Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Waarom werkt USB opnemen bij Ziggo en KPN niet?

    Bij vrijwel alle door distributeurs in bruikleen geleverde ontvangers kan de USB-poort niet gebruikt worden. Hierdoor is bijvoorbeeld het opnemen van programma’s op externe harde schijf niet mogelijk.
    Jarco Kriek
    22 maart 2019
    comments 7
    Waarom werkt USB opnemen bij Ziggo en KPN niet?
    Foto KMD

    Dat een eigen USB-apparaat, zoals harde schijf of USB stick, niet gebruikt kan worden, is voor sommige gebruikers van dit soort bruikleenapparatuur een doorn in het oog. Wat is er nu immers niet makkelijker dan programma’s op een eigen apparaat te archiveren en later naar eigen inzicht te kunnen gebruiken? Meerdere redenen worden door marktpartijen genoemd waarom de aanwezige USB-poort in een bruikleenontvanger niet geactiveerd is.

     

    Beveiliging

    De voornaamste reden is de beveiliging en bescherming van opgenomen content. Als de content op een extern opslagapparaat bewaard kan worden, levert dit belangrijke beveiligingsrisico’s op. Eenmaal op een extern apparaat opgeslagen, kan de eigenaar van dit apparaat met de content zonder vooraf bepaalde restricties doen wat hij of zij wil. Dit kan bijvoorbeeld ook het zonder toestemming herverspreiding van content zijn. Zeker nu distributeurs content in veel betere beeldkwaliteit, zoals HD en Ultra HD, aan klanten leveren, eisen contentaanbieders een hogere vorm van beveiliging van de content. Dit is de belangrijkste reden waarom Ziggo bij de nieuwe Mediabox Next en KPN bij de nieuwe decoder van Digitenne de USB-poort in de firmware afgesloten heeft. Dit geldt overigens ook in vrijwel alle andere bruikleenontvangers van deze bedrijven en andere distributeurs.

     

    Video on demand

    Maar ook al geven distributeurs dit niet ruiterlijk toe: er zijn ook andere, meer commerciëlere, redenen. Het gebruik van bruikleenontvangers is voor distributeurs een belangrijk onderdeel van het verdienmodel. Een klant die bij een abonnement meerdere ontvangers in bijvoorbeeld slaapkamers wil gebruiken, moet deze ontvanger vaak voor een vast bedrag per maand huren. Dit betekent extra omzet voor de distributeur. Maar met de bruikleenontvanger is vaak ook toegang tot het eigen video on demand-platform van de distributeur verzekerd. Om naar het aanwezige aanbod van films en series te kunnen kijken, is vaak een duurder abonnement nodig. Of bij meer recenter content moet deze digitaal gehuurd worden. In al deze gevallen zorgt dit voor een grotere omzet en winst voor de distributeur.

    ZiggoVodafoneZiggoMediaboxMediabox NextKPNDigitenneInteractieve TVbruikleenbruikleenontvangertvtelevisietv-decoderdecodercontentbeveiligingopnemencloudPVRcoderingomzetinkomstenvideo on demandabonnement

    Reacties

  1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

    Steenrijk, Straatarm
    SBS6 om 20:30 uur
    In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

    TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

    100 Dagen in de Vergeten Wijk
    NPO 3 om 21:11 uur
    Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

    Interview

    • *

      Leo Blokhuis

      Top 2000 Quiz

      Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
      Reacties0 reactie(s)