Ziggo en KPN hebben voldoende concurrentie door glasvezel
De ACM heeft de marktanalyse lokale internettoegang gepresenteerd. Hierin beschrijft de toezichthouder dat Ziggo en KPN voldoende concurrentie ondervinden van andere aanbieders. Dit komt onder meer omdat ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber glasvezelnetwerken aanleggen. VodafoneZiggo – de eigenaar van Ziggo – en KPN hebben beide een vrijwel landelijk dekkend netwerk. In het geval van VodafoneZiggo gaat het om een hybride netwerk met daarin coax en glasvezel, ook wel HFC genoemd. KPN heeft deels een kopernetwerk; het andere deel is glasvezel. KPN is bezig met koper te vervangen voor glasvezel. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om voor 2027 minimaal 80 procent van de adressen in Nederland op een eigen glasvezelnetwerk te hebben aangesloten.
Voldoende concurrentie
Mede gelet op de afspraken die KPN en Glaspoort hebben gemaakt met de ACM over toegang en de prijs hiervan voor andere aanbieders op hun glasvezelnetwerken en het open karakter van de glasvezelnetwerken van Delta Fiber en Open Dutch Fiber concludeert de toezichthouder dat er op dit moment voldoende concurrentie voor consumenten in het speelveld aanwezig is. De ACM heeft berekend dat op dit moment 6,1 miljoen adressen toegang tot één of meer glasvezelnetwerken hebben. De komende drie jaar groei dit nog verder. De aanwezigheid van glasvezel betekent ook dat er voldoende concurrentie voor VodafoneZiggo (Ziggo) aanwezig is.
Nieuwkomers
De ACM wijst er ook op dat nieuwkomers de markt zijn toegetreden. Dit zorgt voor meer concurrentie, waarvan consumenten de vruchten plukken. De nieuwkomers maken gebruik van de glasvezelnetwerken die in Nederland actief zijn. Naast de netwerken van NetwerkNL en Glaspoort waar KPN de hoofdhuurder is, heeft Open Dutch Fiber een open netwerk met T-Mobile als hoofdhuurder en is ook het Delta Fiber netwerk open voor andere aanbieders wat betreft het leveren van de diensten tv, internet en vast bellen.
Vinger aan de pols
Ondanks dat de ACM stelt dat op dit moment geen actie nodig is om concurrentie bij lokale internettoegang te bevorderen, blijft de toezichthouder in de toekomst alert. De ACM laat weten in te zullen grijpen als bedrijven door fusies en overnames te machtig worden of als ze zich misdragen.