Viaplay met miljoen abonnees op verkoopkoers, hoe is dit mogelijk?

De melding van de in dit dossier meestal goed geïnformeerde sportmarketeer Chris Woerts is opmerkelijk. Woerts koopt voor Talpa Network van John de Mol de sportuitzendrechten in. Het is dus niet ondenkbaar dat Viaplay de sportuitzendrechten via hem ook aan Talpa heeft aangeboden. Dit maakt zijn uitlatingen over het te koop aanbieden van de uitzendrechten nog concreter. Ook de melding dat Viaplay de hoofdprijs vraagt voor de aangeboden uitzendrechten – omdat het zelf de uitzendrechten vaak boven de daadwerkelijke marktwaarde heeft gekocht – komt uit de mond van de sportmarketeer.
In de verkoop
Dat mediabedrijven als RTL en VodafoneZiggo – ten behoeve van kabelbedrijf Ziggo en betaalzender Ziggo Sport Totaal – niet direct happen op het door Woerts genoemde verkoopvoorstel is begrijpelijk. Mocht Viaplay de eindstreep niet halen en de Nederlandse activiteiten noodgedwongen moeten staken, komen de uitzendrechten weer via de rechtenhouders terug op de markt voor een meer marktconforme waarde. Zeker wat betreft Formule 1 en Premier League voetbal heeft Viaplay veel meer dan de daadwerkelijke marktwaarde betaald.
Media
Het nieuws dat Viaplay de Nederlandse uitzendrechten te koop heeft aangeboden, komt nadat het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group de publicatie van de betaalcijfers tot 29 november heeft uitgesteld vanwege gesprekken over de toekomst van het bedrijf. In Nederlandse media leidde de combinatie van het uitstel van de kwartaalcijfers en de melding van Woerts dat de uitzendrechten te koop zijn aangeboden tot veel media-aandacht. Koppen als ‘Viaplay wil zich terugtrekken uit Nederland’, ‘Viaplay in zwaar weer: uitzendrechten F1 werden voor de hoofdprijs te koop aangeboden’ en ‘Viaplay onderhandelt over verkoop Nederlandse uitzendrechten’ zijn vandaag te lezen. Zelfs autosportmagazines en blogs die zich voorheen vooral positief uitlieten over Viaplay publiceren nu negatiever over de toekomst van de streamingdienst.
Abonnees
Toch is het opmerkelijk dat Viaplay de Nederlandse uitzendrechten te koop zou hebben aangeboden. Tenminste, als het bedrijf zelf eerlijk is over het aantal abonnees in Nederland. Tot enkele weken geleden liet Viaplay Group in een reactie aan Streamwijzer weten dat het meer dan een miljoen abonnees had. Dit moet met de huidige prijzen – inclusief de kortingen bij jaarabonnementen – leiden tot een omzet van minimaal rond de 150 miljoen euro per jaar. Zelfs met de hoge aankoopprijs van uitzendrechten – met naar verluidt 35 miljoen euro per jaar voor Formule 1 – moeten deze inkomsten voldoende zijn om de Nederlandse tak winstgevend te maken. Tenzij de genoemde miljoen abonnees niet daadwerkelijk op de teller staan. Een jaar eerder meldde de persvoorlichter van Viaplay vol trots dat Viaplay in Nederland 1,2 miljoen abonnees had.
Max Verstappen
Voor Viaplay komen er enkele moeilijke maanden aan. Max Verstappen is inmiddels voor de derde keer wereldkampioen in de Formule 1. Het is hierdoor niet uit te sluiten dat een deel van de huidige maandabonnees - die hun abonnement hoofdzakelijk voor het kijken van Formule 1 hebben - afhaakt en de samenvatting bij NPO/NOS of Ziggo Sport gaat bekijken. NOS/NPO is bij Ziggo, KPN, Odido, Delta en alle andere providers in het goedkoopste abonnement aanwezig. Via DVB-T2 (Digitenne) en online kan zelfs geheel gratis en zonder abonnement naar de publieke omroep worden gekeken.
Samenwerking
Een ander punt waarom het te koop aanbieden van de uitzendrechten bevreemdt, is het persbericht dat Viaplay Group naar buiten heeft gebracht over het uitstel van de publicatie van de kwartaalcijfers. Hierin spreekt het bedrijf specifiek over een intensievere samenwerking met Formule 1-rechtenhouder FOM in 2024. Dit naar aanleiding van de aankondiging door Viaplay dat het bij het Nederlandse abonnement de FOM-streamingdienst F1 TV Pro gaat aanbieden. Waarom dit publiekelijk nogmaals onder de aandacht brengen als het bedrijf de intentie heeft de uitzendrechten aan een ander mediabedrijf te verkopen?