Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Vraagtekens bij Ziggo-klanten: kan uploadsnelheid snel verhoogd worden?

    Door diverse Ziggo-klanten is de aankondiging van een snelheidsverhoging bij slechts enkele abonnementen niet zo positief ontvangen.
    Jarco Kriek
    15 mei 2024
    comments 10
    Vraagtekens bij Ziggo-klanten: kan uploadsnelheid snel verhoogd worden?
    Foto Getty Images

    De vraag die deze groep Ziggo-klanten stelt is of het kabelbedrijf onder de huidige omstandigheden de uploadsnelheid wel zo makkelijk kan verhogen. Ziggo kondigde onlangs aan dat klanten met de oudere abonnementsvorm Internet Complete worden omgezet naar het Internet Max pakket. Dit eveneens oudere abonnement krijgt ook een snelheidsverhoging van 600/50 naar 750/60 Mb/s. Klanten met het Internet Max abonnement kunnen – overigens al sinds juli 2023 – kosteloos het lopende abonnement laten omzetten naar het gigabitabonnement Internet Elite. Dit abonnement werd voorheen Internet GIGA genoemd. Internet Complete was tot het moment van de wijziging van abonnementsstructuur het best verkochte internetabonnement bij het kabelbedrijf. Ziggo stelt dat op dit moment Internet XXL – het vervangend abonnement voor Complete – het populairst is.

     

    Beperkt

    Maar naast een kleine snelheidsverhoging van de uploadsnelheid van 10 Mb/s bij één abonnement blijft het bij Ziggo stil. Dus vragen klanten zich af waarom het kabelbedrijf het gaspedaal van upload niet verder indrukt. Consumenten kunnen met de downloadsnelheid die Ziggo levert in vrijwel alle gevallen goed uit de voeten. Voor de klagende klanten is vooral de lage uploadsnelheid een struikelblok. Zij denken naar glasvezelproviders als KPN, Odido en Delta te moeten overstappen om de door hen benodigde uploadsnelheid thuis of in het bedrijf te kunnen krijgen.

     

    DOCSIS

    Ziggo gebruikt een HFC-netwerk – door Ziggo glasvezel-kabel genoemd – waarbij coax met glasvezel wordt gecombineerd. Bij het coax-gedeelte - de zwakste schakel van dit netwerk - wordt de DOCSIS techniek gebruikt. Ziggo stelt het gehele netwerk naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerd te hebben. Voor het komend jaar (2025) voorziet het kabelbedrijf een gefaseerde uitrol naar DOCSIS 4. Dit zou volgens Ziggo kunnen leiden tot een maximale internetsnelheid van 6 Gb/s. Maar dit is dan geen symmetrische internetsnelheid. De uploadsnelheid is ‘slechts’ een derde hiervan.

     

    Mogelijkheden

    Maar ook met de huidige DOCSIS 3.1 techniek kan Ziggo theoretisch een veel hogere internetsnelheid leveren dan het nu doet. Op dit moment bedraagt de maximale internetsnelheid voor consumenten 1000/100 Gb/s. Zakelijke klanten krijgen een fractie meer snelheid geleverd. De vraag waarom Ziggo nu al geen sneller internet levert, is moeilijk te beantwoorden. Als eerste stelt Ziggo te weten dat de nu geleverde internetsnelheid voldoende is om aan de klantenwens te voldoen. Ziggo onderbouwt dit niet inhoudelijk. Om sneller internet te leveren moet geïnvesteerd worden. De twee aandeelhouders van VodafoneZiggo – waarvan Ziggo onderdeel is – houden de hand zoveel mogelijk op de knip om de jaarlijkse dividendafdracht niet lager dan noodzakelijk te laten worden.

     

    DVB-C

    Wellicht belangrijker is dat Ziggo DVB-C moet inkrimpen en later zelfs helemaal moet uitschakelen als het met DOCSIS multigig internet met hogere upload wil gaan aanbieden. Juist met het aanbieden van televisie via DVB-C onderscheidt Ziggo zich van andere providers. De nu gebruikte frequenties waar het zenderaanbod in DVB-C op te vinden is, worden in de meest ideale DOCSIS roadmap ingezet voor data. Het is begrijpelijk dat Ziggo huiverig is om te tornen aan het DVB-C aanbod. De overstap van analoge naar digitale (DVB-C) televisie kostte het bedrijf heel veel klanten.

     

    Spagaat

    Eigenlijk zit het kabelbedrijf nu in een spagaat. Als op de huidige manier wordt doorgegaan, dreigen er nog meer klanten weg te lopen. Als men diensten sneller wil maken moeten Ziggo minimaal meer investeren en mogelijk ook DVB-C uitzetten. Een mooie tussenoplossing wordt echter door klanten zelf benoemd. Supersnel internet zoals glasvezel is voor hen niet per definitie nodig. Als de uploadsnelheid maar omhoog gaat, is het voor een groot deel van de klagende klanten al voldoende. Zij zijn zelfs met een symmetrisch abonnement van 200 Mb/s veel gelukkiger dan een torenhoge downloadsnelheid zoals 1 of 2 Gb/s waar toch door bijna niemand gebruik van wordt gemaakt.

    ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidmultgigdownloaduploadDOCSIS

    Reacties