Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  ‘Vier is te veel’: Blijven alleen netwerken Ziggo en KPN over?

  In tienduizenden woningen in Nederland zijn al drie toegangspunten tot een gigabit-netwerk in de meterkast aanwezig. Dit aantal blijft groeien. Is dit in de toekomst houdbaar?
  Jarco Kriek
  18 juni 2022
  comments 6
  ‘Vier is te veel’: Blijven alleen netwerken Ziggo en KPN over?
  Foto Getty Images

  Ziggo heeft in Nederland een vrijwel landelijk dekkend kabelnetwerk voor breedbandinternet. Op dit moment zijn 6 van de 7,2 miljoen aansluitingen bij Ziggo geschikt voor gigabit-internet. Ook de resterende aansluitingen zijn voor het einde van dit jaar geschikt voor het leveren van een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps).

   

  Glasvezel

  Steeds meer woningen krijgen naast de Ziggo-kabelaansluiting ook toegang tot een glasvezelnetwerk. KPN (KPN NetwerkNL en Glaspoort) is de grootste speler op de Nederlandse glasvezelmarkt. KPN wil vóór 2026 tachtig procent van de woningen in Nederland hebben aangesloten op een glasvezelnetwerk in zijn beheer. Het uiteindelijke doel is om het kopernetwerk over ongeveer acht jaar af te sluiten en glasvezel als vervanging in te zetten. Maar naast KPN zijn ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber (met T-Mobile als hoofdhuurder) op grotere schaal actief met de aanleg van glasvezel. Open Dutch Fiber nam onlangs E-Fiber over om het aantal aansluitingen zonder graven uit te kunnen breiden. Naast deze vier grotere spelers is er nog een aantal kleinere exploitanten actief.

   

  Te veel

  Meer keuze lijkt goed voor de consument. Zeker in woningen waar naast Ziggo meerdere glasvezelaansluitingen aanwezig zijn kan concurrentie voor lagere abonnementsprijzen zorgen. Kan, maar is dit ook zo? Wellicht in de beginperiode, maar op langere termijn kunnen de vele toegangspunten tot een gigabit-netwerk ook negatieve gevolgen hebben. “Vier is te veel”, zo liet Telecompaper-analist Tim Poulus weten in een marktanalyse van de Nederlandse telecomsector op basis van de cijfers over het eerste kwartaal. Om een netwerk rendabel te kunnen exploiteren is een dekkingsgraad van veertig procent nodig. Dit betekent dat vier op de tien woningen die toegang tot een netwerk hebben dit netwerk daadwerkelijk moeten gebruiken via een actief abonnement voor internet, eventueel aangevuld met tv en vast bellen. Vier keer veertig procent is honderdzestig procent; veel meer dan de honderd procent van de beschikbare adressen in Nederland.

   

  Overnames

  Als de investeerders achter de glasvezelexploitanten een rendabele onderneming willen leiden, is het niet te voorkomen dat partijen op de glasvezelmarkt in de toekomst het overnamepad gaan bewandelen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De prijs die bij een overname voor een aansluitpunt moet worden betaald, ligt volgens Poulus op dit moment te hoog. Als KPN nu bijvoorbeeld de netwerken van Delta Fiber of Open Dutch Fiber wil overnemen, moet het daarvoor rond de tweeduizend euro per aansluitpunt neerleggen. Maar als KPN in dit gebied zelf een nieuw netwerk aanlegt, kost het per aansluitpunt ongeveer achthonderd euro ofwel minder dan de helft.

   

  Toekomst

  Mocht Nederland afstevenen op een markt waarbij slechts twee gigabit-netwerken actief zijn, dan hebben VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN de beste papieren. Ziggo heeft nu een dekkingsgraad van meer dan vijftig procent, al moet het kabelbedrijf ervoor waken dat het niet snel onder die grens komt. KPN heeft daarna de beste papieren, en gaat met de huidige combinatie koper (DSL) en glasvezel ruimschoots over de dekkingsgraad van veertig procent heen. Mochten er overnames komen, dan is de kans groter dat de investeerders achter Delta Fiber en Open Dutch Fiber een bod op KPN gaan uitbrengen dan andersom. KPN lijkt namelijk op de lijn te zitten dat het liever goedkoper nieuwe eigen netwerken aanlegt dan duurdere bestaande aansluitingen overneemt. De eerste poging tot overname van KPN vond overigens vorig jaar al plaats. Toen probeerden de eigenaren van Delta Fiber KPN voor een bedrag van rond de achttien miljard euro over te nemen. KPN sloeg dat aanbod af. Ook een overnamebod op Ziggo is niet ondenkbaar. Het netwerk van Ziggo is grotendeels glasvezel, alleen het laatste gedeelte van wijkkast tot aansluitpunt dient nog verglaasd te worden.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortOpen Dutch FiberT-MobileDelta FiberDeltaglasvezelnetwerkenglasvezelCaiwayinternetgigabit

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: NK Afstanden

  Schaatsen: NK Afstanden
  NPO 1 om 18:20 uur
  Het was aan het begin van het schaatsseizoen nog de vraag wat de overstap naar Team Reggenborgh Patrick Roest zou brengen. Het antwoord weten we inmiddels: de absolute topvorm. Na de nationale allroundtitel en het goud op het EK Allround slijpt hij dit weekend zijn ijzers voor de NK Afstanden. De eerste horde: de 5.000 meter, waar hij concurrentie kan verwachten van onder anderen Beau Snellink, Kars Jansman en Marcel Bosker.

  TV-TIP Possessor

  Possessor
  Film 1 Premiere om 20:30 uur
  Tweede horrormysterie van Brandon Cronenberg _ zoon van regisseur David Cronenberg _ waarin Andrea Riseborough werkt voor een illegaal bedrijf dat een geheime technologie misbruikt om moorden te plegen via het lichaam van een ander.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)