Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Uitzendrechten maken satellietontvangst moeilijker

    Nieuwe technieken en satellieten maken het voor de satellietkijker niet altijd makkelijker. De ontvangst van honderden tv- en radiozenders kan in het geding komen.
    Jarco Kriek
    19 januari 2020
    comments 0
    Italië via satelliet
    Foto Brunopress

    Nieuwe satellieten beschikken – mede op verzoek van de zenders zelf – in steeds meer gevallen over uitzendbeams waarmee een kleiner en gerichter oppervlakte bestreken wordt. Hierdoor is satellietontvangst alleen in dit gebied met een kleinere schotelantenne mogelijk. Maar omdat de techniek zo verfijnd is, kan buiten dit gebied zelfs met grotere schotelantennes het signaal amper ontvangen worden. Het inzetten van deze gerichte uitzendbeams gaat ten koste van het aantal tv- en radiozenders dat de satellietkijker kan ontvangen.

     

    Uitzendrechten

    Televisiezenders zijn vooral vanwege issues rond uitzendrechten geïnteresseerd in het uitzenden vanaf deze gerichte uitzendbeams. Zo kan een zender bijvoorbeeld ongecodeerd blijven, of juist gaan uitzenden. Dit leidt tot kostenbesparing vanwege het niet gebruiken van een duur coderingssysteem of het verplicht nasynchroniseren van het programma. Zo zijn de Britse tv- en radiozenders al enige tijd omwille van deze reden in slechts een beperkt deel van Europa via de Astra2-satelliet te bekijken. Het geluk voor Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers is dat het Verenigd Koninkrijk relatief dicht bij de Benelux ligt en deze zenders met een normale schotelantenne nog steeds probleemloos ontvangen en bekeken kunnen worden.

     

    Satelliet

    Anders ligt dit met zenders die vanaf meerdere satellieten voor bijvoorbeeld Italië via een dergelijk gerichte beam uitzenden. Deze zenders zijn zelfs met hele grote schotelantennes niet meer in Nederland te ontvangen. Een goed voorbeeld zijn diverse ongecodeerd zogenaamde Multistream-transponders met Italiaanse zenders die vanaf Eutelsat 9B op 9 graden oost worden uitgezonden. Deze zender waren voorheen op een andere satellietpositie via een uitzendbeams welke een groter verzorgingsgebied bestrijkt – waaronder ook Nederland en België - te ontvangen. Na het verplaatsen van de zenders naar de zogenaamd Italiabeam van Eutelsat 9B zijn deze zenders niet meer te ontvangen en dus ook niet meer te bekijken.

    satellietsatellietontvangstsatellietkijkerschotelantennetvtelevisieradiouitzendrechten

    Reacties

  1. TV-TIP Waku Waku

    Waku Waku
    NPO 3 om 18:21 uur
    Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

    TV-TIP Ice Road Rescue

    Ice Road Rescue
    National Geographic om 19:35 uur
    Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

    Interview

    • *

      Harm Edens

      Dit Was Het Nieuws

      Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
      Reacties0 reactie(s)