Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    VRT liegt tegen Vlamingen over doorgang ethertelevisie

    De Vlaamse publieke omroep VRT heeft Vlamingen enkele wekenlang voorgelogen over de blijvende doorgifte van de zenders Eén, Canvas en Ketnet na 1 december via de commerciële tv-dienst Antenne TV.
    Jarco Kriek
    10 juli 2018
    comments 0
    VRT liegt tegen Vlamingen over doorgang ethertelevisie

    VRT stopt vanwege bezuiniging met de zelfstandige en ongecodeerde doorgifte in de ether via DVB-T. Volgens de omroep kijken er nog slechts enkele tienduizenden Vlamingen via de ether naar de tv-zenders. Dit in combinatie met de kosten voor etherverspreiding heeft de VRT doen besluiten om de stekker uit de zelfstandige doorgifte van tv- en radiozenders via de ether te trekken. Als alternatief wordt de online dienst VRT NU aangeboden. Via internet kan met VRT NU onder meer live naar de drie landelijke tv-kanalen gekeken worden. Ook kunnen eerder uitgezonden programma’s met VRT NU teruggekeken worden.


    Onbetrouwbaar

    Op internet heeft VRT op de eigen internetsite een pagina ingericht waar het Vlamingen over het naderende einde van ethertelevisie informeert. Ook worden mogelijk alternatieven voorgesteld. Deze informatiepagina is al enkele weken online. Gedurende de gehele periode stelde VRT tot vanmiddag dat de drie landelijke zenders van de Vlaamse publieke omroep via abonnementsdienst Antenne TV via TV Vlaanderen in de ether beschikbaar zouden blijven. Mede op basis van deze door VRT zelf en openbaar verstrekte informatie publiceerde Totaal TV een artikel over blijvende verspreiding van de Vlaamse publieke tv-zenders. Naar nu blijkt, is de informatie die VRT zelf aan Vlamingen verstrekt – die via de belasting de kosten van de publieke omroep financieren en betalen – uiterst onbetrouwbaar.

     

    Woordvoerder

    De onbetrouwbaarheid over blijvende doorgifte van tv-kanalen van VRT in de ether kwam eerder vandaag aan het licht. Een woordvoerder van de VRT stelde tegen de Nederlandse mediasite MediaMagazine dat er nog geen afspraken met M7 Group zijn gemaakt over doorgifte van VRT-zenders via Antenne TV na 1 december. Hij sprak daarmee informatie tegen die de publieke omroep op de eigen internetsite publiceerde. Direct nadat commotie op sociale media ontstond, wijzigde VRT plotseling de informatiepagina over het stoppen van ethertelevisie.

     

    Overeenkomst

    Naar nu blijkt is VRT op dit moment nog in overleg met TV Vlaanderen eigenaar M7 Group over een distributieovereenkomst voor de zenders Eén, Canvas en Ketnet. Antenne TV is onderdeel van TV Vlaanderen. De overeenkomst is nodig om de zenders via de abonnementsdienst TV Vlaanderen door te kunnen geven. Het is aan te nemen dat VRT van M7 Group een financiële vergoeding verlangt voor de doorgifte van de zenders.

     

    Oude mededeling VRT:

    Op 10 juli gewijzigde mededeling van VRT:

     

    VRTpublieke omroepDVB-TDVB-T2Antenne TVTV VlaanderenM7 GroupdistributieovereenkomstdistributieovereenkomstwoordvoerderbelastingbetalerbezuinigingVlaanderenBelgië

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)