Ziggo eigenaar houdt optie overstap glasvezel open
Liberty Global is samen met Vodafone Group de eigenaar van VodafoneZiggo. Het bedrijf verzorgt binnen VodafoneZiggo de activiteiten via het vaste Ziggo-netwerk. Dit is op dit moment een HFC-netwerk – door Ziggo nog steeds enigszins misleidend glasvezel-kabel genoemd – met DOCSIS als onderliggende techniek. Op dit moment is het volledige Ziggo-netwerk geschikt gemaakt voor gebruik van de DOCSIS 3.1 techniek. VodafoneZiggo heeft aangekondigd vanaf volgend jaar te beginnen met het opwaarderen van het Ziggo-netwerk naar DOCSIS 4. In het geval van Ziggo claimt VodafoneZiggo dat het signaal dat bij klanten wordt afgeleverd voor minimaal 97 procent door glasvezel wordt getransporteerd. Alleen het laatste deel van wijkkast naar de aansluiting binnen de woning of het bedrijf is een coaxiale verbinding.
Concurrentie
Door de uitrol van diverse glasvezelnetwerken in Nederland neemt de concurrentiedruk voor Ziggo toe. Vooral KPN (NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (ODF) zijn actief met de aanleg van glasvezel. Dit gaat ervoor zorgen dat meer dan zes miljoen adressen in 2025 toegang tot één of meer glasvezelnetwerken heeft. Omdat de meeste glasvezelnetwerken worden aangelegd binnen het traditionele verzorgingsgebied van Ziggo krijgen klanten van dit kabelbedrijf dus een ruimere keuze bij het kiezen van een provider voor de vaste diensten tv en internet. Ziggo heeft hierdoor de afgelopen kwartalen tienduizenden klanten verloren.
Liberty Global
Het is Liberty Global CEO Mike Fries die nu de deur op een kleine kier zet voor het begin van volledige verglazing van het Ziggo-netwerk. De hoogste baas van het mediabedrijf noemt dit een optie om te gaan doen. Hierbij zegt Fries wel direct dat VodafoneZiggo zich ‘prettig voelt’ bij de huidige DOCSIS-strategie. De kans dat op korte termijn de eerste schop de grond in gaat om het laatste coaxdeel van de aansluiting op het Ziggo-netwerk te verglazen, is dan ook uiterst klein. Feitelijk kunnen de woorden van Fries als niets concreet zeggend worden beschouwd. Maar dat de CEO van Liberty Global ze toch uitspreekt, betekent dat het bedrijf stoeit met de veranderende markt in Nederland. En dat Liberty Global nog geen vaste keuze heeft gemaakt hoe hierop te reageren.