Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo en KPN verhogen prijzen: zo kan je toch goedkoop internet gebruiken

    De prijzen rijzen de pan uit. En daar komt vanaf juli ook nog eens een prijsverhoging van abonnementen bij Ziggo, KPN en andere providers bij.
    Jarco Kriek
    25 juni 2022
    comments 7
    Ziggo en KPN verhogen prijzen: zo kan je toch goedkoop internet gebruiken
    Foto Getty Images

    Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe prijsverhoging van de vaste diensten tv en internet. Hoewel de aanbieders de prijsstijging ver onder de inflatie van dit moment houden, dreigt het internetabonnement voor meer mensen een onbetaalbare luxe te worden. En dat terwijl internet gezien kan worden als vrijwel onmisbare levensbehoefte.

     

    ‘Zonder internet moeilijk’

    Wie kan er immers niet meer zonder e-mail of internetbankieren? Het sturen van een brief of betalen van een acceptgiro kan nog wel maar is (te) prijzig geworden. Internet is de oplossing. Maar door de opeenstapeling van jaarlijkse prijsverhogingen is een internetabonnement voor een groter wordende groep inwoners van Nederland ook hard op weg om het stempel onbetaalbaar te krijgen.

     

    Meer betalen

    Meer dan vijf miljoen Nederlandse huishoudens krijgen op 1 juli weer met een prijsverhoging te maken als Ziggo en KPN de prijzen van abonnementen aanpassen. Door keuzes te maken, is het toch mogelijk om een goedkoper internetabonnement te kopen. Glasvezel speelt hierbij een belangrijke rol. In Nederland wordt in een versneld tempo door onder meer KPN NetwerkNL (KPN), Open Dutch Fiber (T-Mobile) en Delta Fiber nieuwe glasvezelnetwerken letterlijk in de grond gespoten. Het voordeel van deze netwerken is dat het glasvezel door meerdere aanbieders van vaste diensten gebruikt kan worden.

     

    Overstappen

    Er is dus sprake van concurrentie op deze glasvezelnetwerken. En concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen van abonnementen onderling verschillen. Wie op dit moment op een KPN glasvezelnetwerk een abonnement van KPN koopt, kan zeker tientallen euro besparen als wordt overgestapt naar een andere aanbieder die van hetzelfde netwerk gebruik maakt. Ziggo en KPN staan namelijk bekend als de duurdere internetaanbieders van Nederland. In het voordeel van deze bedrijven dient wel gezegd te worden dat goedkoop op meerdere vlakken uiteindelijk kan uitmonden in duurkoop.

     

    Wholesale

    Aanbieders die niet beschikken over een eigen netwerk moeten namelijk toegang en in veel gevallen ook tv- en internetdiensten inkopen bij de eigenaar van het netwerk. De eigenaar verkoopt onder eigen naam of een dienstenaanbieder die eigendom van de netwerkeigenaar is ook abonnementen voor internet – eventueel aangevuld met een tv-dienst – aan consumenten en bedrijven. Als een aanbieder die toegang tot een netwerk moet kopen, een voor consument of zakelijke klant abonnement met een gunstigere prijs kan aanbieden dan moet op andere onderdelen op kosten beknibbeld worden.

     

    Budgetaanbieder

    Een bedrijf dat vaste diensten aan de consument voor een gunstigere prijs dan concurrenten aanbieden wordt ook wel budgetaanbieder genoemd. Bij de meeste budgetaanbieders wordt bezuinigd op personeelskosten, kosten van in bruikleen geleverde apparatuur zoals tv-decoders en modems en op licentiekosten voor doorgifte van tv- en videocontent. Dit heeft als gevolg dat de abonnee in de meeste gevallen langer moet wachten op contact met de klantenservice op momenten dat dit nodig is. Ook is de kwaliteit van de klantenservice lager dan bij onder meer Ziggo en KPN het geval is.

     

    Dubbel of triple glasvezel

    In veel gemeenten in Nederland zijn of komen in de komende jaren meerdere netwerken die snel breedbandinternet ondersteunen. In meer dan 90 procent van de woningen is een toegangspunt tot het kabelnetwerk van VodafoneZiggo (Ziggo) aanwezig. In meer dan de helft van deze woningen is op dit moment ook toegang tot een glasvezelnetwerk aanwezig. Omdat KPN het verouderde kopernetwerk binnen vijf jaar wil vervangen voor glasvezel en andere glasvezelexploitanten ook plannen hebben om in deze periode toegang tot meer dan drie miljoen woningen te krijgen, ontstaat de situatie dat in miljoenen woningen in Nederland maar liefst drie aansluitpunten beschikbaar komen tot een netwerk die gigabit breedbandinternet kunnen leveren.

     

    Meer concurrentie

    De concurrentie wordt in de komende jaren dus veel breder dan nu het geval is. Op dit moment bestaat er concurrentie tussen kabel een glasvezel. Ook bestaat er concurrentie tussen aanbieder die op hetzelfde glasvezelnetwerk actief zijn. In de komende jaren wordt de concurrentie verder uitgebreid door de aanwezigheid van niet een maar twee glasvezelnetwerken – die voor meerdere aanbieders open zijn – naast toegang tot het Ziggo-kabelnetwerk, dat wellicht in de toekomst ook glasvezel wordt omgezet.

     

    Stoelendans

    Het jaarlijks overstappen naar een andere leverancier van vast internet gaat door de toenemende concurrentie zeker lonen. Nu is de concurrentiestrijd al zichtbaar. Nieuwe abonnees worden verwelkomd met kortingen op het abonnement die in enkele gevallen tot meer dan driehonderd euro op jaarbasis kunnen oplopen. Door de toenemende concurrentie worden deze kortingen naar verwachting alleen maar hoger. Omdat aanbieders op last van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderling betere afspraken hebben gemaakt, wordt het overstappen naar een nieuwe aanbieder makkelijker dan voorheen.

     

    Bespaar geld

    Het kan voor Nederlanders die minder te besteden hebben een uitweg zijn om toch toegang tot het internet te behouden. Daarbij is het vooral belangrijk om niet te vallen voor de marketingtaal van aanbieders. Die proberen nu duurdere gigabit-abonnementen te verkopen. Abonnementen die het grootste deel van de klanten eigenlijk helemaal niet nodig hebben omdat de snelheid die bij deze abonnementen geleverd wordt voor het reële gebruik te veel van het goede zijn. Een goedkoper abonnement met mindere snelheid is dus vaak voldoende.

     

    DSL is goedkoper

    Wie echt op de kleintjes moet letten om het maandelijkse huishoudboekje rond te krijgen, kan het beste kabel en glasvezel links laten liggen. Een DSL-internetabonnement via koperdraad is het goedkoopst verkrijgbaar. Niet snel internet maar wel toegang tot internet om e-mails te kunnen bekijken en versturen en van internetbankieren gebruik te maken. Ziggo-klanten kunnen ook overwegen het abonnement te downgraden naar Internet Basic. Bij dit abonnement - kosten 35 euro per maand - wordt de internetsnelheid 50/10Mbps geleverd in combinatie met het ongecodeerde zenderaanbod van het Kabel TV-abonnement. Omdat Ziggo, KPN en enkele andere aanbieders van vaste diensten de prijzen op 1 juli aanpassen, kan in het geval van prijsverhoging het lopende abonnement zonder eventuele extra kosten tot 1 juli per direct worden opgezegd.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLabonnementinternetprijsverhogingglasvezelgigabit

    Reacties