Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Vragen en verbijstering radiozenders over voortzetting NPO Blend: ‘Lijkt wel of NPO geldboom heeft’

    De toekomstige aanvraag voor een definitieve status voor het huidige experimentele themakanaal NPO Blend valt niet bij iedereen in goede aarde.
    Jarco Kriek
    15 oktober 2024
    comments 1
    Vragen en verbijstering radiozenders over voortzetting NPO Blend: ‘Lijkt wel of NPO geldboom heeft’
    Foto Getty Images

    De NPO gaat voor NPO Blend een aanvraag bij de minister voor OCW voor een definitieve status doen. Dit is nodig om NPO Blend in de reeks van publieke themakanalen op te nemen. NPO Blend is sinds vorig jaar november via DAB+ en online te beluisteren met een experimentele status. Die loopt volgende maand.af. De NPO vindt dat het experiment als eindresultaat heeft dat het themakanaal een toegevoegde waarde is voor het bestaande radiokanalenaanbod en vraagt bij het ministerie van OCW dus een definitieve status aan. Binnen de begroting van 2025 heeft NPO voor NPO Blend een budget van twee miljoen euro vrijgemaakt.

     

    Veel geld

    “Het lijkt wel of er bij NPO op het Mediaperk een geldboom staat waar voortdurend aan geschud kan worden”, zegt radio-ondernemer Nico Sllvius tegen Totaal TV. Silvius is onder meer eigenaar van de commerciële radiozender Vibe. Hij omschrijft NPO Blend als de Radio 10 van de urban muziek: veel classics hits, aangevuld met recentere hits die niet meer in hitlijsten staat. Een muziekformat dat overeenkomt met dat van zijn radiozender Vibe. Wat niet overeenkomt is het budget van de zenders. Waar de NPO voor NPO Blend een budget van twee miljoen euro opzij heeft gezet, is het budget van Vibe tien keer minder: 200.000 euro. Alleen al daarom is NPO Blend oneerlijke concurrentie, zo stelt Silvius. “Eigenaren van commerciële radiozenders moeten dagelijks keihard werken en knokken om een boterham te verdienen. En de NPO wil met publiek belastinggeld dit moeilijker maken." Bij de aanvraag voor de definitieve status voor NPO Blend hoort ook een marktanalyse waar marktpartijen hun mening en kanttekeningen kenbaar kunnen maken. Silvius gaat dit doen. Of het enige invloed heeft betwijfelt hij, wijzend op de eerdere gang van zaken enkele jaren geleden rondom NPO Sterren.nl, een ander publiek themakanaal dat ondanks hevige kritiek vanuit de (commerciële) markt toch een definitieve status kreeg.

     

    Distributie

    Silvius wijst ook op andere voordelen die de NPO heeft. Zo wordt NPO Blend landelijk op het sterkste en best te ontvangen DAB+ netwerk uitgezonden. Voor DAB+ doorgifte van Vibe moet de radio-ondernemer voor veel geld bandbreedte huren. En dan nog is het bereik minder goed dan dat van het landelijke DAB+ kanaal van NPO waar ook NPO Blend op te ontvangen en beluisteren is. Ook bij de doorgifte van NPO Blend via de kabel en glasvezel is er een verschil. De themakanalen van de NPO krijgen direct een plekje in het digitale zenderaanbod. Commerciële partijen moeten tegenwoordig betalen voor doorgifte bij tv-providers als Ziggo, KPN, Odido en Delta. Silvius wijst erop dat juist doorgifte bij tv-providers belangrijk is nu minder mensen lineair naar radiozenders luisteren.

     

    Vragen

    De woorden van Silvius zijn te begrijpen. Enkele vraagtekens zijn zeker te zetten bij het voornemen van de NPO om een definitieve status voor NPO Blend aan te vragen. Zo heeft deze radiozender via een experimentele vergunning kunnen uitzenden. Je kan je afvragen welk experiment de NPO voor ogen heeft gehad. Op NPO Blend is merendeels non-stop muziek te beluisteren en daar is weinig experimenteels aan. Een zender als Sky Radio doet dit al meer dan dertig jaar. De muziek van NPO Blend is ook inhoudelijk weinig vernieuwend. Niet alleen het eigen FunX maar ook commerciële zenders als Vibe en GLXY laten de luisteraar soortgelijke muziek horen. Het is dan ook begrijpelijk dat dergelijke commerciële partijen praten over concurrentievervalsing en marktverstoring. Een andere vraag die kan worden gesteld is wat de publieke taak van NPO Blend is. De muziek is immers al langere tijd beschikbaar bij commerciële zenders en muziekstreamingdiensten als Spotify – door de doelgroep veel gebruikt.

     

    Twijfels

    Niet alleen Nico Silvius gaat bij de marktanalyse kritische vragen stellen en kanttekeningen plaatsen. Dat doet ook Bart Mauleman van GLXY. “Wij vragen ons af wat de toegevoegde waarde is van NPO Blend. 80% van de muziek is hetzelfde als op GLXY, die 3 jaar eerder is begonnen. Welke toegevoegde waarde heeft NPO Blend met 19 uur non-stop muziek die ook op de commerciële zender en op de muziek platforms te horen is. De NPO maakt zich (wederom) schuldig aan marktverstoring op kosten van de belastingbetaler.” Mediahuis Radio is eigenaar van SLAM! Herbert Visser laat weten dat Mediahuis Radio niet als zelfstandige partij kritische kanttekeningen gaat plaatsen. Maar Visser sluit niet uit dat de Vereniging Commerciële Radio (VCR) dit wel gaat doen. “Maar dit moet nog met overige VCR-leden worden afgestemd”, aldus Visser.

    NPOpublieke omroepNPO BlendradioDAB+onlineconcurrentiemarktanalyseOCWVibeGLXY

    Reacties