Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    VRT gestopt met ethertelevisie

    VRT is rond middernacht gestopt met ethertelevisie in eigen beheer. De tv-zenders van de VRT kunnen nog wel via de abonnementsdienst Antenne TV van TV Vlaanderen via de ether bekeken worden.
    Jarco Kriek
    1 december 2018
    comments 2
    VRT gestopt met ethertelevisie

    Om naar de VRT tv-zenders te kijken via Antenne TV is niet alleen een abonnement van tien euro per maand nodig. In tegenstelling tot de ongecodeerde uitzendingen van de VRT gebruikt Antenne TV de DVB-T2 uitzendnorm. Voor ontvangst is een andere tuner of decoder nodig. Niet alle televisies met ingebouwde tuner voor digitale ethertelevisie beschikken over de DVB-T2 variant waardoor ontvangst van Antenne TV zonder aanschaf van een geschikte losse decoder mogelijk is. Tevens moet voor ontvangst van Antenne TV een CI+ module worden gekocht. Het voordeel van Antenne TV is wel dat niet alleen de zenders van de Vlaamse publieke omroep maar ook de belangrijkste commerciële tv-zenders ontvangen kunnen worden.

     

    DAB+

    Om naar de radiozenders van de VRT digitaal in de ether te kunnen blijven luisteren, is vanaf nu een DAB+ radio nodig. Natuurlijk zijn de belangrijkste radiozenders van de VRT ook analoog via het FM-netwerk te beluisteren. Wereldwijd kunnen de radiozenders online beluisterd worden.

     

    Kijkers

    VRT stopt met digitale ethertelevisie in de DVB-T norm omdat het aantal Vlamingen dat van deze dienst gebruik maakt in de afgelopen periode fors is gedaald. Uit een recent onderzoek van de publieke omroep blijkt dat in 2018 slechts 45.000 Vlamingen naar de ongecodeerde digitale etheruitzendingen keken. Het onderzoek dat VRT liet uitvoeren wordt echter door de voorstanders van ongecodeerde digitale ethertelevisie in twijfel getrokken. Zij beroepen zich tevens op politieke uitspraken van meer dan tien jaar geleden waarin werd gesteld dat VRT ongecodeerd en dus kosteloos in de ether beschikbaar zou blijven. Ook wordt naar de Nederlandse situatie verwezen. NPO is op dit moment bezig met de overstap naar DVB-T2 en blijft ook de komende jaren ongecodeerd in de ether uitzenden.

     

    VRTNU

    VRT bewandelt een andere weg. De omroep stelt dat het opwaarderen van de techniek naar DVB-T2 kostbaar is. Als vervanging van digitale ethertelevisie wordt de online tv-dienst VRTNU naar voren geschoven. Via deze dienst kan niet alleen live naar de tv-zenders van VRT gekeken worden. Ook zijn eerder uitgezonden programma’s – vaak binnen een bepaalde tijd – nogmaals te bekijken.

    VRTVlaanderenBelgiëpublieke omroeptvtelevisieetherethertelevisiedigitaalDVB-TDVB-T2onlinecordcuttersVRTNUDAB+Antenne TVTV Vlaanderenabonnementkijkersonderzoek]

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)