Waarom wordt het tv-abonnement in 2019 duurder?

De schuld van een duurder tv-abonnement wordt door de consument bij distributeurs – de tv-aanbieders dus – gelegd. Maar bedrijven als Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile kunnen zeker niet in alle gevallen als hoofdschuldige aangewezen worden. Deze bedrijven handelen namelijk vanuit een commercieel oogpunt. Een daarbij geldt dat een hogere inkoopprijs naar een duurdere verkoopprijs wordt vertaald. En voor de hogere inkoopprijs zijn contentaanbieders verantwoordelijk. De daling van reclame-inkomsten worden door zendergroepen als NPO, RTL, Talpa TV en Discovery Benelux deels gecompenseerd door een hogere prijs voor doorgifte van de zenders.
NPO
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de publieke zenders van NPO. De jaarlijkse subsidie wordt door tegenvallende reclame-inkomsten jaarlijks met ruim 60 miljoen euro gekort. Het kabinet geeft in 2019 een eenmalige bijdrage van 40 miljoen euro. Maar daarna moet NPO zelf extra inkomsten zien te vinden om de mindere subsidie op te vangen. De Tweede Kamer gooide het balletje op dat de publieke omroep meer geld bij distributeurs moet gaan vinden. NPO wil daarom de doorgiftevergoeding van zenders drastisch verhogen. Ging de nieuwe satelliettelevisieaanbieder Joyne onlangs voor een doorgiftevergoeding van €0,45 per abonnee per maand voor NPO-zenders nog klagend naar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), willen distributeurs nu met een glimlach een handtekening voor dit bedrag onder een meerjarige overeenkomst zetten. Als het namelijk aan NPO ligt dan wordt de doorgifteprijs verdubbeld en zijn bedragen van een euro per maand per abonnee in de toekomst realistisch.
RTL en Talpa TV
Ook RTL wordt door bronnen rond distributeurs genoemd als mediabedrijf dat meer geld voor het aanbieden van content wil ontvangen. Daarbij lijkt RTL zich vooral op de prijs van online content te richten. Het aanbieden van zenders op online tv-diensten van distributeurs gaat fors omhoog. Bij de meeste distributeurs kan via een app overal in de Europese Unie op tablet en smartphone naar Nederlandse zenders gekeken worden. Hiervoor zijn echter aanvullende uitzendrechten nodig die bij contentaanbieders gekocht moeten worden. Talpa TV verhoogt de doorgifteprijs van zenders ook, maar deze verhoging lijkt nog enigszins binnen de perken te blijven. Eerder maakte Totaal TV al bekend dat de prijs van FOX Sports met ongeveer €0,20 per maand voor iedere abonnee van een distributeur gaat stijgen. Discovery Benelux voerde eerder al de doorgifteprijs verder op.
Online
Wie door de prijsverhoging van lineaire tv de toevlucht naar online tv- en videodiensten zoekt, loopt in 2019 ook tegen wijzigingen aan. Zo wordt het aantal online streamingdiensten groter. Dit lijkt gunstig voor de consument, maar is dat uiteindelijk zeker niet. De komst van eigen streamingdiensten van bijvoorbeeld Disney zorgt namelijk dat content meer exclusief bij de eigen diensten aangeboden gaat worden. Films van Disney kunnen hierdoor bijvoorbeeld niet meer via Netflix bekeken worden. Om toch naar deze films te kunnen blijven kijken, is een extra abonnement nodig. En dus wordt ook online kijken hierdoor in 2019 en de jaren daarna duurder.