Ziggo coax heeft toekomst: snelheid voldoende voor consumentenbehoefte
Het probleem met het Ziggo kabelnetwerk – door eigenaar VodafoneZiggo enigszins misleidend ‘glasvezel-kabel’ genoemd – is niet dat het niet de snelheid kan leveren die consumenten nodig hebben. Natuurlijk is er een klein deel van de consumenten dat zegt een uploadsnelheid van 1Gbps nodig hebben, maar met de huidige uploadsnelheid van 50Mbps kan het gros van de consumenten goed overweg. Ziggo-klanten die 50Mbps een beetje krap vinden kunnen vooruitkijken naar een verhoging van de uploadsnelheid nadat nog dit jaar alle aansluitingen in het Ziggo-gebied naar DOCSIS 3.1 zijn opgewaardeerd. Hoe snel de uploadsnelheid gaat worden heeft het VodafoneZiggo nog niet bekendgemaakt. Achter de schermen zijn getallen tussen de 100 en 300Mbps te horen.
DOCSIS
Het Ziggo kabelnetwerk bestaat voor ruim 90 procent uit coax. Het resterende deel is glasvezel. Desondanks claimt VodafoneZiggo dat 97 procent van het signaal wat bij de klant wordt afgeleverd via glasvezel wordt getransporteerd. Dit is de afstand die het signaal tot aan de wijkcentrale aflegt. Daarna gaat het signaal vertakt via coax naar alle aansluitingen in de woning. Binnen het coax-deel wordt de DOCSIS-techniek gebruikt. Nu binnen enkele weken op elke aansluiting DOCSIS 3.1 de standaard is, wordt bij VodafoneZiggo al gewerkt om het opvolgende DOCSIS 4 op termijn binnen het netwerk te integreren. Naar verwachting gaat het in eerste instantie om DOCSIS 3.1 Full Duplex dat door Cablelabs als onderdeel van DOCSIS 4 wordt gezien. Met DOCSIS 4 kan de downsnelheid naar maximaal 10Gbps worden verhoogd. De maximale uploadsnelheid blijft wel achter. maar bedraagt minimaal de helft van de downloadsnelheid.
Behoefte
Het zijn getallen die allemaal ver boven de huidige en in de toekomst te verwachten consumentenbehoefte liggen. Ook bij internetabonnementen via glasvezel waarbij klanten kunnen kiezen uit verschillende abonnementsvormen wordt in de meeste gevallen niet gekozen voor het abonnement met de hoogste snelheid. Met een internetsnelheid van rond de 200Mbps wordt de behoefte van het gros van de consumenten al gestild. Bij Ziggo kiezen de meeste consumenten voor het internetabonnement Complete of lager. Dit bewijst dat op consumentenniveau het HFC-netwerk van Ziggo – dat een veel realistischere benaming is dan ‘glasvezel-kabel’ – nog vele jaren de strijd met glasvezel aankan.
Prijs
Een groter probleem voor Ziggo is de prijsstelling van de internetabonnementen. Ziggo staat te boek als een van de duurste internetaanbieders van Nederland. Bij nieuwe klanten wordt de hogere basisprijs van internetabonnementen gemaskeerd door hoge welkomstkortingen. Wie eenmaal langer klant bij het kabelbedrijf is, loopt tegen de hogere abonnementsprijzen op. Kabelinternet van Ziggo is namelijk overwegend duurder dan internet via glasvezel bij concurrenten. En dit terwijl glasvezel betere technische specificaties heeft. Wil Ziggo met het huidige HFC-netwerk dus de strijd met glasvezel aan blijven gaan, dan moet eigenaar VodafoneZiggo kritisch naar de eigen prijsstelling van de internetabonnementen kijken.