Waarom heeft je buurman beter beeld dan jij bij Viaplay?
Viaplay is een voor Nederland nieuwe streamingdienst die met de aanschaf van de uitzendrechten voor onder meer Formule 1, darts en voetbal (Premier League en Bundesliga) binnen vier maanden meer dan 750.000 abonnees heeft genoteerd. Maar groeit Viaplay is ons land niet te snel en nemen ze niet teveel hooi op de vork? Met andere woorden: kan het serverplatform van het Zweedse mediabedrijf Viaplay Group de grote stroom Nederlanders wel goed verwerken? Aan de klachten van – waarschijnlijk een klein deel – de abonnees te zien, krijg je de indruk dat het Viaplay allemaal boven het hoofd is gegroeid.
Ervaringen
Wat opvalt zijn de wisselende ervaringen van Viaplay-abonnees. Het is eigenaardig dat de buurman wel een verbinding heeft met de beeldkwaliteit die Viaplay heeft beloofd, terwijl bij jou het beeld blijft bufferen en het beste als een blokkendoos kan worden omschreven.
Zelf aan de slag
Viaplay-abonnees vinden dit niet leuk om te lezen: zie hiervoor ook de reacties bij een eerder artikel hierover. Maar het kan in bepaalde – en zeker niet alle – gevallen ook liggen aan de situatie bij jezelf thuis. Kijk je met een bekabelde of draadloze verbinding naar Viaplay, en heeft het apparaat waarmee je kijkt wel de laatste versie van de Viaplay-app? Dit zijn de vragen die Viaplay stelt als je contact met hen opneemt. Om niet met een kluitje in het riet gestuurd te worden, kan je beter vooraf nagaan hoe je op deze vragen van een Viaplay medewerker kunt antwoorden.
Hoe werkt het?
We duiken even in de techniek die Viaplay (probeert) te gebruiken om te achterhalen waarom jij slechter beeld hebt dan de buurman. Bij elke verbinding die bij het starten van een stream wordt gemaakt, beoordeelt Viaplay heel snel de stabiliteit en de bandbreedte. Aan de hand hiervan wordt bepaald met welke bandbreedte de stream wordt geleverd. Bij een slechtere stabiliteit en bandbreedte wordt een lagere beeldkwaliteit geleverd. Deze techniek wordt toegepast om het bufferen van de stream te voorkomen. Als er een lagere bandbreedte beschikbaar is wordt er een 'zuinigere' videostroom in een lagere resolutie gestuurd om buffering (stilstaand beeld) te voorkomen. Een nadeel is wel dat dit dus ook een mindere beeldkwaliteit betekent. Als de techniek goed staat ingesteld, wordt op de achtergrond regelmatig opnieuw beoordeeld of stabiliteit en bandbreedte nog wel aansluit bij de op dat moment geleverde beeldkwaliteit. Is dit niet het geval, dan wordt de bandbreedte gewijzigd en ervaar je als kijker dus beter of slechter beeld.
Bekabeld
Misschien is hiermee duidelijk waarom de vraag zo belangrijk is of er een bekabelde of draadloze internetverbinding wordt gebruikt om te kijken. Wordt draadloos wifi gebruikt op een kanaal dat in de directe omgeving ook door de buren wordt gebruikt, dan is de stabiliteit – en wellicht ook de bandbreedte – van de internetverbinding minder. En dat kan uiteindelijk met de eerder besproken door Viaplay gebruikte techniek weer leiden tot de levering van slechter beeld.
Apps
Een belangrijk probleem lijken de apps te zijn die Viaplay op diverse platformen toepast. Daar kun je als abonnee zelf niets aan doen, behalve nagaan of je echt de laatste versie gebruikt. Viaplay moet dus niet alleen investeren in het eigen serverpark om de drukte goed aan te kunnen, maar de dienst moet ook eens kritisch naar de eigen apps te kijken. Wat bijvoorbeeld opvalt is dat de klachten over storing en haperingen bij bepaalde apparaten minder zijn. Dit zijn meestal de duurdere apparaten met meer processorsnelheid en geheugen. Hier kan Viaplay zich overigens niet achter verschuilen, omdat de streamingdienst op zijn website zelf aangeeft welke apparaten geschikt zijn. Bovendien werken andere streamingdiensten op deze apparaten ook gewoon feilloos.
Live streaming
Dat veel abonnees een vergelijking maken tussen Ziggo Sport/Ziggo Sport Totaal en Viaplay – in het geval van Formule 1 en Premier League voetbal – is begrijpelijk. Maar helemaal terecht is het niet. Lineaire tv is namelijk iets anders dan live streaming, en dan zeker bij sport. De beeldkwaliteit van een lineair kanaal is op dit moment bij sport beter dan bij live streaming. Dit heeft te maken met diverse verschillen in de door Viaplay gebruikte techniek bij live streaming. Lineair uitzenden is wat dit betreft beter voor de beeldkwaliteit. Dit blijkt wel uit het geringe aantal klachten over de Formule 1-uitzendingen via het lineaire kanaal Viaplay Xtra bij Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway. Als Viaplay dus snel van de klachten over beeldkwaliteit af wil zijn, moet met deze providers het gesprek worden aangegaan om het aantal lineaire kanalen uit te breiden.