Uitzendrechten maken satellietontvangst moeilijker

Nieuwe satellieten beschikken – mede op verzoek van de zenders zelf – in steeds meer gevallen over uitzendbeams waarmee een kleiner en gerichter oppervlakte bestreken wordt. Hierdoor is satellietontvangst alleen in dit gebied met een kleinere schotelantenne mogelijk. Maar omdat de techniek zo verfijnd is, kan buiten dit gebied zelfs met grotere schotelantennes het signaal amper ontvangen worden. Het inzetten van deze gerichte uitzendbeams gaat ten koste van het aantal tv- en radiozenders dat de satellietkijker kan ontvangen.
Uitzendrechten
Televisiezenders zijn vooral vanwege issues rond uitzendrechten geïnteresseerd in het uitzenden vanaf deze gerichte uitzendbeams. Zo kan een zender bijvoorbeeld ongecodeerd blijven, of juist gaan uitzenden. Dit leidt tot kostenbesparing vanwege het niet gebruiken van een duur coderingssysteem of het verplicht nasynchroniseren van het programma. Zo zijn de Britse tv- en radiozenders al enige tijd omwille van deze reden in slechts een beperkt deel van Europa via de Astra2-satelliet te bekijken. Het geluk voor Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers is dat het Verenigd Koninkrijk relatief dicht bij de Benelux ligt en deze zenders met een normale schotelantenne nog steeds probleemloos ontvangen en bekeken kunnen worden.
Satelliet
Anders ligt dit met zenders die vanaf meerdere satellieten voor bijvoorbeeld Italië via een dergelijk gerichte beam uitzenden. Deze zenders zijn zelfs met hele grote schotelantennes niet meer in Nederland te ontvangen. Een goed voorbeeld zijn diverse ongecodeerd zogenaamde Multistream-transponders met Italiaanse zenders die vanaf Eutelsat 9B op 9 graden oost worden uitgezonden. Deze zender waren voorheen op een andere satellietpositie via een uitzendbeams welke een groter verzorgingsgebied bestrijkt – waaronder ook Nederland en België - te ontvangen. Na het verplaatsen van de zenders naar de zogenaamd Italiabeam van Eutelsat 9B zijn deze zenders niet meer te ontvangen en dus ook niet meer te bekijken.