Ziggo en KPN willen actie tegen illegale IPTV: providers zien omzet verdampen
Europese providers en streamingdiensten leiden gezamenlijk door mindere verkoop van abonnementen jaarlijks miljarden euro verlies. De teller van het omzetverlies stond een jaar geleden op ruim drie miljard euro, maar de verwachting is dat het verlies nu groter is. Dit geldt ook voor het aantal Nederlanders dat zich deels of geheel heeft bekeerd tot illegale IPTV. De laatste officieel naar buiten gebrachte getal staat op rond de miljoen Nederlandse gebruikers, maar vaststaat dat het aantal Nederlanders dat illegale IPTV gebruikt inmiddels is gegroeid. Mogelijk is illegale IPTV in meer dan 1,5 miljoen huishoudens een 'normale' manier om naar tv-zenders, betaalzenders en streamingdiensten te kijken. Dit betekent dat in 1 op de 5 huishoudens illegaal wordt gekeken.
Actie
Voor providers als Ziggo en KPN lijkt de maat vol. Ook bij streamingdiensten als NLZIET, Netflix, Videoland en Viaplay wordt met lede ogen geconstateerd dat ‘het monster’ illegale IPTV alsmaar groeit. Dus willen de providers en auteursrechtenbelangenbehartiger stichting BREIN dat het Openbaar Ministerie meer in actie komt tegen illegale IPTV, zo laten zij weten aan het Algemeen Dagblad. Of de door marktpartijen gewenste hardere aanpak er komt, valt echter nog te bezien. Het Openbaar Ministerie wijst voorzichtig met het vingertje naar BREIN, en van BREIN is bekend dat het vooral verkopers van abonnementen en heel sporadisch een in Nederland opgestelde server aanpakt. Om illegale IPTV niet verder te laten groeien, is de aanpak van gebruikers van groot belang. Het animo bij Openbaar Ministerie hiervoor is laag, ook al zijn de thuisgebruikers feitelijk in overtreding en dus strafbaar. Het gebruik van illegale IPTV blijft ondertussen alleen maar groeien.
Abonnementen
Dat illegale IPTV blijft groeien, wordt mede door providers, betaalzenders en streamingdiensten veroorzaakt. De content wordt alsmaar over verschillende partijen versnipperd. Hierdoor zijn vergeleken met vroeger meer abonnementen nodig om dezelfde hoeveelheid content te zien. Dit in combinatie met een stijging van de abonnementsprijzen zorgt ervoor dat voor een groeiend aantal Nederlanders televisie een te dure luxe dienst is geworden. De drempel naar illegaal kijken wordt hierdoor laag. Voor een bedrag dat lager is dan een maand legaal naar tv-zenders en streamingdiensten te kijken, kan illegaal een jaar naar veel meer content gekeken worden. Voor ongeveer 50 euro per jaar zijn alle belangrijke streamingdiensten en soms 20.000 zenders gekeken te bekijken. Ook zenders die bij Nederlandse providers niet in het aanbod aanwezig zijn, zoals de Vlaamse publieke zenders VTM en Play.
Crimineel
Toch moeten gebruikers van illegale IPTV enkele zaken goed in beseffen. Bij het nemen van een illegale IPTV-abonnement wordt – veelal via een tussenverkoper – een band aangegaan met een criminele organisatie. Die gebruiken de inkomsten afkomstig van deze abonnementen regelmatig om zwaardere criminele handelingen te ondersteunen, zoals drugsverkoop. De illegale abonnementen moeten vooruitbetaald worden, meestal voor een periode van een jaar. Daarbij is er ‘garantie tot de deur’. Als gebruiker weet je dus nooit of je daadwerkelijk de hele periode waarvoor je betaalt van de illegale dienst gebruik kunt maken.