Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ‘Vier is te veel’: Blijven alleen netwerken Ziggo en KPN over?

    In tienduizenden woningen in Nederland zijn al drie toegangspunten tot een gigabit-netwerk in de meterkast aanwezig. Dit aantal blijft groeien. Is dit in de toekomst houdbaar?
    Jarco Kriek
    18 juni 2022
    comments 6
    ‘Vier is te veel’: Blijven alleen netwerken Ziggo en KPN over?
    Foto Getty Images

    Ziggo heeft in Nederland een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk voor breedbandinternet. Op dit moment zijn 6 van de 7,2 miljoen aansluitingen bij Ziggo geschikt voor gigabit-internet. Ook de resterende aansluitingen zijn voor het einde van dit jaar geschikt voor het leveren van een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps).

     

    Glasvezel

    Steeds meer woningen krijgen naast de Ziggo-kabelaansluiting ook toegang tot een glasvezelnetwerk. KPN (KPN NetwerkNL en Glaspoort) is de grootste speler op de Nederlandse glasvezelmarkt. KPN wil vóór 2026 tachtig procent van de woningen in Nederland hebben aangesloten op een glasvezelnetwerk in zijn beheer. Het uiteindelijke doel is om het kopernetwerk over ongeveer acht jaar af te sluiten en glasvezel als vervanging in te zetten. Maar naast KPN zijn ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber (met T-Mobile als hoofdhuurder) op grotere schaal actief met de aanleg van glasvezel. Open Dutch Fiber nam onlangs E-Fiber over om het aantal aansluitingen zonder graven uit te kunnen breiden. Naast deze vier grotere spelers is er nog een aantal kleinere exploitanten actief.

     

    Te veel

    Meer keuze lijkt goed voor de consument. Zeker in woningen waar naast Ziggo meerdere glasvezelaansluitingen aanwezig zijn kan concurrentie voor lagere abonnementsprijzen zorgen. Kan, maar is dit ook zo? Wellicht in de beginperiode, maar op langere termijn kunnen de vele toegangspunten tot een gigabit-netwerk ook negatieve gevolgen hebben. “Vier is te veel”, zo liet Telecompaper-analist Tim Poulus weten in een marktanalyse van de Nederlandse telecomsector op basis van de cijfers over het eerste kwartaal. Om een netwerk rendabel te kunnen exploiteren is een dekkingsgraad van veertig procent nodig. Dit betekent dat vier op de tien woningen die toegang tot een netwerk hebben dit netwerk daadwerkelijk moeten gebruiken via een actief abonnement voor internet, eventueel aangevuld met tv en vast bellen. Vier keer veertig procent is honderdzestig procent; veel meer dan de honderd procent van de beschikbare adressen in Nederland.

     

    Overnames

    Als de investeerders achter de glasvezelexploitanten een rendabele onderneming willen leiden, is het niet te voorkomen dat partijen op de glasvezelmarkt in de toekomst het overnamepad gaan bewandelen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De prijs die bij een overname voor een aansluitpunt moet worden betaald, ligt volgens Poulus op dit moment te hoog. Als KPN nu bijvoorbeeld de netwerken van Delta Fiber of Open Dutch Fiber wil overnemen, moet het daarvoor rond de tweeduizend euro per aansluitpunt neerleggen. Maar als KPN in dit gebied zelf een nieuw netwerk aanlegt, kost het per aansluitpunt ongeveer achthonderd euro ofwel minder dan de helft.

     

    Toekomst

    Mocht Nederland afstevenen op een markt waarbij slechts twee gigabit-netwerken actief zijn, dan hebben VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN de beste papieren. Ziggo heeft nu een dekkingsgraad van meer dan vijftig procent, al moet het kabelbedrijf ervoor waken dat het niet snel onder die grens komt. KPN heeft daarna de beste papieren, en gaat met de huidige combinatie koper (DSL) en glasvezel ruimschoots over de dekkingsgraad van veertig procent heen. Mochten er overnames komen, dan is de kans groter dat de investeerders achter Delta Fiber en Open Dutch Fiber een bod op KPN gaan uitbrengen dan andersom. KPN lijkt namelijk op de lijn te zitten dat het liever goedkoper nieuwe eigen netwerken aanlegt dan duurdere bestaande aansluitingen overneemt. De eerste poging tot overname van KPN vond overigens vorig jaar al plaats. Toen probeerden de eigenaren van Delta Fiber KPN voor een bedrag van rond de achttien miljard euro over te nemen. KPN sloeg dat aanbod af. Ook een overnamebod op Ziggo is niet ondenkbaar. Het netwerk van Ziggo is grotendeels glasvezel, alleen het laatste gedeelte van wijkkast tot aansluitpunt dient nog verglaasd te worden.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortOpen Dutch FiberT-MobileDelta FiberDeltaglasvezelnetwerkenglasvezelCaiwayinternetgigabit

    Reacties

  1. TV-TIP Waku Waku

    Waku Waku
    NPO 3 om 18:21 uur
    Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

    TV-TIP Ice Road Rescue

    Ice Road Rescue
    National Geographic om 19:35 uur
    Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

    Interview

    • *

      Harm Edens

      Dit Was Het Nieuws

      Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
      Reacties0 reactie(s)