Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo en KPN houden prijs internet zelf extreem hoog: ‘slapende’ klanten betalen welkomstbonussen

  In Nederland betaalt de consument bij Ziggo en KPN soms wel meer dan twee keer zoveel voor het internetabonnement met gelijke snelheid als in andere Europese landen. Hoe komt dit?
  Jarco Kriek
  2 september 2023
  comments 27
  Ziggo en KPN houden prijs internet zelf extreem hoog: ‘slapende’ klanten betalen welkomstbonussen
  Foto Getty Images

  Een gigabit internetabonnement voor minder dan dertig euro per maand. In enkele Europese landen is dat heel gewoon, zonder welkomstkortingen of andere aanbiedingen. En juist dat laatste is één van de belangrijke redenen waarom we in Nederland soms wel meer dan het dubbele voor een gigabit abonnement betalen. Een vergelijking met de Nederlandse supermarktbranche is snel getrokken. In Nederland is het wekelijkse boodschappenmandje tientalen procenten duurder dan in onze buurlanden België en Duitsland. Reden: in onze buurlanden zijn er nauwelijks kortingsaanbiedingen, terwijl de reclamefolders met aanbiedingen van supermarkten ons in Nederland dagelijks om de oren vliegen. De consument wordt gelokt met aanbiedingen, maar gooit daarna het winkelmandje vol met andere boodschappen die juist te duur zijn.

   

  Internet

  Met het internetabonnement – en in de kielzog het tv-abonnement – is eigenlijk hetzelfde aan de hand. Providers lokken klanten met aantrekkelijke aanbiedingen. Ziggo is hiermee de laatste jaren de actiefste provider. En omdat Ziggo deze weg is ingeslagen, moeten concurrenten als KPN en in mindere mate T-Mobile en Delta wel volgen. In de nieuwste actie biedt Ziggo nieuwe klanten zelfs een welkomstbonus van maximaal rond 570 euro. Tussenverkoper meervoordeel.nl doet er nog een schepje bovenop. Wie via deze weg als nieuwe klant bij Ziggo een abonnement neemt, kan zelfs gratis een 65 inch smart tv-televisie met alle toeters en bellen scoren. Leuk voor nieuwe klanten, maar bestaande klanten wrijven zich een aantal keren in de ogen en staren naar hun eigen maandelijkse rekening, die in veel gevallen boven de honderd euro is gegroeid. 

   

  Switchcultuur

  Wie in Nederland goedkoop boodschappen wil doen, moet de supermarkt op de hoek niet trouw zijn. Je koopt het bakje boter bij supermarkt X omdat het daar toevallig in de aanbieding is. Bij supermarkt Y sla je de flessen frisdrank met korting op de kop. De consument die niet op aanbiedingenjacht is, kan de hoofdprijs betalen. Bij aanbieders van vaste diensten is de situatie anno 2023 hetzelfde. Het jaarlijks opstrijken van welkomstbonussen door te switchen van internetprovider zorgt voor honderden euro besparing op jaarbasis.

   

  Slapende klanten

  Het gevolg is dat klanten die hun provider jarenlang trouw zijn de hoofdprijs betalen voor hun internetabonnement. De aandeelhouders van Ziggo, KPN en andere providers willen links- of rechtsom het jaarlijkse rendement ontvangen. Als aan de ene kant producten onder de marktprijs worden verkocht, moeten de producten aan de andere kant boven de marktprijs worden verkocht om de financiële weegschaal in evenwicht te houden. Met andere woorden: door het huidige beleid betalen ‘slapende’ klanten van Ziggo, KPN en andere providers een extreem hoge maandprijs voor het internetabonnement. Zo extreem dat het maandelijkse prijskaartje aan deze basis levensbehoefte in enkele gevallen dubbel zo hoog is als bijvoorbeeld in Spanje en Frankrijk. Het is aan Ziggo, KPN en andere providers om de eigen marketingafdeling meer in toom te houden om deze ongezonde situatie te doorbreken. Ziggo lijkt de extreem hoge welkomstbonussen echter nodig te hebben om het verval in het abonneebestand vanwege de komst van glasvezelnetwerken te beteugelen.

   

  Toekomst

  Een toekomst met een groeiende groep Nederlanders die jaarlijks van de ene naar de andere provider hopt is op de langere termijn voor alle partijen het ongezondste scenario. Welkomstbonussen zullen in dat geval steeds extremer moeten worden. En omdat aandeelhouders geen genoegen met minder rendement, zullen de basisprijzen van internetabonnement alleen maar stijgen. De ‘slapende’ klanten gaan dan nog meer voor hun internetabonnement betalen. Zo wordt het financiële gat tussen hoppende en ‘slapende’ klant alleen maar groter. Maar er is ook goed nieuws. Als providers de huidige marketingstrategie niet wijzigen, dan heeft de consument de belangrijkste troefkaart in handen. Switch en hop jaarlijks met zijn allen van de ene naar de andere provider. Hoe meer consumenten dit doen, des te sneller zwakken welkomstbonussen af. En gaat de prijs van het internetabonnement weer terug naar een meer marktconform bedrag dat voor iedere klant gelijk is.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileDelta FiberDeltaCaiwayinternettvtelevisieabonnementconcurrentieconcurrentiestrijdwelkomstbonuskortingwelkomskortingglasvezel

  Reacties

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview