Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Viaplay pest Olav Mol en Formule 1-liefhebbers: Grand Prix Radio onder de loep

  Jack Plooij is hard en duidelijk in zijn reactie op het kopen van de Nederlandse radiorechten door Viaplay. De voormalig pitreporter beschrijft het als pestgedrag.
  Jarco Kriek
  6 maart 2023
  comments 11
  Viaplay pest Olav Mol en Formule 1-liefhebbers: Grand Prix Radio onder de loep
  Foto Getty Images

  Dat Viaplay de Nederlandse radiorechten heeft gekocht voor de Formule 1, sloeg afgelopen week in als een bom bij veel liefhebbers van de autosport. Nog steeds kan een deel van hen niet wennen aan het commentaar Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Via Grand Prix Radio konden zij op een makkelijke manier toch het oude vertrouwde commentaar van Olav Mol en pitreporter Jack Plooij combineren met de live beelden van Viaplay en F1 TV.

   

  België

  Inderdaad: konden. Viaplay heeft namelijk de radiorechten van de Formule 1 voor Nederland gekocht. Waarom dit werd gedaan is voor velen onduidelijk. Het live commentaar van het Viaplay commentaarduo is nu via de websites van DPG Media te beluisteren. Nederlandse liefhebbers van Grand Prix Radio en het commentaarduo Mol en Plooij kunnen nu alleen via een omweg luisteren. Grand Prix Radio heeft namelijk de radiorechten voor België gekocht. Maar zo makkelijk als Olav Mol het omschreef dat Europese wetgeving het toestaat dat de Belgische app van Grand Prix Radio buiten België te gebruiken is, zo is het in de praktijk niet. In Nederland kan alleen naar het Belgische Grand Prix Radio worden geluisterd als er met VPN via een Belgische server bij de app wordt ingelogd. Te moeilijk voor veel Nederlanders. En dus wordt er tijdens de Formule 1-weekends veel minder naar Grand Prix Radio geluisterd.

   

  Pesten

  Voor Jack Plooij is de reden waarom Viaplay de radiorechten heeft gekocht duidelijk. Viaplay is ons aan het pesten, laat de pitreporter in het NPO Radio 1-programma De Perstribune aan het hele land weten. En niet alleen Viaplay lijkt Grand Prix Radio te willen pesten. Ook rechtenhouder FOM houdt de radiozender goed in de gaten. De reden: de radiorechten mogen alleen voor België gebruikt worden.

   

  Geoblocking

  Het is al enige tijd bekend dat FOM tv-zenders waaraan uitzendrechten zijn verkocht verplicht om de uiterste inspanning te doen om beelden niet buiten de eigen landgrenzen aan t bieden. Dit betekent onder meer dat zenders die Formule 1-content via internet aanbieden de beelden buiten het eigen land moeten blokkeren via de geoblocking-techniek. Ook wordt verwacht dat ze het gebruik van een VPN-verbinding om geoblocking te omzeilen zo goed als mogelijk tegengaan. Om deze reden is Viaplay voor Nederlanders op vakantie vrijwel niet via VPN te bekijken is. Of dit uiteindelijk ook gaat betekenen dat Grand Prix Radio in Nederland via VPN moeilijker te beluisteren is, dat zal de toekomst uitwijzen.

  ViaplayViaplay GroupGrand Prix RadioOTTonlinestreamingdienstradiouitzendrechtenVPNgeoblocking

  Reacties

 1. TV-TIP Pretty Woman

  Pretty Woman
  RTL 8 om 20:25 uur
  Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

  TV-TIP Voor Hetzelfde Geld

  Voor Hetzelfde Geld
  RTL 4 om 20:30 uur
  Leonie ter Braak helpt mensen die hun kleine woning in de stad in willen ruilen voor een paleis op het platteland. Leonie volgt Natasja Froger op als presentatrice en staat meteen voor een moeilijke opgave. Erwin en Bianca wonen in Eindhoven, en hun zoon Jorg bivakkeert op zolder mét zijn vriendin Astri. Ze zoeken twee huisjes op hetzelfde perceel, zodat ze dicht bij elkaar wonen maar tóch privacy hebben. Ze spreken af dat ze alleen verhuizen als iedereen het over een huis eens is, en dát maakt de opdracht niet makkelijker.

  Interview