Vertraging aanleg glasvezel in Rotterdam: Ziggo lachende derde
Het is te rustig rond L2Fiber. De glasvezelexploitant had grote plannen. Vrijwel alle woningen in Rotterdam zouden een aansluiting krijgen waarmee toegang tot het moderne netwerk gekregen kon worden. In 2018 werd met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Kralingen begonnen. Andere delen van Rotterdam zouden later volgen. Vorig jaar kondigde L2Fiber zelfs nog glasvezelnetwerken in de Rotterdamse buurtgemeenten Barendrecht en Ridderkerk aan. Maar of dit nog gaat gebeuren en zo ja op welke termijn is onduidelijk geworden. Het AD meldt namelijk dat de aanleg van glasvezel in Rotterdam om onduidelijke redenen stil ligt. Er zijn in Kralingen wel woningen op het L2Fiber glasvezelnetwerk aangesloten, maar twee jaar na de aankondiging hebben zeker niet alle woningen van deze Rotterdamse wijk een glasvezelaansluitpunt in de meterkast. Op vragen van bewoners komen onduidelijke antwoorden, als er überhaupt al een antwoord komt.
Wat is er loos bij L2Fiber?
L2Fiber is een bedrijf dat is opgericht door Oscar Kuiper en Henk Hoven. Het bedrijf stelde zich als doel om 295.000 woningen in Rotterdam op het aan te leggen glasvezelnetwerk aan te sluiten. Of dit nog gaat gebeuren is de grote vraag. De aanleg ligt stil en de werkzaamheden lopen kwartalen achter op schema. Inmiddels wordt op de internetsite van de gemeente Rotterdam alleen KPN genoemd als bedrijf dat glasvezel in de Maasstad gaat aanleggen. Waar het met het graven en kabels aanleggen stil is, werkt de marketingafdeling van L2Fiber – onder meer op sociale media – nog wel op volle toeren. Daar worden inwoners van Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk met aanprijzende woorden over de voordelen van glasvezel verleid om bij L2Fiber in te schrijven.
KPN
Maar of de door L2Fiber opgevoerde grote investeerders na de aankondiging van KPN voor aanleg van glasvezel nog interesse hebben in het investeren in L2Fiber is de vraag die door de ontwikkelingen rijst. KPN begint op korte termijn met de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk van dochterbedrijf KPN NetwerkNL in Rotterdam. In de komende vijf jaar wil KPN 285.000 woningen – 10.000 minder dan L2Fiber – van een glasvezelaansluiting voorzien.
Ziggo
In de tussentijd spint Ziggo garen rond de soap rond L2Fiber. Het kabelbedrijf levert sinds 15 september in alle woningen in Rotterdam internet met een maximale snelheid van 1000Mbps (1Gbps). Dat is de snelheid die L2Fiber en ook KPN in eerste instantie via glasvezel willen gaan leveren. Omdat in Rotterdam naast kabel alleen koperdraad operationeel is voor het leveren van vaste diensten tv en internet blijft Ziggo nog enige tijd de meest geschikte keuze voor inwoners die behoefte aan sneller internet hebben.