Viaplay heeft zure boodschap: prijsverhogingen en acties tegen accountsharing

Dat de financiële jaarcijfers van 2023 van het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group, waartoe Viaplay Nederland behoort, niet tot vrolijkheid zouden stemmen was al enige tijd bekend. Hoewel de omzet met bijna 20 procent steeg naar 1,66 miljard euro, boekte het bedrijf een megaverlies van maar liefst 872 miljoen euro. Dit terwijl er in 2022 nog een bescheiden winst van 28 miljoen euro werd gemaakt. Cijfers om niet vrolijk van te worden, en wellicht moeten de maatregelen die Viaplay Group wil nemen om het tij te keren de abonnees zorgen baren.
Kostenbesparing
Want Viaplay moet op de kosten besparen, ook in Nederland. Waar die kostenreductie vandaan moet komen is nog niet bekend. De kostenreductie staat haaks op diverse andere zaken die bij Viaplay Nederland spelen. Zo is de klantenservice nog niet goed op orde en is een investering nodig om deze te verbeteren. Dit geldt ook voor het entertainmentaanbod. Klachten over het ontbreken van Nederlandse ondertitels klinken steeds vaker. Die klachten zijn ook bij het sportaanbod te horen. Diverse voetbalwedstrijden zijn zonder of met alleen buitenlandse verslaggeving beschikbaar. Viaplay belooft een verbeterslag in beeldkwaliteit, maar dit kost natuurlijk ook geld. Maar het allerbelangrijkste is dat Viaplay vanaf dit jaar verplicht is om minimaal 5 procent van de omzet aan Nederlandse content te besteden. De eigen sportprogramma’s tellen bij deze rekensom niet mee.
Prijsverhoging
Kostenreductie is met de huidige abonneeprijs problematisch als Viaplay bovengenoemde verbeteringen in combinatie met de verplichte jaarlijkse investering in Nederlands content wil uitvoeren. De aankomende prijsverhoging van het abonnement medio mei naar €17,99 per maand moet dan ook slechts als eerste stap gezien worden, zeker als Viaplay de uitzendrechten van Formule 1 na 2024 weet te bemachtigen. Het is onbekend welk prijskaartje daar aan gaat hangen, maar zeker is dat het meer is dan de huidige prijs, die rond de 35 miljoen euro ligt. De nieuwe koper gaat zonder twijfel geconfronteerd worden met een ‘Maxbelasting’. De prijs kan door de populariteit van Formule 1 in Nederland dan ook snel oplopen in de richting van 50 miljoen euro per jaar. Met het maken van meer winst in het achterhoofd kan dit als Formule 1 bij Viaplay blijft niets anders betekenen dan nog hogere prijzen in 2025 en de jaren daarna.
Accountsharing
Viaplay wil daarnaast de omzet verhogen door accountsharing en piraterij aan banden te gaan leggen. Het bedrijf is hierin enigszins onduidelijk. Het delen van het abonnement wordt vanaf 25 februari in Nederland al moeilijker als slechts vanaf één IP-adres met maximaal twee apparaten gelijktijdig gekeken kan worden. Of dit de maatregel is die Viaplay in de toelichting op de jaarcijfers bedoelt is niet bekend. Dit geldt ook voor de maatregelen die Viaplay tegen piraterij wil ondernemen. De kans dat piraterij door illegale IPTV structureel kan worden aangepakt is klein. De servers van dergelijke illegale diensten staan overwegend in landen waar handhaving van auteurs- en uitzendrechten geen of slechts een heel lage prioriteit heeft.