Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    YouCa: ‘40 euro voor gigabit internet via Ziggo-kabel is mogelijk’

    YouCa heeft de ACM gevraagd de weg vrij te maken om in Amsterdam via het VodafoneZiggo (Ziggo) kabelnetwerk vaste diensten aan te bieden.
    Jarco Kriek
    20 oktober 2022
    comments 3
    YouCa: ‘40 euro voor gigabit internet via Ziggo-kabel is mogelijk’
    Foto Getty Images

    Na het verzoek van YouCa ligt de bal in eerste instantie bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder is bezig met een marktanalyse. Daarnaast heeft YouCa een verzoek ingediend om in Amsterdam toegang tot het Ziggo kabelnetwerk te krijgen. Dit op basis van artikel 6.3 van de Telecomwet waarin symmetrische regulering aan de orde komt. De ACM moet vaststellen waar de 'EVPS' is. Hiermee wordt het eerste punt van samenkomst bedoeld. Op dit punt moet een bedrijf dat diensten op het Ziggo kabelnetwerk wil gaan aanbieden de achterliggende eigen infrastructuur aansluiten.

     

    Goedkoper

    Totaal TV vroeg Taco Jelgersma of het mogelijk is om in Nederland gigabit internet via het Ziggo kabelnetwerk aan te bieden voor een prijs zoals in andere Europese landen als Italië, waar dit abonnement rond dertig euro kost. Ziggo en KPN zouden de prijzen te hoog voor de consument houden. “Dit zal sterk afhangen van het wholesaletarief dat uiteindelijk met ons door Ziggo wordt overeengekomen”, aldus Jelgersma, die daarna een opmerkelijke uitspraak doet. “De kosten voor snel internet zijn eigenlijk niet hoger dan voor langzamer internet.” Als we naar de huidige prijsstructuur van Ziggo kijken, is een verschil van enkele tientallen euro per maand te zien. Overigens denkt Jelgersma dat de prijs van dertig euro ook voor YouCa in Amsterdam niet haalbaar is. “Wij denken dat veertig euro voor een 1Gbps-abonnement mogelijk moet zijn als Ziggo zich redelijk opstelt.”

     

    Honderden euro

    Internet wordt in de opinie van YouCa de basis van het aanbod. “Een consument kan daar dan zelf NLZIET bijnemen wat ons betreft. Als de NPO meewerkt kan dat eventueel een uitgeklede gratis versie van NLZIET zijn.” Jelgersma doelt hiermee op de mogelijkheid dat NLZIET mogelijk al in 2023 een gratis variant van de online dienst op de markt brengt met minder aanbod en inclusief reclameblokken. De media-ondernemer kijkt op verzoek in zijn glazen bol naar kostenbesparing voor de consument. “Gereguleerde kabel met betaalbaar internet only in combinatie met een gratis versie van NLZIET kan consumenten 200 tot 300 honderd euro per jaar schelen.”

     

    Uitbreiden

    YouCa wil in eerste instantie alleen in hoofdstad Amsterdam diensten via het Ziggo-kabelnetwerk aanbieden. Maar hoe zit het met andere steden waar VodafoneZiggo eigenaar van het kabelnetwerk is? Jelgersma: “De focus ligt nu op Amsterdam. Dat is echt nog niet gewonnen. Als dat staat en er tevreden klanten zijn kijken we verder. De ACM en voorloper OPTA proberen al meer dan twintig jaar de kabel te reguleren. Wij denk dat het er onder nieuwe politieke druk nu eindelijk van kan komen.” En de druk vanuit de politiek is er zeker. Naar aanleiding van de aankondiging van YouCa in Het Financiële Dagblad om een poging te doen om in Amsterdam diensten aan te gaan bieden, zijn direct Kamervragen gesteld. “De wetgeving waar wij een beroep op doen is nieuw en eigenlijk speciaal voor Nederland gemaakt. De Nederlandse markt zit nu eenmaal anders in elkaar dan die in andere lidstaten van de Europese Unie.”

     

    Bezettingsgraad

    Een mogelijk voordeel voor YouCa is de alsmaar dalende bezettingsgraad bij Ziggo. Hiermee wordt bedoeld hoeveel aansluitpunten van een netwerk daadwerkelijk voor het leveren van diensten worden gebruikt. “Ik denk dat de kans meer dan vijftig procent is dat we in de loop van volgende jaar actief zijn. Zeker als Ziggo gaat begrijpen dat bijdrage aan netwerkbezetting ook in hun belang is.” Met netwerkbezetting doelt de YouCa-voorman dus op de bezettingsgraad die naar ongeveer vijftig procent is gedaald. Dit komt steeds dichter in de buurt van de veertig procent die door marktpartijen wordt gezien als minimale dekkingsgraad om een netwerk economisch rendabel te kunnen onderhouden. KPN houdt de bezettingsgraad van de eigen netwerken hoog door toegang te bieden aan bedrijven zonder eigen netwerk. Iets wat YouCa dus ook bij Ziggo nastreeft. Dit wordt ondersteund door Jelgersma. “Uit alle onderzoeken van ACM en internationaal blijkt dat je meer dan veertig procent netwerkbezetting nodig hebt om een netwerk goed te kunnen draaien. Er lijken nu dus allerlei netwerken bij te komen maar uiteindelijk krijg je consolidatie en dan ben je weer terug bij een duopolie tenzij beide netwerken goed worden gereguleerd en je op wholesale niveau concurrentie hebt. Daarom werkt de mobiele markt zo goed!”

     

    Glasvezel

    Nu de KPN-netwerken zijn genoemd: waarom gaat YouCa niet via de KPN glasvezel diensten aanbieden? “Het onlangs bekend geworden toezeggingsbesluit van KPN en ACM is alleen maar zinvol voor partijen als T-Mobile. Kleinere aanbieders en toetreders hebben er niets aan. Onze focus ligt nu eerst op Amsterdam en daar is nog geen glasvezel.”

     

    Kabel toekomstbestendig

    Waarmee VodafoneZiggo en YouCa wel op dezelfde lijn zitten is de DOCSIS-techniek die op het Ziggo-netwerk wordt gebruikt en volgens VodafoneZiggo ook in de toekomst de technische basis van het netwerk blijft. YouCa ziet daarom het gevecht voor toegang tot het Ziggo-netwerk niet als een achterhoedegevecht dat te laat komt. “Kabel kan tot 10Gbps downstream halen en de upstream wordt steeds beter door het herindelen en vrijmaken van spectrum op het netwerk. Een stad als Amsterdam verglazen is niet eenvoudig. Dat gaat nog veel langer duren dan men denkt. Daarbij komt dat wij uiteindelijk niet geloven in meer dan twee landelijk netwerken”, sluit Taco Jelgersma af.

    ZiggoVodafoneZiggoYouCaAutoriteit Consument & MarktACMreguleringrvtelevisieinternetconcurrentieconcurrentiestrijd

    Reacties