Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Prijsverhogingen blijven komen: wordt tv en internet onbetaalbaar?

  Diverse toepassingen maken internettoegang een primaire levensbehoefte. Voor een deel van de bevolking dreigt toegang tot het internet echter een onbetaalbare luxe te worden.
  Jarco Kriek
  10 januari 2023
  comments 1
  Prijsverhogingen blijven komen: wordt tv en internet onbetaalbaar?
  Foto Getty Images

  Op dit moment hebben T-Mobile, Delta en Kabelnoord de abonnementsprijzen voor de vaste diensten tv en internet soms wel tot meer dan zeven euro per maand verhoogd. Caiway heeft voor 1 maart de jaarlijkse prijsverhoging aangekondigd. Ziggo en KPN passen gewoonlijk op 1 juli de abonnementsprijzen aan. Andere providers doen dit in de periode tussen 1 maart en 1 september. Meestal is de kleine regionale provider Stichting Kabelnet Veendam (SKV) de hekkensluiter. T-Mobile hanteert tot dusver de hoogste prijsaanpassing door prijzen van abonnementen met de volledige inflatiecorrectie van 8,6 procent te verhogen.

   

  Inflatie

  Maar dit gaat alleen over de prijsverhoging die aanbieders van vaste diensten in 2023 doorvoeren naar aanleiding van eerder door CBS vastgestelde inflatiecorrectie. Inmiddels heeft deze overheidsinstantie de inflatie over het hele jaar 2022 openbaar gemaakt. Dit wordt een belangrijke onderliggende factor voor de prijsverhogingen in de toekomst. CBS heeft berekend dat de prijzen in 2022 tien procent zijn gestegen. Als T-Mobile deze inflatiecorrectie net als dit jaar aan klanten doorberekent, dan betekent dit dat abonnementskosten opnieuw fors omhoog gaan. Het is niet uit te sluiten dat abonnementen vijf tot tien euro per maand duurder gaan worden.

   

  Stapelen

  Na vele opeenvolgende jaarlijkse prijsverhogingen lijkt een internetabonnement dus een luxeproduct te worden. Dit kan voor problemen zorgen. Internettoegang is door bijvoorbeeld e-mail, internetbankieren en andere diensten die alleen via internet benaderbaar zijn voor vrijwel alle Nederlanders een primaire levensbehoefte geworden. Achter de schermen werkt de overheid samen met providers – onder meer naar Belgisch voorbeeld – aan een instapabonnement voor huishoudens met een lager inkomen die hierdoor voor een gereduceerd bedrag toegang tot internet kunnen krijgen. Hoe deze plannen vorm krijgen en of een dergelijk abonnement uiteindelijk daadwerkelijk beschikbaar komt, kan op dit moment nog niet worden gezegd.

   

  Prijzig

  Nederland is samen met België een land waar internet in vergelijking met andere Europese landen duur is. Uit een recent onderzoek bleek dat bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje toegang tot breedbandinternet tientallen euro's per maand goedkoper is.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwayinternetabonnementprijsverhoginginflatieinflatiecorrectie

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)