Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Wel of geen no-deal Brexit: ‘BBC in Nederland en België vaker op zwart’

    De live uitzending van de finale van de Amerikaanse football-competitie NFL, de Super Bowl, lijkt inzet te zijn van een juridisch steekspel rond uitzendrechten van onder meer sportevenementen.
    Jarco Kriek
    5 februari 2019
    comments 1
    Wel of geen no-deal Brexit: ‘BBC in Nederland en België vaker op zwart’
    Foto ANP

    In Nederland en België was de Super Bowl bij veel distributeurs, zoals Ziggo, KPN, T-Mobile en Telenet, zonder aanvullend abonnement live op BBC One te volgen. Dit ondanks dat de betaalzenders FOX Sports (Nederland) en Eleven Sports (België) voor veel geld de exclusieve uitzendrechten bij rechthebbende NFL hadden gekocht. De verontwaardiging over het uitzenden van Super Bowl 53 op BBC One is bij de Belgische betaalzender Eleven Sports dan ook groot.

     

    BBC in ether en via satelliet

    BBC One is in Nederland, België en Ierland bij veel distributeurs in het zenderaanbod opgenomen. Dit heeft te maken met oude afspraken uit de tijd dat in deze landen de zenders van de Britse publieke omroep BBC op eenvoudige wijze analoog uit de ether te plukken waren. Dit los van het feit dat op dit moment alle landelijk Britse zenders van BBC met een kleine schotelantenne ongecodeerd, en in veel gevallen zelfs in HD-kwaliteit, in Nederland en België via de Astra2-satelliet zijn te ontvangen. Officieel is satellietontvangst alleen in het Verenigd Koninkrijk mogelijk omdat de zenders via speciaal op het Verenigd Koninkrijk gerichte antennes – de zogenaamde UK spotbeam – wordt uitgezonden. Maar ondanks het zeer gerichte uitzendsignaal zijn alle zenders die via deze antennes worden uitgezonden makkelijk in Nederland en België te ontvangen.

     

    BBC One verstoren

    De commotie die nu is ontstaan, gaat over de ontvangstmogelijkheid van BBC One in het kader van de Super Bowl zonder aanvullend abonnement van een betaalzender. Eleven Sports wilde dat distributeurs in België de uitzending van Super Bowl op BBC One zouden verstoren, lees op zwart zetten. Dit is geen nieuw fenomeen in omroepland. In het verleden werden enkele programma’s die bijvoorbeeld op de Italiaanse publieke zender RAI UNO werden uitgezonden vanwege uitzendrechten op zwart gezet. Maar in het geval van de Super Bowl in België verstoorde alleen Proximus de uitzending van BBC One afgelopen zondagnacht tijdens Super Bowl. Telenet-abonnees konden ongestoord naar BBC One kijken. De uitleg van Telenet is dat het bedrijf aan BBC heeft gevraagd of de uitzending van BBC One tijdens de Super Bowl verstoord moesten worden. BBC liet uiteindelijk weten dat dit niet hoefde.

     

    Gesprek over uitzendrechten

    Het gevolg van de beslissing van BBC is dat in de komende maanden vanuit NFL een gesprek met BBC gaat plaatsvinden over de uitzendrechten van NFL-content. De kans is aanwezig dat BBC in de toekomst gedwongen wordt om maatregelen te nemen waardoor de uitzendingen alleen in het Verenigd Koninkrijk te zien zijn. BBC heeft immers alleen de uitzendrechten voor dit gebied van NFL gekocht. De mogelijkheid is tevens aanwezig dat andere rechthebbenden BBC aanspreken op bescherming van de uitzendrechten van hun evenementen. Hierdoor kunnen meer programma’s op zenders van BBC verstoord worden die in Nederland, België en Ierland bij distributeurs zijn te ontvangen. Dit zorgt voor veel extra werk voor distributeurs. Iets dat doorgifte van BBC-zenders voor hen minder interessant kan maken.

     

    No-deal Brexit

    De toekomstige doorgifte van BBC-zenders staat vanwege een andere reden toch al op het spel. Bij een no-deal Brexit is het niet uitgesloten dat alle landelijke BBC-zenders – zoals BBC One, BBC Two en BBC Four – bij alle distributeurs buiten het Verenigd Koninkrijk uit het zenderaanbod verdwijnen. De huidige afspraken over distributie buiten het Verenigd Koninkrijk komen bij de Brexit te vervallen. Als geen nieuwe afspraken gemaakt worden, zoals bij een no-deal Brexit waarschijnlijk het geval is, dan moet de doorgifte van BBC-zenders buiten het Verenigd Koninkrijk gestaakt worden.

    BBCBBC OneBBC TwoBBC FouruitzendrechtensportNFLSuper BowlbetaalzenderdistributeurdistributeursEleven SportsFOX SportskabelglasvezelsatellietkoperdraadzenderaanbodabonnementverstoringBrexit

    Reacties

  1. TV-TIP Lewis

    Lewis
    RTL 8 om 20:25 uur
    Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS 6 om 20:30 uur
    Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

    Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)