Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond

  Nederlanders omarmen het digitale radionetwerk DAB+ niet. Dit is de treurige conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  Jarco Kriek
  26 september 2022
  comments 12
  Verwaarloosbare groei: DAB+ komt niet van de grond
  Foto ProShots

  Het CBS heeft berekend dat het bezit van een voor DAB+ geschikte radio in een jaar tijd met slechts twee procentpunten is gestegen, van 22 naar 24 procent. Dit ondanks de doorlopende campagnes van radiozenders die ontvangst via DAB+ onder de aandacht van de luisteraar moeten brengen. Het gaat bij deze berekening om zowel de beschikbaarheid in huis als in de auto. Omdat vrijwel alle nieuwe auto’s op dit moment standaard met een DAB+ geschikte multimediasysteem worden geleverd, kan worden vastgesteld dat het grootste deel van de beperkte groei te danken is aan nieuwe auto’s. De bekendheid van DAB+ onder Nederlanders steeg ook slechts minimaal, van 49 naar 53 procent.

   

  Slecht bereik

  Dat DAB+ in Nederland niet echt van de grond komt, heeft meerdere oorzaken. Zo is het bereik in enkele delen van Nederland slecht. Dit geldt vooral voor ontvangst binnenshuis. Maar ook voor automobilisten in diverse regio’s van het land valt de ontvangst geheel of gedeeltelijk (haperend geluid) uit. De ontvangst van DAB+ is slechter dan het die van FM-netwerk. Een ander nadeel is de slechtere geluidskwaliteit ten opzichte van FM die bij sommige – maar zeker niet alle – zenders te horen is. Een voordeel van DB+ is dan weer dat het zenderaanbod groter is dan op FM, zowel wat betreft de publieke als commerciële landelijke en regionale zenders.

   

  Hybride

  Radiozenders volgen overigens een hybride strategie bij de aanstaande vervanging van het FM-netwerk. Daarbij wordt DAB+ primair ingezet voor ontvangst van radio buitenshuis, bijvoorbeeld in de auto of voor recreatieve doeleinden. Voor gebruik binnen de eigen woning zetten radiozenders in op ontvangst via de zenderpakketten van tv-providers als Ziggo en KPN, en online via internetradio.

  DAB+radiodigitaalanaloogFM

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)