Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo en KPN zekerheid, maar welk glasvezelnetwerk valt af?

    Twee of drie netwerken kunnen volgens analisten gezond met elkaar concurreren in Nederland. Ziggo en KPN zijn daarbij een zekerheid, maar wie valt af?
    Jarco Kriek
    28 december 2023
    comments 3
    Ziggo en KPN zekerheid, maar welk glasvezelnetwerk valt af?
    Foto Getty Images

    VodafoneZiggo (Ziggo), KPN (NetwerkNL en Glaspoort), Delta Fiber en Open Dutch Fiber (inclusief E-Fiber) zijn de vier grote spelers op de Nederlandse markt van vaste netwerkdiensten. Ziggo heeft de grootste dekking. Ruim 90 procent van de adressen in Nederland kan worden bediend met vaste diensten inclusief gigabit. KPN bedient dan weliswaar meer huishoudens, maar doet dit met het inmiddels technisch achterhaalde koperdraad (DSL) dat geen gigabit internet kan leveren. Het doel van KPN is om voor het einde van 2026 op 80 procent van de adressen in Nederland via glasvezel multigig internet aan te kunnen bieden. Delta Fiber en Open Dutch Fiber hebben als doelstelling om in de komende jaren door te groeien tot minimaal twee miljoen adressen. Het gaat hierbij om iets meer dan 20 procent van de adressen.

     

    Wie van de vier?

    Eigenlijk zijn vier afzonderlijke multigig netwerken te veel voor de krappe Nederlandse markt. Ziggo biedt op dit moment alleen zakelijke klanten multigig, maar het is met de komst van DOCSIS 4 een kwestie van tijd voordat ook consumenten abonnementen met een hogere snelheid dan het huidige 1Gbps kunnen krijgen. Dit los van de vraag of consumenten wel behoefte hebben aan een dergelijke hoge snelheid. Een andere vraag is hoe de toekomst van Delta Fiber en Open Dutch Fiber er in 2024 en daaropvolgende jaren uit gaat zien. Beide glasvezelexploitanten zijn eigendom van investeerders. Deze willen rendement zien, en als dat niet met bezetting van het netwerk behaald kan worden is de volgende stap het in de etalage zetten van het netwerk.

     

    Schaakspel

    De komende jaren – mogelijk al in 2024 – begint daarom een strategisch spel waarin consolidatie centraal staat. Met andere woorden: wie gaat wie overnemen? Of welk bedrijf gaat met een ander bedrijf strategisch samenwerken? Samenwerking tussen Ziggo en KPN lijkt uitgesloten. De hoop van Delta Fiber dat Ziggo en KPN via hun glasvezels diensten gaan aanbieden, is haast net zo onwaarschijnlijk. Wel is het mogelijk dat KPN interesse heeft in het opkopen van het Delta Fiber netwerk. Maar dan wel tegen een goede prijs. Een goede prijs voor KPN is natuurlijk een minder goede prijs voor de investeerders die eigenaar zijn van Delta Fiber. Het kopen van het netwerk van Open Dutch Fiber door KPN is minder aannemelijk. Open Dutch Fiber heeft netwerken in diverse gebieden waar KPN zelf al eigen glasvezel heeft. Dus lijken Delta Fiber en Open Dutch Fiber kandidaten om over een fusie te gaan nadenken, zodat ze niet zelfstandig een moeizaam en naar verwachting verlieslijdend bestaan na hoeven te streven.

     

    Overname KPN

    De investeerders achter Delta Fiber zijn het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak. Deze twee investeringsfondsen wilden enkele jaren geleden samen KPN kopen voor een bedrag rond de 18 miljard euro. Dit bod werd door KPN afgeslagen. Het laat echter wel zien dat EQT en Stonepeak vertrouwen hebben in de Nederlandse markt. Dat vertrouwen lijkt op het eerste oog bij KKR en Digital Transformation Capital Partners (investeringsfonds van Deutsche Telekom) – de eigenaren van Open Dutch Fiber – minder aanwezig te zijn. Vooral KKR is een partij die belangen in telecombedrijven op een hoogtepunt van de waarde wil verkopen. Daarnaast is KKR bezig met de participatie in andere grote Europese telecombedrijven. Nu geld lenen door de hogere rentetarieven duurder is geworden, letten ook grote investeerders meer op hun investeringen.

    glasvezelgigabitmultigiginternetinternetsnelheidVodafoneZiggoZiggoKPNNetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch Fiberconcurrentieconcurrentiestrijd

    Reacties

  1. Interview