Wie is er nu echt de beste: Ziggo, KPN of T-Mobile?
In het ene onderzoek komt KPN als beste uit de verf. Bij de andere juist Ziggo of T-Mobile. Voor consumenten is er geen touw meer aan vast te knopen. En eigenlijk is het onmogelijk om aan te geven wie nu eigenlijk de beste diensten in de hoogste kwaliteit levert. Elke consument is anders en iedereen beoordeelt de geleverde diensten anders. Ook zijn sommige storingen heel vervelend, maar kan een aanbieder er eigenlijk niets aan doen. Denk bijvoorbeeld aan de veel gehoorde klacht van slecht WiFi-bereik. Hierdoor loopt de internetsnelheid snel achteruit. Maar WiFi valt niet binnen de taken van een aanbieder om dit probleemloos in de woning van klanten te leveren. De consument is zelf verantwoordelijk voor het eigen WiFi-netwerk. Dit omdat de omstandigheden waarbinnen WiFi moet functioneren anders is. In een drukbevolkte wijk zijn bijvoorbeeld meer particuliere netwerken actief en is het vinden van een vrij uitzendkanaal moeilijk. Een ander probleem is dikte van de muren in de eigen woning. Ziggo, KPN en T-Mobile doen op dit gebied wel veel inspanning, bijvoorbeeld door het goedkoper beschikbaar stellen van MESH WiFi systemen.
Onderzoek
Deze week reikte Pricewise voor het eerst de Provider Awards uit. Ziggo en T-Mobile kwamen als de belangrijkste winnaars uit de bus. Maar kijken we naar de positie van Pricewise binnen de dynamische Nederlandse markt van vaste diensten, dan valt er iets op. Dit commercieel bedrijf ontvangt namelijk een variabele vergoeding van aanbieders als via Pricewise een consument een abonnement afsluit. De hoogte van deze verkoopvergoeding hoeft voor alle aanbieders niet gelijk te zijn. Ditzelfde geldt voor de Providermonitor van Consumentenbond. Een verschil bij dit onderzoek is wel dat rond de 10.000 abonnees van deze consumentenbelangenvereniging de eigen leverancier van tv en internet een cijfer geeft. En echt vergelijkend onderzoek is het dus ook niet.
Meer onafhankelijk
Echt vergelijkend zijn de onderzoeken van technologiesite Tweakers en marktonderzoeker Telecompaper ook niet. In deze onderzoeken geven Nederlanders wederom alleen de eigen leverancier een cijfer. Aan de hand hiervan wordt het eindoordeel geformuleerd. Bij de onderzoeken van Tweakers en Telecompaper is echter geen sprake van een financiële component in de vorm van een verkoopvergoeding bij elk verkocht abonnement.
Budgetaanbieders
Er is daarnaast ook veel meer keuze dan alleen Ziggo, KPN of T-Mobile. Dit zijn natuurlijk wel de drie grootste leveranciers van vaste diensten in Nederland. Maar er zijn ook enkele zogenaamde budgetaanbieders die voor een lagere prijs bijvoorbeeld een internet only-abonnement aanbieden. Bij deze abonnementen is vaak sprake van een lagere internetsnelheid, maar deze is meestal ruim voldoende om aan de gemiddelde behoefte van veel Nederlanders te voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tele2, Online.nl, Youfone en Budget. Deze aanbieders maken alle gebruik van het koperdraad (DSL)- of glasvezelnetwerk van KPN. Natuurlijk heeft het voordeel van een goedkoper abonnement ook een nadeel. Dit nadeel is vaak te vinden in de kwaliteit en beschikbaarheid van de klantenservice of het ontberen van extra tv-diensten zoals online kijken via mobiele apps. Bij het kiezen van een nieuwe leverancier is het aan te raden om niet uit te gaan van reacties die op sociale media en internet te vinden zijn. Beter is om de ervaring met een bepaalde aanbieder onder familie, vrienden en kennissen na te gaan.