Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Waarom is Digitenne van KPN nu beter te ontvangen?

    KPN heeft geplande werkzaamheden met betrekking tot het digitale ethertelevisie tv-product Digitenne vorige week afgerond. Dit zorgt voor een betere ontvangst op veel plekken in Nederland.
    Jarco Kriek
    14 oktober 2019
    comments 4
    Waarom is Digitenne van KPN nu beter te ontvangen?
    Foto ANP

    Digitenne moest vanwege de nieuwe uitzendvergunning en hieraan gekoppelde herstructurering van het frequentiespectrum in de Nederlandse ether de uitzendnorm van DVB-T naar de meer bandbreedtebesparende nieuwe techniek DVB-T2 omzetten. Om direct de meest recente techniek te gebruiken, koppelde KPN aan Digitenne ook de videocodec HEVC (H.265). Met DVB-T2/HEVC kan KPN aan de nieuwe vergunningsvoorwaarden van Digitenne voldoen. Het 700MHz frequentiespectrum dat eerder voor Digitenne werd gebruikt, is vrijgemaakt en wordt inmiddels door onder meer T-Mobile gebruikt voor het testen van de nieuwe mobiele datatechniek 5G.

     

    Zenderaanbod in HD

    KPN heeft minder uitzendfrequenties voor het verspreiden van tv- en radiozenders via Digitenne in bezit. Door de omzetting naar DVB-T2/HEVC kan KPN met Digitenne wel het gehele zenderaanbod in 1080P Full HD aanbieden. Digitenne is hiermee de eerste aanbieder van lineaire tv-abonnementen die dit in Nederland doet. Aan de overstap naar DVB-T2/HEVC zitten niet alleen voordelen maar ook enkele nadelen. De belangrijkste is dat ontvangst van het signaal kritischer is geworden. In praktijk betekent dit dat de ontvangstantenne verplaatst moet worden om storingsvrij beeld te krijgen. In enkele gevallen volstaat een binnenantenne niet meer om ongestoord naar tv te kijken en moet een buitenantenne geïnstalleerd worden.

     

    DVB-T2

    Nederlandse kijkers van ethertelevisie die een minder sterk ontvangstsignaal ervaren, verwijzen naar de situatie in Duitsland. Bij onze oosterburen wordt dezelfde uitzendtechniek DVB-T2/HEVC als in Nederland gebruikt. Maar in Duitsland is de klaagzang over slechtere ontvangst minder luid hoorbaar. Dit heeft alles te maken met de aan DVB-T2/HEVC gekoppelde uitzendparameters. In Duitsland wordt 64QAM gebruikt. In Nederland is voor 256QAM gekozen. Een lagere QAM-waarde komt het ontvangstsignaal ten goede. Maar het nadeel is dat meer bandbreedte – en dus uitzendfrequenties - gebruikt dient te worden. Vanwege internationale afspraken – die storing in grensgebieden moet voorkomen – mag niet onbeperkt frequenties voor digitale ethertelevisie gebruikt worden. Omdat Duitsland wat betreft oppervlakte groter dan Nederland is, hebben onze oosterburen meer uitzendfrequenties tot beschikking. En dus kan daar voor 64QAM gekozen worden. Als KPN bij Digitenne voor 64QAM had gekozen dan had het telecombedrijf moeten snijden in het zenderaanbod van Digitenne.

     

    Betere ontvangst

    En toch heeft KPN in de afgelopen maanden de ontvangst van Digitenne kunnen verbeteren. Dit heeft te maken met frequentieverhuizingen. Omdat KPN de 700MHz frequentieband heeft moeten vrijmaken, zijn de zenders die daar uitzonden nu op een lagere frequentie gaan uitzenden. Hoe lager de uitzendfrequentie is, des te beter de ontvangst binnenhuis. Hierdoor ervaren abonnees van Digitenne die gebruik van een binnenantenne maken een beter ontvangstsignaal. In gevallen waar voorheen het ontvangstsignaal kritisch was en soms voor beeldstoringen zorgde, kan in veel gevallen nu storingsvrij gekeken worden. Dit geldt voor zowel het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne als het ongecodeerde zenderpakket van NPO en regionale omroepen (RPO). Het probleem dat uitzenden op een hogere frequentie voor een mindere binnenhuisontvangst zorgt, is ook bij etherradio te zien. De binnenhuisontvangst van digitale etherradio DAB+ is kritischer dan analoge FM.

    KPNDigitenneontvangstontvangstprobleemDVB-TDVB-T2HEVCDVB-T2/HEVCbandbreedteuitzendfrequentie5GtvtelevisiezenderaanbodHDFull HD

    Reacties

  1. TV-TIP The Masked Singer

    The Masked Singer
    RTL 4 om 20:00 uur
    Ruben Nicolai stelt de laatste vijf kandidaten van dit seizoen voor. Panelleden Carlo Boszhard, Buddy Vedder, Monica Geuze, Loretta Schrijver en Gerard Joling mogen direct aan de slag: twee van de nieuwkomers vallen af.

    TV-TIP Nations League (v): Engeland - Nederland

    Nations League (v): Engeland - Nederland
    NPO 3 om 20:21 uur
    Na de pijnlijke nederlaag tegen onze zuiderburen leek het Nations League-avontuur van de Oranje Leeuwinnen al voorbij voordat het überhaupt begonnen was. De wedstrijd tegen verliezend de WK-finalist Engeland stond immers óók nog op de kalender. Tot ieders verbazing werd de ploeg van Sarina Wiegman eind ­september met 2-1 terug naar huis gestuurd. Op ’t heilige gras van Wembley zijn de Britse dames nu uit op revanche.

    Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)