Wat doet KPN verkeerd met Digitenne?
Kijken we naar ons omringende landen dan is een wisselend succes van digitale ethertelevisie zichtbaar. In België kan zelfs niet meer zonder abonnement naar de publieke zenders van VRT gekeken worden. Hiervoor is een abonnement van Antenne TV – onderdeel van TV Vlaanderen – voor nodig. Veel beter gaat het in het Verenigd Koninkrijk met Freeview. Tientallen zenders zijn zonder abonnement te bekijken. De Nederlandse situatie met Digitenne kan het beste met Duitsland vergeleken worden. De Duitse Digitenne gaat onder de naam Freenet door het leven. En is succesvoller dan Digitenne. Freenet rondde onlangs de kaap van een miljoen abonnees.
Goedkoper abonnement
Freenet zendt uit in de uitzendnorm DVB-T2/HEVC. KPN is bezig Digitenne naar dezelfde uitzendnorm op te waarderen. In twee van de door KPN gerangschikte vijf regio’s zendt Digitenne inmiddels in de nieuwe uitzendnorm uit. Net als in Nederland kan in Duitsland zonder abonnement alleen naar publieke zenders gekeken worden. Voor het kijken naar commerciële zenders moet net als in Nederland betaald worden. Het abonnement in Nederland is echter met €15,50 drie keer zo duur als in Duitsland. Eigenlijk is Digitenne overpriced, zeker voor Nederlanders die deze tv-dienst al vanaf het begin gebruiken. Voor vrijwel het gelijke zenderaanbod moest in de hoogtijdagen van Digitenne minder dan zeven euro per maand betaald worden.
CI+ module
Een ander groot verschil tussen Digitenne en Freenet is het gebruik van eigen hardware. Dit is bij Digitenne vanaf eind juli in heel Nederland niet meer mogelijk. In gebieden waar Digitenne naar DVB-T2/HEVC is omgezet, wordt namelijk gelijk een nieuwe beveiliging (codering) van het signaal actief. Voor deze codering brengt KPN tot op heden geen CI+ module met eventuele smartcard of inwendige virtuele smartcard op de markt. Kijken kan alleen met de tv-decoder die KPN bij het abonnement levert. Wie met een abonnement op meerdere televisies wil kijken, moet maandelijks extra betalen. Bij ieder abonnement kunnen maximaal twee extra tv-decoders gehuurd worden. De huurkosten bedragen vijf euro per maand per decoder. Digitenne wordt na de omzetting naar DVB-T2 voor een deel van de abonnees tot maximaal tien euro per maand duurder. In Duitsland is de situatie anders. Omdat een CI+ module met smartcard gewoon in de winkel te koop is, kan eigen hardware gebruikt worden.
Niet meer opnemen
Omdat KPN op dit moment alleen tv-decoders van ZTE en Rebox levert die alleen kunnen zappen, is het opnemen van programma’s na de overstap naar DVB-T2/HEVC niet meer mogelijk. Digitenne wordt dus voor sommige klanten duurder maar de functionaliteit wordt minder. Omdat in Duitsland bij Freenet een vrije hardwarekeuze is, kunnen programma’s gewoon opgenomen worden.
Interactieve TV
Een deel van de Digitenne-gebruikers in Nederland denkt dat KPN bewust Digitenne duurder en met de nieuwe restricties onaantrekkelijker maakt. Daarbij wordt naar het andere tv-product Interactieve TV van KPN gewezen. Voor KPN is de verkoop van abonnementen voor Interactieve TV inderdaad veel aantrekkelijker. Bij Interactieve TV moet niet alleen een tv-abonnement gekocht worden. Omdat tv-zenders via internet in de huiskamer geleverd worden, is tevens een internetabonnement van KPN nodig. Hierdoor besteedt de klant bij het telecombedrijf maandelijks meer geld. En dat is in de hedendaagse markt belangrijker dan het aantal tv-abonnementen dat verkocht wordt. Of KPN daadwerkelijk Digitenne om deze reden meer restricties heeft gegeven, blijft gissen. Het succes van Freenet kan overigens ook niet een-op-een op de Nederlandse situatie geprojecteerd worden. Duitsland is veel minder bekabeld dan Nederland.