Ziggo blij met aanlegdrift glasvezel
Onlangs werd de Europese regelgeving door de Nederlandse overheid overgenomen waardoor het op papier makkelijker wordt om vaste netwerken te regulieren. In Nederland hebben zowel VodafoneZiggo (het kabelnetwerk van Ziggo) en KPN (het koperdraadnetwerk) netwerken met een vrijwel landelijke dekking. KPN heeft daarnaast ook een glasvezelnetwerk waarvan een toegangspunt in enkele miljoenen huishoudens aanwezig is. Beide netwerken zijn op dit moment niet gereguleerd. De netwerken van KPN waren tot enkele maanden geleden gereguleerd maar een poging van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo te reguleren strandde bij de hoogste bestuursrechter CBb. Hierdoor werd het volledige WFA-besluit – inclusief de al jarenlange regulering van de KPN-netwerken – van tafel werd geveegd.
Regulering
In het laatste WFA-besluit van ACM kon volgens CBb onvoldoende aanmerkelijke marktmacht van VodafoneZiggo onderbouwd worden. Dit was de reden van CBb om in hoger beroep VodafoneZiggo en KPN gelijk te geven in hun verweer tegen het WFA-besluit. Reden voor de politiek om sneller dan verwacht nieuwe Europese regels in de Nederlandse wet op te nemen. Hierdoor hoeft ACM bij een nieuwe poging om de vaste netwerken van VodafoneZiggo en KPN te reguleren niet langer aanmerkelijke marktmacht aan te tonen. Omdat het laatste WFA-besluit juist op dit punt van tafel werd geschoven, denken veel consumenten dat het slechts een kwestie van tijd is voor het kabelnetwerk van Ziggo voor concurrenten als T-Mobile, YouCa en Caiway wordt opengesteld.
Glasvezel
Maar of dit op korte termijn gaat gebeuren, is nog zeer de vraag. ACM moet – inclusief marktconsultatie – de gehele procedure opnieuw doorlopen voordat een nieuw WFA-besluit genomen kan worden. Dit proces neemt enige tijd in beslag. Daarnaast wordt het moeilijker voor ACM om aan te tonen dat er onvoldoende concurrentie binnen het huidige verzorgingsgebied van Ziggo sprake is. Omdat KPN en T-Mobile (Primevest Capital Partners) zich uit het oogpunt van concurrentie juist vooral richten op de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken in grote steden en gebieden waar Ziggo via de kabel de vaste diensten tv en internet levert, wordt de kans voor ACM kleiner om een WFA-besluit op te stellen waarin regulering van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo (Ziggo) is opgenomen. Vooral in hoger beroep bij CBb dient ACM het gebrek aan concurrentie op langere termijn goed te kunnen onderbouwen om een dergelijk besluit Stand te kunnen laten houden.
Concurrentie
Dit alles bij elkaar maakt het niet aannemelijk dat op korte termijn andere aanbieders via het kabelnetwerk van Ziggo diensten aan consumenten en bedrijven gaan leveren. De vraag is daarnaast of bij eventuele concurrentie op het kabelnetwerk van Ziggo de prijs van geleverde diensten significant goedkoper wordt.