Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo en KPN gigabit internet: snel, sneller, snelst…maar waarom?

    Het internet moet sneller. Tenminste dat vinden de twee belangrijkste bedrijven met eigen vaste netwerken VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN.
    Jarco Kriek
    10 januari 2020
    comments 6
    aanleg glasvezel
    Foto KPN NetwerkNL/Reggefiber

    Eerder dan verwacht is VodafoneZiggo eind 2019 begonnen met de gefaseerde uitrol van het opgewaardeerde kabelnetwerk van bedrijfsonderdeel Ziggo. De voorbereidingen voor deze technische opwaardering begonnen bijna twee jaar geleden. Toen begon Ziggo met het uitschakelen van analoge tv. Dit traject loopt binnen enkele maanden tegen het einde.

     

    Kabelnetwerk Ziggo

    Ziggo gaat op het kabelnetwerk gebruikmaken van de DOCSIS 3.1 als vervanger van het huidige DOCSIS 3. Het gaat hierbij om een technische opwaardering. Dit wil zeggen dat het kabelbedrijf niets hoeft te wijzigen aan het netwerk van glasvezel- en coaxkabels dat zich onder straten en stoeptegels bevindt. Ziggo hoeft dus in tegenstelling tot KPN en T-Mobile – die beide glasvezel moeten gebruiken om de internetsnelheid te verhogen – niet te graven. De overlast voor de omgeving is dus in dit geval zeer beperkt. De omschakeling naar DOCSIS 3.1 is dus voor VodafoneZiggo veel goedkoper dan de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken.

     

    Veel glasvezel bij Ziggo

    Het doel is wel hetzelfde. Net als KPN en T-Mobile wil Ziggo met het opgewaardeerde kabelnetwerk sneller maar vooral stabieler internet gaan leveren. Is dit dan met een coaxkabelnetwerk mogelijk? Gedeeltelijk. Kijken we naar de infrastructuur van het kabelnetwerk van Ziggo dan zien we dat 97 procent van het (internet)signaal door glasvezelkabels wordt getransporteerd. Alleen de laatste drie procent van transport gaat door een coaxkabel. Dit is het laatste gedeelte van de verbinding van de wijkkast tot de woning van de abonnee. Maar dit laatste gedeelte zorgt wel voor enkele technische verschillen. Glasvezel is namelijk beter dan coax voor transport van signalen.

     

    Ziggo niet symmetrisch

    In praktijk betekent dit dat Ziggo in tegenstelling tot glasvezel geen symmetrische internetsnelheden kan leveren. Bij een symmetrische internetsnelheid is de down- en uploadsnelheid gelijk. Ziggo heeft het kabelnetwerk in de regio Utrecht en Hilversum nu naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerd. Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo heeft de naam GigaNet op het vernieuwde netwerk geplakt. In 2020 wordt daarna het netwerk in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen naar de nieuwe technische standaard opgewaardeerd. Eenmaal opgewaardeerd naar DOCSIS 3.1 gaat Ziggo klanten een gigabit internet aanbieden. Een kostbaar abonnement dat op 50 eurocent na honderd euro per maand kost. De geleverde internetsnelheid bij dit abonnement is 1000/50. Dit wil zeggen dat de downloadsnelheid 1000Mbps (1Gbps) is, maar dat de uploadsnelheid met slechts 50Mbps ver achterblijft. En juist de uploadsnelheid wordt belangrijker nu door Nederlanders steeds meer in de cloud wordt gewerkt. De lagere uploadsnelheid wil overigens niet zeggen dat Ziggo een internetproduct levert dat voor Nederlanders minder goed bruikbaar is. Voor verreweg de meeste Nederlanders is 50Mbps ruim voldoende om te doen met internet wat men wil doen. Maar de huidige strijd tussen Ziggo en KPN is eigenlijk een 2020-versie van ‘wie heeft de langste’, of in dit geval dus ‘wie is de snelste’. Het gaat om prestige en is daarnaast een nieuwe marketingstrategie om de omzet te verhogen. Niets meer en niets minder.

