Ziggo en KPN moeten concurrenten wettelijk toelaten

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde in maart dat het WFA-besluit van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) die regulering van de netwerken van VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN regelde onrechtmatig was. Hierdoor werd de concurrentie op het kabelnetwerk van Ziggo teruggedraaid. Dit is feitelijk ook het geval bij de koperdraad- en glasvezelnetwerken van KPN. Echter dit telecombedrijf kiest er zelf voor om deze netwerken voor concurrenten open te houden. KPN verdient via de bedrijfsonderdelen KPN NetwerkNL en KPN Wholesale honderden miljoenen euro’s per jaar aan het bieden van toegang tot de eigen netwerken.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft donderdag 28 mei een wetswijziging aangenomen waardoor ACM netwerkeigenaren kan opleggen het netwerk open te stellen als er grote belemmeringen zijn voor concurrenten om eigen infrastructuur aan te leggen. Dit is vrijwel altijd het geval omdat het aanleggen van een eigen netwerk tijdrovend en kostbaar is. Hiermee vervalt de voorwaarde voor regulering van netwerken van Aanmerkelijke Markmacht (AM) die op dit moment geldt. In een toelichting op de wetswijziging stelt Staatssecretaris Mona Keizer: “Indien er verscheidene netwerken zijn, kunnen in beginsel dezelfde verplichtingen tegelijkertijd aan alle aanbieders van die netwerken en aan andere rechthebbenden op de relevante kabels worden opgelegd.”
ACM
De wetswijziging moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Daarna kan ACM beginnen met het vaststellen van de regels van regulering van alle vaste netwerken in Nederland. ACM – dat eerst nog hopeloos faalde bij het openbreken van kabelnetwerken in Nederland – is blij met de wettelijke steun uit Den Haag. “De ACM ziet de voorgestelde uitbreiding van de bevoegdheden op dit gebied als een positieve ontwikkeling, die bijdraagt aan beter werkende markten, lagere prijzen, meer innovatie en betere dienstverlening voor mensen en bedrijven.”