Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Wat voegt ongecodeerde satelliettelevisie aan aanbod Ziggo en KPN toe?

    Satelliettelevisie wordt vooral in verband gebracht met een lelijk ogende schotelantenne aan de muur. Maar wie dieper in de materie duikt, ziet dat het veel meer dan dat is.
    Jarco Kriek
    4 januari 2021
    comments 4
    Wat voegt ongecodeerde satelliettelevisie aan aanbod Ziggo en KPN toe?
    Foto Getty Images

    De technische term DVB-S2 komt regelmatig voorbij. Maar wat betekent dit eigenlijk? DVB is de afkorting voor Digital Video Broadcast, in simpel Nederlands gezegd digitale televisie. De toevoeging S staat voor satelliet en de daaraan gekoppelde 2 houdt in dat het om de tweede generatie satellietdistributie gaat.

     

    Hoe ontvang je satellietzenders?

    Bestaat er ook een eerste variant? Jazeker, dat is DVB-S. Deze variant wordt op dit moment nog gebruikt, maar wel veel minder dan voorheen het geval was. Als je als consument een HD-satellietontvanger koopt die DVB-S2 ondersteunt dan is het altijd goed. Een DVB-S2-ontvanger kan namelijk ook zenders ontvangen die in DVB-S worden uitgezonden. Andersom kan dit echter niet. Een satellietontvanger alleen is niet voldoende om naar zenders te kijken en luisteren die via de satelliet worden uitgezonden. Het satellietsignaal moet ontvangen worden. Het uit de lucht plukken van het satellietsignaal gaat met een schotelantenne. Deze moet dan ook nog eens goed op de betreffende satelliet zijn uitgericht. Kenners doen dit uitrichten zo'n beetje met hun ogen dicht. Maar voor de beginnende satellietkijker is dit abracadabra. Wie geen technische vriend heeft, vindt deze expertise in een satellietspeciaalzaak. Zij helpen tegen een redelijk tarief de schotelantenne zo uit te richten dat soms wel duizenden tv- en radiozenders ontvangen kunnen worden.

     

    Gratis tv en radio

    In Nederland zijn twee distributeurs actief die via satelliet tv-diensten leveren: Canal Digitaal en Joyne. Maar dat betekent niet dat satelliet niet interessant kan zijn voor klanten van bijvoorbeeld Ziggo, KPN en T-Mobile. Via de satelliet worden namelijk duizenden zenders ongecodeerd gedistribueerd. Waar het aanbod van Canal Digitaal en Joyne gecodeerd is en alleen tegen betaling bekeken of beluisterd kan worden, is dit bij ongecodeerde distributie 180 graden anders. Je hoeft namelijk niets te betalen. Een eenmalige investering van enkele honderden euro’s is voldoende om onbeperkt gratis naar ongecodeerde zenders te kijken en luisteren. Dit bedrag is lager als de schotelantenne zelf wordt geïnstalleerd.

     

    Veelzijdig zenderaanbod

    Maar welke zenders zijn ongecodeerd te ontvangen? Bij gratis wordt natuurlijk direct aan B- of zelfs C-zenders gedacht. De eerlijkheid dient te zeggen dat deze ook in het ongecodeerde aanbod vertegenwoordigd zijn. Maar ook echte A-zenders die een waardevolle toevoeging zijn op het aanbod van Ziggo, KPN en T-Mobile zijn gratis via de satelliet te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan alle Britse publieke en commerciële zenders. Datzelfde geldt ook voor Duitse zenders. Als nieuwsjunk word je op de wenken bediend met internationale nieuwszenders als Sky News, RT, NHK en Bloomberg. Dit naast andere nieuwszenders als CNN, CNBC en BBC World News.

     

    Beeldkwaliteit

    En wie denkt dat bij deze gratis zenders de beeldkwaliteit slechter is, heeft het mis. Veel zenders zijn namelijk in goede HD-kwaliteit te bekijken. Op de satelliet zijn zelfs zenders in 4K Ultra HD-kwaliteit zonder betaling te bekijken.

    satellietongecodeerdFTAzenderaanbodtvtelevisieradioZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileCanal DigitaalJoyne

    Reacties