Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Wordt het abonnement voor tv en internet goedkoper?

  De komende jaren veranderen de verhoudingen op de markt van vaste diensten in Nederland. Concurrentie wordt groter en dit kan tot lagere prijzen leiden.
  Jarco Kriek
  4 oktober 2021
  comments 0
  Wordt het abonnement voor tv en internet goedkoper?
  Foto Getty Images

  Iets dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) al jaren nastreeft, wordt in de komende jaren uiteindelijk een feit. De concurrentie op de markt van de vaste diensten zoals tv en internet komt op gang. Het tot nu toe in veel regio’s van Nederland kwalitatief dominante kabelnetwerk van VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo krijgt namelijk tegenwicht van glasvezel. En glasvezel is als belangrijkste distributieplatform van vaste diensten meer toekomstbestendig dan kabel. Niet alleen de hogere snelheid, maar vooral een veel snellere reactiesnelheid (latency) in vergelijking met de coaxkabel maakt glasvezel voor een deel van de Nederlanders een kwalitatief beter netwerk.

   

  Kabel blijft voldoen

  Dit wil overigens niet zeggen dat kabel voor de toekomst ontoereikende diensten in woning of bedrijf kan leveren. Voor het overgrote deel van alle Nederlanders blijven diensten en snelheden die via kabel worden geleverd voldoen aan hun wensen. Zeker niet iedereen zit te wachten op een internetsnelheid van 1Gbps of meer. Sterker, wellicht uitgezonderd van de lagere upload voldoet het kabelinternet dat Ziggo op dit moment levert al aan de behoefte van vrijwel alle Nederlandse consumenten. En wat betreft upload kan Ziggo zelfs op korte termijn een inhaalslag maken. Nadat in het gehele verzorgingsgebied analoge FM-kabelradio is uitgeschakeld – naar verwachting voor het einde van dit jaar – kan de uploadsnelheid tot wellicht 100 tot zelfs 300Mbps worden opgeschroefd.

   

  Glasvezel

  In een deel van Nederland komt er zelfs een vorm van ‘turbo-concurrentie’. In miljoenen woningen komt namelijk in de komende vier jaar niet één, maar twee toegangspunten tot glasvezel in de meterkast. Samen met het kabelnetwerk van Ziggo zijn er dus drie mogelijkheden tot gigabit internet en uitgebreidere tv-diensten voor consumenten en bedrijven beschikbaar. Dit komt omdat meerdere glasvezelexploitanten in Nederland eigen netwerken aanleggen en weigeren samen te werken. Zo wil KPN via dochterbedrijf KPN NetwerkNL voor het einde van 2025 in tachtig procent van de woningen en bedrijven in Nederland een glasvezelaansluiting als vervanging van het kopernetwerk hebben gerealiseerd. Maar ook Delta Fiber (twee miljoen aansluitingen) en Open Dutch Fiber/T-Mobile (een miljoen aansluitingen) willen binnen hetzelfde tijdsbestek het aantal glasvezelaansluitpunten uitbreiden. Dit betekent dat minimaal in drie miljoen Nederlandse woningen in de komende vijf jaar toegang tot twee glasvezelnetwerken mogelijk is.

   

  Lagere prijzen?

  De concurrentie wordt dus op meerdere fronten groter. Ziggo krijgt niet alleen concurrentie van glasvezel. In veel woningen en bedrijven gaan glasvezelexploitanten ook nog eens onderling de concurrentie met elkaar aan. De kans dat dit voor de afnemer van diensten – de consument of het bedrijf dus – tot lagere abonnementsprijzen kan leiden, is hierdoor groter. Maar ondanks dat concurrentie vaak voor lagere prijzen zorgt, kan zekerheid hierover niet worden gegeven. Kijken we naar andere Europese landen waar meerdere kabel- en/of glasvezelnetwerken met elkaar concurreren, dan is wél een duidelijke trend van lagere abonnementsprijzen voor vaste diensten zichtbaar. Het beste voorbeeld is Spanje. In dit land zijn meerdere glasvezelnetwerken van verschillende exploitanten operationeel. En uit een recent onderzoek van de Belgische consumentenbelangenvereniging Testaankoop en de Nederlandse equivalent bleek dat in Spanje het voordeligst in Europa een internet-only abonnement met een minimale snelheid van 100Mbps gekocht kan worden. In Nederland heeft T-Mobile al enkele malen publiekelijk de schuld bij KPN gelegd voor de hoge prijzen voor abonnementen op vaste diensten.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobileOpen Dutch FiberEQTStonepeakDelta FiberDeltaCaiwayglasvezelkabelinternettvtelevisieabonnementprijsverlagingconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP Assassin's Creed

  Assassin's Creed
  RTL 7 om 20:25 uur
  Callum (Michael Fassbender) wordt wegens moord ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt nooit voltrokken: het bedrijf Abstergo laat Callum via een geavanceerde techniek in de huid van zijn vijftiende-eeuwse voorvader Aguilar kruipen. Als Aguilar moet hij de Tempeliers uitschakelen.

  TV-TIP Wheeler Dealers World Tour

  Wheeler Dealers World Tour
  discovery om 20:30 uur
  De Wheeler Dealers hebben er zó veel seizoenen opzitten, dat het programma inmiddels ‘klokje rond’ is gegaan. Marc en Elvis vertrekken naar Italië, waar ze relatief goedkoop een Ferrari 348 op de kop kunnen tikken. De combinatie ‘goedkoop’ en ‘Ferrari’ komt niet vaak voor, en er blijkt heel wat aan de auto te mankeren. Elvis moet flink tekeergaan in zijn garage om het racemonster weer terug in tiptop-conditie te brengen.

  Interview