     

    Daadwerkelijk gebruik internet

    Er zijn maar weinig Nederlandse consumenten die daadwerkelijk behoefte hebben aan een internetsnelheid van 1Gbps. Zelfs een huisgezin van zes personen die allen afzonderlijk van elkaar naar online streamingdiensten in 4K Ultra HD via bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Apple TV+ kijken, heeft ruim voldoende aan een abonnement waarbij een downloadsnelheid van 500Mbps wordt geleverd. De voor consumenten meest belangrijke vernieuwing van het naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerde kabelnetwerk van Ziggo is de stabiliteit. Door een hogere datacapaciteit is de kans op storing veel minder dan op dit moment. En die verbeterde stabiliteit levert Ziggo na het opwaarderen aan alle klanten. Of ze nu het dure gigabit- of het goedkoopste instap-abonnement kopen.

     

    PON maakt KPN sneller

    Ook bij KPN geldt dat de hogere internetsnelheden die via glasvezel geleverd worden eigenlijk voor consumenten niet nodig zijn. Het is echter wel begrijpelijk dat KPN in glasvezel investeert. Het koperdraadnetwerk dat in heel Nederland aanwezig is, kan in veel huishoudens namelijk niet de internetsnelheid leveren die door de consument wordt gewenst. Met koperdraad kan in veel woningen slechts een internetsnelheid van minder dan 100Mbps geleverd worden. En net als bij kabel geldt dat de uploadsnelheid minder is, in veel gevallen een tiende deel van de downloadsnelheid. KPN heeft als doel gesteld in de komende drie jaar een miljoen woningen van een glasvezelaansluiting te voorzien. Een prestigieus plan dat het telecombedrijf honderden miljoenen euro’s gaat kosten. En deze investering moet natuurlijk – hoofdzakelijk via abonnementen – terugverdiend worden. KPN gaat de PON techniek gebruiken om de internetsnelheid dit jaar van 500 naar 1000Mbps te verhogen. Daarbij blijft het telecombedrijf de internetsnelheid symmetrisch aan klanten leveren. Maar ook hierbij is de vraag of veel consumenten behoefte hebben aan een uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid. Natuurlijk gaat de upload sneller bij een hogere snelheid maar is dit voor een grote groep consumenten van wezenlijk belang?

     

    T-Mobile daagt Ziggo en KPN uit

    T-Mobile is de uitdager van VodafoneZiggo en KPN. Dit bedrijf maakt voor het leveren van vaste diensten als tv en internet gebruik van de koperdraad- en glasvezelnetwerken van KPN. Maar omdat T-Mobile zich hierbij het harnas dat KPN opdraagt moet dragen, heeft het bedrijf besloten om zelf glasvezelnetwerken aan te gaan leggen. Dit gebeurt nu in rap tempo in Den Haag. Maar T-Mobile gaat zeker in andere plaatsen – waarschijnlijk eerst grotere steden – met aanleg van glasvezel beginnen. En dat is goed nieuws voor de consument. De concurrentiestrijd die T-Mobile met VodafoneZiggo en KPN voert, leidt tot lagere abonnementsprijzen. Zo levert T-Mobile sinds eind oktober een internet-only combinatiepakket waarbij onbeperkt mobiel internet in combinatie met het snelste vast internetabonnement voor 50 euro per maand aan consumenten wordt geleverd. Dit is tientallen euro’s per maand goedkoper dan een vergelijkbaar aanbod bij VodafoneZiggo en KPN.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileinternetinternetsnelheidGigaNetgigabitnetwerk van de toekomstDOCSIS 3.1glasvezelcoaxkabelDSLVDSLADSLkoperdraadconcurrentieconcurrentiestrijdabonnement

    Reacties