Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN hebben voldoende concurrentie door glasvezel

  Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is van mening dat de Ziggo en KPN op dit moment voldoende concurrentie ondervinden van andere aanbieders.
  Jarco Kriek
  8 juli 2023
  comments 0
  Ziggo en KPN hebben voldoende concurrentie door glasvezel
  Foto Getty Images

  De ACM heeft de marktanalyse lokale internettoegang gepresenteerd. Hierin beschrijft de toezichthouder dat Ziggo en KPN voldoende concurrentie ondervinden van andere aanbieders. Dit komt onder meer omdat ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber glasvezelnetwerken aanleggen. VodafoneZiggo – de eigenaar van Ziggo – en KPN hebben beide een vrijwel landelijk dekkend netwerk. In het geval van VodafoneZiggo gaat het om een hybride netwerk met daarin coax en glasvezel, ook wel HFC genoemd. KPN heeft deels een kopernetwerk; het andere deel is glasvezel. KPN is bezig met koper te vervangen voor glasvezel. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om voor 2027 minimaal 80 procent van de adressen in Nederland op een eigen glasvezelnetwerk te hebben aangesloten.

   

  Voldoende concurrentie

  Mede gelet op de afspraken die KPN en Glaspoort hebben gemaakt met de ACM over toegang en de prijs hiervan voor andere aanbieders op hun glasvezelnetwerken en het open karakter van de glasvezelnetwerken van Delta Fiber en Open Dutch Fiber concludeert de toezichthouder dat er op dit moment voldoende concurrentie voor consumenten in het speelveld aanwezig is. De ACM heeft berekend dat op dit moment 6,1 miljoen adressen toegang tot één of meer glasvezelnetwerken hebben. De komende drie jaar groei dit nog verder. De aanwezigheid van glasvezel betekent ook dat er voldoende concurrentie voor VodafoneZiggo (Ziggo) aanwezig is.

   

  Nieuwkomers

  De ACM wijst er ook op dat nieuwkomers de markt zijn toegetreden. Dit zorgt voor meer concurrentie, waarvan consumenten de vruchten plukken. De nieuwkomers maken gebruik van de glasvezelnetwerken die in Nederland actief zijn. Naast de netwerken van NetwerkNL en Glaspoort waar KPN de hoofdhuurder is, heeft Open Dutch Fiber een open netwerk met T-Mobile als hoofdhuurder en is ook het Delta Fiber netwerk open voor andere aanbieders wat betreft het leveren van de diensten tv, internet en vast bellen.

   

  Vinger aan de pols

  Ondanks dat de ACM stelt dat op dit moment geen actie nodig is om concurrentie bij lokale internettoegang te bevorderen, blijft de toezichthouder in de toekomst alert. De ACM laat weten in te zullen grijpen als bedrijven door fusies en overnames te machtig worden of als ze zich misdragen.

  Autoriteit Consument & MarktACMconcurrentieinternetglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)