Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Winter doet eindelijk intrede: Grotere kans op storingen

    De winter heeft eindelijk weer voet aan de bodem gekregen. En ondanks dat het tot nu toe meer een kwakkelwinter is, kan juist dat voor de nodige storingen in tv- en radio-ontvangst zorgen.
    Jan-Hein Visser
    21 januari 2019
    comments 5
    Winter doet eindelijk intrede: Grotere kans op storingen
    Foto ANP

    Nederland en ook delen van België maken zich op voor de eerste serieuze sneeuwval van het seizoen. Wie lekker thuisblijft en de televisie of radio aanzet, kan desondanks met storingen te maken krijgen. Satellietschotels en dan vooral de LNB-koppen die het signaal bundelen, worden namelijk niet blij van sneeuw. Ook radio-verbindingen in de ether kunnen bij dergelijk slecht weer er soms de brui aan geven. Dergelijke storingen gaan meestal na een tijdje weer over al dan niet door dooi of doordat het weer opklaart. Bij grootschalige zware sneeuwval, zoals recent in delen van Oostenrijk, treden wel structurele problemen op. In Oostenrijk zijn heel wat FM- en ook DVB-T-zenders buiten werking doordat omgevallen bomen de stroomtoevoer naar zendmasten hebben afgesneden. Dergelijke taferelen worden in Nederland vooralsnog niet verwacht. Wel hebben alle bedrijven die met transport te maken hebben maatregelen getroffen.

     

    Geen heet water op schotel gooien

    Wanneer de satellietschotel op bepaalde zenders geen beeld en geluid meer geeft, is de kans groot dat deze storing wordt veroorzaakt door sneeuw(resten) op de LNB of op de schotelantenne zelf. De hoogfrequentie satellietsignalen worden door ijs en sneeuw fors gedempt. De beste oplossing is wachten tot het weer gaat dooien of door voordat het gaat sneeuwen de antenne en LNB's met een doek af te dekken. Uiteraard beïnvloedt dit ook de sterkte van het signaal, maar de schotel is dan wel snel schoon te maken. Gooi na sneeuw in ieder geval nooit heet water over de antenne en LNB's. Met name stalen schotels, en veruit de meeste zijn van dat materiaal gemaakt, kunnen dan door de plotselinge grote temperatuurschok kromtrekken. Als dat gebeurt is de vorm van de antenne nooit meer optimaal om satellietsignalen te ontvangen.  Ook de kunststof LNB-koppen kunnen door grote temperatuursverschillen sneller barsten en defect raken.

    Winterweersatellietschotelstoringsneeuw

    Reacties