbedrijf te zien waren, zijn vanaf 1 januari niet meer op het video on demand-platform van Ziggo aanwezig. Dit content verdwijnt naar de een andere voor Nederland nieuwe streamingdienst HBO Max die over enkele maanden beschikbaar komt. Ziggo heeft voorlopig het gat dat HBO achterlaat kunnen opvullen met films en series afkomstig van ViacomCBS. Maar ook deze partij heeft plannen om de eigen streamingdienst Sky Showtime mogelijk nog in 2022 in Nederland op de markt te brengen.

   

  Duurder

  Huidige Ziggo-klanten moeten dus in 2022 honderden euro per jaar meer gaan betalen om naar het aanbod te kunnen blijven kijken dat zij in 2021 gewend waren te zien. Zo is voor Formule 1 een abonnement van Viaplay of F1 TV Pro nodig en voor de HBO-content een separaat abonnement van HBO Max. Nu belooft Ziggo wel dat het Viaplay-abonnement – normale prijs €13,99 per maand – met de nodige korting aan klanten wordt aangeboden, maar desondanks wordt het maandelijkse prijskaartje voor tv-kijken voor klanten van het kabelbedrijf fors duurder.

   

  Versnippering

  Bij KPN, Canal Digitaal, T-Mobile en andere providers was men al gewend aan betalen om naar live Formule 1 te kijken. Maar ook voor klanten van deze providers wordt tv-kijken in 2022 duurder. Dit heeft vooral te maken met versnippering van content over meerdere streamingdiensten. Het zijn vooral WarnerMedia en The Walt Disney Company die eigen films en series bij Ziggo en streamingdiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video weghalen om voortaan exclusief via eigen streamingdiensten – respectievelijk HBO Max en Disney+ - aan te gaan bieden. De komst van de drie nieuwe streamingdiensten en versnippering van content zorgt dus voor een hogere maandrekening, als men tenminste legaal naar de huidige content wil blijven kijken.

   

  Illegaal

  De kans ligt op de loer dat een deel van de kijkers de huidige ontwikkeling zat is en het illegale pad gaat bewandelen. Dit kan op meerdere manieren. Zo kan gekozen worden om het traditionele tv-abonnement met alle aanvullende opties als Ziggo Sport Totaal, ESPN en Film1 stop te zetten. Het illegale alternatief is het steeds meer gebruikte IPTV-abonnement waarmee voor een bedrag van minder dan 100 euro een jaar lang duizenden zenders – waaronder alle voor de Nederlandse markt beschikbare zenders – gekeken kan worden. Hierbij geldt wel dat het bedrag meestal een jaar vooruit betaald dient te worden. Als de illegale IPTV-dienst binnen deze periode wordt opgerold of gewoon uit zichzelf stopt dan is het vooruitbetaalde geld in rook opgegaan. Een tweede mogelijkheid is het onderling delen van inloggegevens van streamingdiensten, de zogenaamde accountsharing. Op deze manier kunnen abonnementskosten voor meerdere streamingdiensten over meerdere hoofden gedeeld worden.

   

  Prijsverhoging

  Onder de stijgende druk van cordcutting door de opkomst van streamingdiensten is het de vraag of het voor providers verstandig is om de abonnementsprijs in 2022 te verhogen. Zeker voor Ziggo geldt dit dilemma. Kijken we naar de huidige inflatie dan is het niet ondenkbaar dat de correctie een prijsverhoging van rond de twee euro per maand voor de meest verkochte abonnementen met zich mee gaat brengen. Daarnaast investeren VodafoneZiggo (gigabit/DOCSIS 3.1 bij Ziggo) en KPN (versnelde aanleg glasvezel) fors in de eigen netwerken. Investeringen die in voorbijgaande jaren werden opgevoerd als onderbouwing van een prijsverhoging hoger dan inflatiecorrectie. Mocht ook dit jaar aan deze strategie worden vastgehouden, kan dit een nieuwe prikkel voor de consument zijn om het illegale pad te gaan bewandelen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNHBO MaxViaplaySky ShowtimestreamingdienstcontentFormule 1abonnementversnipperingprijsverhoging

  Reacties

 1. TV-TIP MasterChef Australië: Dessert Masters

  MasterChef Australië: Dessert Masters
  Net5 om 19:30 uur
  De bejubelde Australische MasterChef-franchise wordt uitgebreid met een nieuwe gang. Onder leiding van Melissa Leong en Amaury Guichon kruisen in Dessert Masters tien bekende en minder bekende patissiers de gardes om het beste dessert uit hun bakblik te toveren. Onder hen Reynold Poernomo, de toetjeskoning die het in het zevende seizoen van MasterChef nog tot de vierde plek wist te schoppen. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van dessertbar KOI in Sydney.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (v): Nederland - België

  Voetbal: Nations League (v): Nederland - België
  NPO 3 om 20:23 uur
  In een groep met regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland wisten de Nederlandse dames bij de start van de eerste Nations League voor vrouwen al dat ze zich geen enkele misstap konden veroor­loven. Alleen de winnaar van de groep houdt immers kans op een ticket voor de Spelen. Toch ging het al in de eerste wedstrijd tegen België mis. Maar Oranje rechtte haar rug, en schopte het na vier wedstrijden tot de virtuele groepswinst. De laatste horde: die dekselse Red Flames.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)