Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Wat betekent inflatie 2021 voor abonnementsprijzen Ziggo en KPN?

    De inflatie over het gehele jaar 2021 is bekend. Dit betekent indirect ook hoe de richting van mogelijke prijsverhoging bij Ziggo, KPN en andere providers eruit gaat zien.
    Jarco Kriek
    11 januari 2022
    comments 7
    Wat betekent inflatie 2021 voor abonnementsprijzen Ziggo en KPN?
    Foto Getty Images

    Ondanks dat de prijzen in de laatste maanden van vorig jaar met rap tempo stegen – in december gemiddeld met 5,6 procent – is de inflatie in het gehele jaar 2021 met 2,7 procent relatief binnen de perken gebleven. Dit komt mede omdat de forse prijsverhoging van gas pas in de laatste maanden tot uiting kwam.

     

    Vaste diensten duurder

    Nu het inflatiecijfer over 2021 bekend is, kan ook voorzichtig gekeken worden welke prijsverhoging afnemers van vaste diensten zoals tv en internet de komende maanden te wachten staat. T-Mobile en Caiway zijn meestal de eerste die nieuwe prijzen in 2022 aankondigen. Later – meestal op 1 juli – volgen een reeks van andere aanbieders van vaste diensten zoals VodafoneZiggo (Ziggo), KPN en Online.nl. Dat vaste diensten duurder gaan worden, lijkt als een paal boven water te staan. Alle aanbieders hebben tot op heden altijd op een bepaald moment de inflatiecorrectie aan klanten doorberekend. De drie grootste netwerkeigenaren VodafoneZiggo, KPN en Delta Fiber verhogen de maandprijzen voor diensten en eventuele toegang van het netwerk vaak – maar zeker niet altijd – nog iets extra onder de noemer ‘investering in het netwerk’. Omdat serviceproviders als Online.nl en Freedom Internet van deze netwerken gebruikmaken, berekenen deze de extra verhoging van het gebruik het netwerk en geleverde diensten ook aan de eigen klanten door.

     

    Hoeveel duurder?

    De prijsverhoging is afhankelijk van het abonnement dat bij een aanbieder wordt gekocht. Met de inflatie van 2021 betekent dit dat de prijzen minimaal met rond €1,50 per maand gaan stijgen, mocht de aanbieder de volledige inflatie willen corrigeren. Bij meer uitgebreidere abonnementen kan dit tot iets meer dan €2,50 per maand oplopen. Dit los van een eventuele extra prijsverhoging die netwerkeigenaren kunnen doorvoeren vanwege de investering in het netwerk. Zowel VodafoneZiggo, KPN als Delta Fiber investeren honderden miljoen euro per jaar in het opwaarderen van het netwerk naar DOCSIS 3.1 (VodafoneZiggo) of de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken (KPN en Delta Fiber). Het is dus niet ondenkbaar dat dit kan leiden tot een extra prijsverhoging.

     

    Lagere prijzen

    Het is echter ook niet uit te sluiten dat duurdere abonnementen waarbij gigabit internet wordt geleverd minder in prijs gaan stijgen dan de vastgestelde inflatie, of wellicht zelfs goedkoper worden. Deze trend werd vorig jaar ingezet. KPN verlaagde toen zelfs het gigabit-abonnement met €7,50 per maand. Nu gigabit meer de standaard dan een uitzondering lijkt te worden, is ook dit jaar de kans aanwezig dat de prijs van gigabit-abonnementen verder daalt. Delta Fiber nam vorig jaar hier al een voorschot op door bij de eigen aanbieder van vaste diensten Delta het gigabit-abonnement het standaard instapabonnement op glasvezel te maken en de prijs van dit abonnement te verlagen.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLDelta FiberDeltaCaiwaytvtelevisieinternetabonnementprijsverhoging

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview