Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Verplichte decoder bij Ziggo en KPN : voor- of nadeel?

    Distributeurs proberen abonnees in een keurslijf te krijgen door verplicht gebruik van een bruikleendecoder op te leggen.
    Jarco Kriek
    6 augustus 2020
    comments 14
    Verplichte decoder bij Ziggo en KPN : voor- of nadeel?

    Tot enkele jaren geleden was het de normaalste zaak van de wereld dat een eigen decoder werd gebruikt om via kabel, satelliet of ether naar tv-zenders te kijken. De enige uitzondering op dat moment was het tv-kijken met IPTV via koperdraad (DSL) of glasvezel. Dit kan vanaf het eerste moment alleen met door de aanbieder in bruikleen geleverde apparatuur. Maar tijden veranderen. De zogenaamde bruikleendecoder is nu het meest gebruikt. Slechts een klein deel van de Nederlandse kijkers gebruikt nog een eigen decoder.

     

    Digitenne

    Niet alleen meer bij lineair kijken via IPTV – bijvoorbeeld via KPN Interactieve TV en T-Mobile - is een bruikleendecoder een verplichting. Ook als via de ether naar het gecodeerde zenderaanbod van Digitenne van KPN wordt gekeken, moet de door de aanbieder geleverde tv-decoder gebruikt worden. Nadat KPN de overstap van DVB-T naar DVB-T2 maakte, is tevens door de wissel van codering een bruikleendecoder nodig. Wie overigens naar het ongecodeerde aanbod via de ether van landelijke en regionale publieke tv- en radiozenders wil kijken of luisteren, kan dit nog wel doen met een eigen decoder of de interne tuner van een 4K Ultra HD-televisie.

     

    Ziggo

    Bij de grootste tv-aanbieder Ziggo is het nog wel mogelijk om met eigen ontvangstapparatuur naar het volledige lineaire zenderaanbod te kijken. Dit kan met een eigen decoder en direct via de televisie. Een deel van het zenderaanbod is ongecodeerd. Het andere – en grotere - deel wordt gecodeerd uitgezonden. Om met eigen apparatuur naar dit zenderaanbod te kijken, is een smartcard en/of CI+ module noodzakelijk. Oude klanten van Ziggo kunnen de zelf gekochte smartcard en module gebruiken. Wie op dit moment bij Ziggo van smartcard en CI+ module gebruik wil maken, dient deze tegen een maandelijkse meerprijs te huren. Maar ook Ziggo probeert klanten richting een bruikleendecoder te duwen. Een bepaald deel van de content – waaronder de exclusieve films en series van HBO – is bijvoorbeeld via Mediabox Next en Mediabox XL te bekijken. Recent heeft Ziggo wel apps van tv-dienst Ziggo GO uitgebracht waarmee dit content ook met de online mediaspelers Apple TV, Android TV en Fire TV te beschikbaar is. In tegenstelling tot de bruikleendecoder is gebruik van deze Ziggo GO-apps gratis.

     

    Satellietkijkers

    Ook satellietkijkers van Canal Digitaal worden langzaam in de richting van een bruikleendecoder geduwd. Het zenderaanbod via de satelliet wordt aangevuld met een groeiend aantal zenders dat alleen online te bekijken is. Door de bruikleendecoder van Canal Digitaal te gebruiken, komen satelliet- en IPTV-aanbod naadloos samen.

     

    Contentbeveiliging

    Maar wat zijn de voordelen van een bruikleendecoder? De meeste voordelen zijn er voor de tv-aanbieders die dergelijke decoders aan klanten leveren. De bruikleendecoder is een verkapte manier om de omzet te verhogen. Bij het abonnementsgeld zit standaard een bepaald bedrag voor de huur van bruikleendecoder berekend. Wie meer decoders – voor bijvoorbeeld slaapkamers – aan het abonnement wil koppelen, dient deze te huren. De bruikleendecoder is op dit punt dus een omzetverhogend verdienmodel geworden. Maar er zijn nog andere voordelen voor de aanbieders. Zo kan het kijkgedrag van klanten – overigens wel anoniem – in kaart worden gebracht. Dit kijkgedrag wordt door aanbieders gebruikt – sommigen zeggen overigens misbruikt – bij onderhandelingen met zenders over nieuwe distributieovereenkomsten en daaraan gekoppelde vergoedingen. Vooral kleinere nichezenders zijn hiervan de dupe. Dit omdat de vergoedingen voor zenders vanwege minder kijktijd lager worden. Daarnaast is beveiliging van content bij gebruik van bruikleendecoders enigszins makkelijker als een smartcard. Dit zorgt onder meer voor besparing op de kostenpost contentbeveiliging. Tevens worden contentleveranciers blij van een sterkere beveiliging van content.

     

    Ook voordelen

    Ondanks dat er minder voordelen voor de consument zijn, bestaan deze wel. Zo hoeft de consument geen honderden euro’s in ontvangstapparatuur te investeren. Als bijvoorbeeld naar een andere aanbieder wordt overgestapt dan hoeft niet in nieuwe apparatuur geïnvesteerd te worden. En gaat de bruikleendecoder defect dan wordt deze kosteloos omgeruild. Voor een deel van de gebruikers is opnemen op het netwerk van de aanbieder (CloudPVR) een voordeel. Opgenomen programma’s kunnen op alle aan het abonnement gekoppelde decoders bekeken worden. Nadeel is dan wel dat opgenomen programma’s in veel gevallen slechts een jaar beschikbaar blijven. Een bruikleendecoder brengt ook interactieve diensten zoals Replay TV (terugkijken via tv-gids), Begin Gemist en video on demand onder handbereik.

     

    Eigen hardware

    De bruikleendecoder wint aan terrein en op termijn verdwijnt bij vrijwel elke aanbieder de mogelijkheid om met eigen apparatuur naar tv te kijken of naar radio te luisteren. Een somber vooruitzicht voor een deel van de Nederlanders. Maar de geest is uit de fles. Betere beveiliging van content maar vooral het verdienmodel voor aanbieders zet de vrije hardwarekeuze van Nederlanders schaakmat en maakt voor de bruikleendecoder de weg naar alle huiskamers vrij. Als men tenminste lineair naar tv wil blijven kijken.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNT-Mobiletvtelevisiebruikleendecodertvdeccodertv-decoderabonnementopnemencloudCloudPVRvideo on demandfilmsseries

    Reacties