Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Wordt Delta Fiber klaargestoomd voor verkoop? ‘Maximaal twee vaste netwerken rendabel’

  Delta Fiber wil alleen bij hoge uitzondering glasvezel aanleggen in gebieden waar glasvezel actief is. Wat is de achterliggende gedachte?
  Jarco Kriek
  24 juni 2023
  comments 3
  Wordt Delta Fiber klaargestoomd voor verkoop? ‘Maximaal twee vaste netwerken rendabel’
  Foto Getty Images

  Glasvezel is het toverwoord bij vaste netwerken. VodafoneZiggo houdt bij het eigen Ziggo-netwerk vooralsnog vast aan coax en de daaraan gekoppelde DOCSIS techniek. Voor de nabije toekomst is deze keuze verdedigbaar. Voor de verdere toekomst lijkt overstappen op glasvezel onafwendbaar. In een rap tempo wordt in Nederland glasvezel aangelegd. KPN – met NetwerkNL en Glaspoort – Open Dutch Fiber (ODF) en Delta Fiber (DFN) zijn de drie partijen die landelijk glasvezel aanleggen.

   

  Ambities

  De ambitie van KPN is anders dan die van van de twee andere bedrijven. KPN legt glasvezel aan als vervanging van het tientallen jaren oude kopernetwerk. KPN wil dan ook voor het einde van 2027 80 procent van de adressen in Nederland op eigen glasvezel aangesloten hebben. In aantal zijn dit rond de 6,5 miljoen aansluiten. Open Dutch Fiber en Delta Fiber richten zich beide op zo’n twee miljoen aansluitingen. Bij elkaar meer dan tien miljoen dus. Verdubbelen is dus met de huidige ambities van alle bedrijven niet te voorkomen. Tenzij er minimaal een overname gaat plaatsvinden.

   

  Maatschappelijk verantwoord

  Delta Fiber laat aan Totaal TV weten dat het beleid is dat alleen bij hoge uitzondering glasvezel wordt aangelegd in gebieden waar een ander bedrijf met glasvezel actief is of heeft aangekondigd dit te gaan doen. “Dat vinden we maatschappelijk onverantwoord, niet duurzaam en zonde van de investeringen, zowel financieel als qua inzet van specialisten die we ook hard nodig hebben voor andere uitdagingen in ons land”, is vanuit het hoofdkantoor van Delta Fiber te horen.

   

  Niet meer dan twee

  Ook heeft Delta Fiber een duidelijke mening over het rendabel exploiteren van netwerken. “Er is in principe ruimte voor twee netwerken naast elkaar om een gezonde businesscase te houden. Dus een coax en een glasvezelnetwerk, of twee glasvezelnetwerken. Maar niet voor drie netwerken (glas + glas + coax). In de buitengebieden is er zelfs maar ruimte voor één netwerk, gezien de investeringskosten voor die huishoudens veel hoger liggen”, zo laat Levi Bosselaar namens Delta Fiber vandaag aan Totaal TV weten. Maximaal twee netwerken dus. Op dit moment zijn met VodafoneZiggo (Ziggo), KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber er vier netwerkoperators. Samenwerken is dus het sleutelwoord. “Wij geloven in een hybride marktmodel vergelijkbaar met het elektriciteitsnetwerk. Waarbij alle internetleveranciers over elkaars netwerken zullen gaan leveren”, verduidelijkt Bosselaar de menig van Delta Fiber.

   

  Moeilijk

  Maar is dit in praktijk wel haalbaar? Zonder overnames lijkt dit niet mogelijk. KPN houdt vast aan een glasnetwerk waar het zelf de eigenaar van is. En is niet van plan om de ambitie van 80 procent van de adressen voor 2027 naar beneden bij te stellen. Dat VodafoneZiggo het eigen Ziggo-netwerk de komende jaren uitschakelt, is niet realistisch te noemen. En dus wordt de rol van Delta Fiber en Open Dutch Fiber in Nederland beperkt tot die 20 procent van de adressen waar KPN – in ieder geval op dit moment – nog geen plannen heeft om deze te verglazen.

   

  Investeerders

  Delta Fiber en Open Dutch Fiber zijn beide in handen van investeerders. Bij Delta Fiber zijn EQT en Stonepeak de broodheren. Open Dutch Fiber is eigendom van KKR en Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP). Bedrijven dus die investeren en waar mogelijk door nieuwe aankopen de belangen te verstevigen, en als dit niet mogelijk is de investering met een goed rendement te verkopen. De eigenaren van Delta Fiber deden in het recente verleden al een poging om KPN voor rond de 20 miljard euro te kopen. Het bod werd echter afgeslagen.

   

  Belangen

  Voor Delta Fiber zijn er dus nog een aantal opties over. Een overname van het Ziggo-netwerk van VodafoneZiggo lijkt onrealistisch. In dat geval moet dubbel geïnvesteerd worden. De gekochte oude coax moet in de toekomst vervangen worden door glasvezel. Een andere optie is het overnemen van Open Dutch Fiber. Alleen strookt dit niet met de strategie van Delta Fiber dat verdubbelen van glasvezel voorkomen moet worden. Open Dutch Fiber legt namelijk hoofdzakelijk glasvezel in grotere steden aan. Steden waar in de meeste gevallen Ziggo de eigenaar van het kabelnetwerk is en KPN al glasvezel heeft liggen of voor 2027 gaat aanleggen. Gebieden dus waar al twee netwerken aanwezig zijn. Een overname van Open Dutch Fiber wordt hierdoor minder aantrekkelijk.

   

  Klaarstomen

  Het lijkt er dus op dat Delta Fiber wordt klaargestoomd voor een overname die op termijn zou kunnen plaatsvinden. Het lijkt om meerdere redenen een bewuste keuze om geen glasvezel te gaan aanleggen in gebieden waar al glasvezel ligt of waarvan bekend is dat er op termijn glasvezel komt. Delta Fiber wordt namelijk voor KPN of Open Dutch Fiber minder waard als in te veel adressen één maar twee glasvezelaansluitingen in de meterkast aanwezig zijn. Door het verdubbelen zelf te voorkomen, schroeft Delta Fiber de waarde van zijn glasvezelnet op. En dat klinkt als muziek in de oren voor de eigenaren EQT en Stonepeak.

  Delta FiberDeltaCaiwayglasvezeltvtelevisieinternetovernameOpen Dutch FiberODFKPNKPN NetwerkNLGlaspoortZiggoVodafoneZiggo

  Reacties

 1. TV-TIP Too Large

  Too Large
  TLC om 19:30 uur
  Een maagverkleining kán een manier zijn om gewicht te verliezen, en voor sommige mensen is het zelfs de enige hoop op een normaal leven. Maar wat als je te zwaar bent om zo’n operatie te ondergaan? In Too Large zien we dokter Charles Procter, die patiënten op het goede pad probeert te houden, zodat ze naar een gezond leven kunnen toe­werken. Da’s extreem ingewikkeld, want sommige deelnemers zijn zó zwaar dat ze nauwelijks een vin kunnen verroeren.

  TV-TIP Green Book

  Green Book
  SBS9 om 20:30 uur
  Voor zijn tournee door de zuidelijke staten van Amerika heeft de Afro-Amerikaanse pianist Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) een chauffeur nodig. Hij geeft de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip (Viggo Mortensen) de baan. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere vriendschap.

  Interview