Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay met miljoen abonnees op verkoopkoers, hoe is dit mogelijk?

  Viaplay zou de uitzendrechten van sportcompetities ten verkoop hebben aangeboden aan onder meer RTL en VodafoneZiggo (Ziggo en Ziggo Sport).
  Jarco Kriek
  25 oktober 2023
  comments 3
  Viaplay met miljoen abonnees op verkoopkoers, hoe is dit mogelijk?
  Foto Getty Images

  De melding van de in dit dossier meestal goed geïnformeerde sportmarketeer Chris Woerts is opmerkelijk. Woerts koopt voor Talpa Network van John de Mol de sportuitzendrechten in. Het is dus niet ondenkbaar dat Viaplay de sportuitzendrechten via hem ook aan Talpa heeft aangeboden. Dit maakt zijn uitlatingen over het te koop aanbieden van de uitzendrechten nog concreter. Ook de melding dat Viaplay de hoofdprijs vraagt voor de aangeboden uitzendrechten – omdat het zelf de uitzendrechten vaak boven de daadwerkelijke marktwaarde heeft gekocht – komt uit de mond van de sportmarketeer.

   

  In de verkoop

  Dat mediabedrijven als RTL en VodafoneZiggo – ten behoeve van kabelbedrijf Ziggo en betaalzender Ziggo Sport Totaal – niet direct happen op het door Woerts genoemde verkoopvoorstel is begrijpelijk. Mocht Viaplay de eindstreep niet halen en de Nederlandse activiteiten noodgedwongen moeten staken, komen de uitzendrechten weer via de rechtenhouders terug op de markt voor een meer marktconforme waarde. Zeker wat betreft Formule 1 en Premier League voetbal heeft Viaplay veel meer dan de daadwerkelijke marktwaarde betaald.

   

  Media

  Het nieuws dat Viaplay de Nederlandse uitzendrechten te koop heeft aangeboden, komt nadat het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group de publicatie van de betaalcijfers tot 29 november heeft uitgesteld vanwege gesprekken over de toekomst van het bedrijf. In Nederlandse media leidde de combinatie van het uitstel van de kwartaalcijfers en de melding van Woerts dat de uitzendrechten te koop zijn aangeboden tot veel media-aandacht. Koppen als ‘Viaplay wil zich terugtrekken uit Nederland’, ‘Viaplay in zwaar weer: uitzendrechten F1 werden voor de hoofdprijs te koop aangeboden’ en ‘Viaplay onderhandelt over verkoop Nederlandse uitzendrechten’ zijn vandaag te lezen. Zelfs autosportmagazines en blogs die zich voorheen vooral positief uitlieten over Viaplay publiceren nu negatiever over de toekomst van de streamingdienst.

   

  Abonnees

  Toch is het opmerkelijk dat Viaplay de Nederlandse uitzendrechten te koop zou hebben aangeboden. Tenminste, als het bedrijf zelf eerlijk is over het aantal abonnees in Nederland. Tot enkele weken geleden liet Viaplay Group in een reactie aan Streamwijzer weten dat het meer dan een miljoen abonnees had. Dit moet met de huidige prijzen – inclusief de kortingen bij jaarabonnementen – leiden tot een omzet van minimaal rond de 150 miljoen euro per jaar. Zelfs met de hoge aankoopprijs van uitzendrechten – met naar verluidt 35 miljoen euro per jaar voor Formule 1 – moeten deze inkomsten voldoende zijn om de Nederlandse tak winstgevend te maken. Tenzij de genoemde miljoen abonnees niet daadwerkelijk op de teller staan. Een jaar eerder meldde de persvoorlichter van Viaplay vol trots dat Viaplay in Nederland 1,2 miljoen abonnees had.

   

  Max Verstappen

  Voor Viaplay komen er enkele moeilijke maanden aan. Max Verstappen is inmiddels voor de derde keer wereldkampioen in de Formule 1. Het is hierdoor niet uit te sluiten dat een deel van de huidige maandabonnees - die hun abonnement hoofdzakelijk voor het kijken van Formule 1 hebben - afhaakt en de samenvatting bij NPO/NOS of Ziggo Sport gaat bekijken. NOS/NPO is bij Ziggo, KPN, Odido, Delta en alle andere providers in het goedkoopste abonnement aanwezig. Via DVB-T2 (Digitenne) en online kan zelfs geheel gratis en zonder abonnement naar de publieke omroep worden gekeken.

   

  Samenwerking

  Een ander punt waarom het te koop aanbieden van de uitzendrechten bevreemdt, is het persbericht dat Viaplay Group naar buiten heeft gebracht over het uitstel van de publicatie van de kwartaalcijfers. Hierin spreekt het bedrijf specifiek over een intensievere samenwerking met Formule 1-rechtenhouder FOM in 2024. Dit naar aanleiding van de aankondiging door Viaplay dat het bij het Nederlandse abonnement de FOM-streamingdienst F1 TV Pro gaat aanbieden. Waarom dit publiekelijk nogmaals onder de aandacht brengen als het bedrijf de intentie heeft de uitzendrechten aan een ander mediabedrijf te verkopen?

   

  ViaplayViaplay GroupOTTonlinestreamingdienstuitzendrechtenvoetbalFormule 1

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)