Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay krijgt forse kritiek, zowel van abonnees als sporters

  Viaplay wordt door een deel van de eigen abonnees gezien als een noodzakelijk kwaad. Nu worden echter ook sporters kritisch.
  Jarco Kriek
  8 maart 2024
  comments 13
  Viaplay krijgt forse kritiek, zowel van abonnees als sporters
  Foto Getty Images

  De kritiek richt zich vooral op de afwezigheid van eigen reporters tijdens belangrijke speeldagen. Waar bij Formule 1 een blik commentatoren, verslaggevers en analisten wordt opengetrokken die op locatie bij het live verslag aanwezig zijn, wordt bij andere sporten juist bezuinigd op personeels- en verblijfkosten op locatie. Reden voor Michael van Gerwen, Nederlands beste darter van dit moment, om Viaplay als amateuristisch te bestempelen. Dezelfde woorden klinken met enige regelmaat uit de monden van klagende abonnees.

   

  Niet goed

  De klaagzang van Michael van Gerwen over Viaplay moet in een groter perspectief worden gezien. Natuurlijk speelt teleurstelling een rol. De darter werd gisterenavond al snel in de zesde ronde van de Premier League uitgeschakeld door met 6-2 van Rob Cross te verliezen. Daarna moest hij een interview via een laptop aan Viaplay geven. Reden voor het gebruiken van de term amateuristisch. Maar onder de oppervlakte heerst meer onvrede. Sinds darts van het ‘open net’ bij RTL 7 is verdwenen, heeft de sport in het algemeen aan populariteit verloren. Grote – meestal door dartsorganisatie PDC georganiseerde – dartsevenementen stromen nog vol met publiek, maar het aantal kijkers in de huiskamer neemt af. Darts was immers zoiets als een zapsport. Tijdens het zappen van kanalen kwam je langs RTL 7 en bleef de kijker hangen. In veel gevallen zorgde dit voor een bepaalde liefde voor deze sport waardoor bij een volgend dartstoernooi actief en direct op RTL 7 werd afgestemd.

   

  Duurder

  Darts dreigt nog meer het kind van de rekening te worden waardoor de populariteit bij kijkers onder druk komt te staan. Viaplay hanteert sinds 25 februari namelijk striktere regels om het delen van het abonnement (accountsharing) tegen te gaan. Er mag nog slechts vanaf één IP-adres met maximaal twee apparaten gekeken worden. Bij Formule 1 – de levensader van Viaplay in Nederland – wordt dit gecompenseerd met gratis toegang tot een andere streamingdienst F1 TV Pro. De dartfan krijgt een dergelijke compensatie niet. Als bijvoorbeeld thuis wordt gekeken, kan een ander gezinslid op het werk niet naar de live dartuitzending kijken. En een abonnement en daarbij behorende kosten delen met een familielid, vriend of kennis is er al helemaal niet meer bij. Voor ieder huishouden moet voor darts €15,99 per maand betaald worden. En die prijs gaat in mei zelfs met twee euro omhoog. Darts wordt als laagdrempelig spel uit de kroeg door Viaplay achter een nog dikkere betaalmuur gezet. Dit komt de populariteit van de sport bij kijkers niet ten goede.

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstdartsPDC

  Reacties