Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo ‘glasvezel-kabel’ netwerk bevat meer coax dan glasvezel

    Een marketingterm die Ziggo vaak gebruikt is ‘glasvezel-kabel’. Het doet vermoeden dat bij het grootste deel van het netwerk glasvezel wordt gebruikt. Maar is dit ook zo?
    Jarco Kriek
    22 oktober 2022
    comments 14
    Ziggo ‘glasvezel-kabel’ netwerk bevat meer coax dan glasvezel
    Foto Getty Images

    ‘Glasvezel-kabel’ is de term die VodafoneZiggo vaak gebruikt om het netwerk van Ziggo te omschrijven. Voorheen werd hiervoor HFC gebruikt. Dit is de afkorting van Hybrid Fiber Coaxial. De term ‘glasvezel-kabel’ werd negen jaar geleden voor het eerst door Ziggo gebruikt. Het was Reggefiber – nu bekend als KPN NetwerkNL – dat in 2013 aan de bel trok bij Reclame Codecommissie (RCC). Die oordeelde dat gebruik van de term ‘glasvezel-kabelnetwerk’ misleidend was. Omdat RCC geen bindend maar slechts een dringend advies kan afgeven, ligt Ziggo geen strobreed in de weg om in 2022 deze oude term weer uit de mottenballen te halen.

     

    Meer coax

    Maar bestaat het Ziggo netwerk wel grotendeels uit glasvezel, zoals de term ‘glasvezel-kabel’ doet vermoeden?

     

    artikel gaat verder onder foto

    VodafoneZiggo geeft hierop zelf het antwoord. Op de eigen internetsite wordt aangegeven dat de totale lengte van het Ziggo kabelnetwerk 448.500 kilometer is. Daarvan is slechts minder dan tien procent – om precies te zijn 38.500 kilometer – glasvezel. De resterende 410.000 kilometer bestaat uit coax. Natuurlijk werd VodafoneZiggo door Totaal TV om een reactie gevraagd. “Dit betekent voor de klant dat zijn signaal vanaf de datacentra tot aan de wijkcentrale over kilometers glasvezel gaat en vanaf de wijkcentrale naar zijn huis over meters kabel. Hoeveel kilometer glasvezel en hoeveel meter kabel dit per klant is, is vanzelfsprekend onder andere afhankelijk van de afstand van het huis van de klant naar de wijkcentrale”, aldus VodafoneZiggo-woordvoerder Tabitha Laurey. Het bedrijf sprak de gegeven lengtes op de internetsite overigens niet tegen.

     

    Goochelen

    En vanaf dan begint een soort goochelspel met cijfers en percentages. Als eerste maakt VodafoneZiggo een feitelijke fout met een publicatie op de internetsite van Ziggo.

     

    artikel gaat verder onder foto

    Hierbij wordt als eerste gesuggereerd dat Ziggo 4,2 miljoen klanten zou hebben. Dit klopt niet. Als de laatste kwartaalcijfers van VodafoneZiggo erop naslaan dan wordt duidelijk dat Ziggo rond de 3,7 miljoen klanten heeft. Het getal 4,2 miljoen stamt uit de tijd dat UPC binnen Ziggo werd geïntegreerd nadat Liberty Global als eigenaar van UPC Ziggo had overgenomen. Dit gebeurde in 2015. Ziggo is dus in 7,5 jaar ongeveer een half miljoen klanten kwijtgeraakt. Een andere feitelijk onjuistheid is dat het Ziggo netwerk voor 97 procent uit glasvezel bestaat. Want zoals hierboven uit eigen cijfers van VodafoneZiggo blijkt, is dan slechts minder dan tien procent van het eigen netwerk glasvezel is.

     

    Signaal

    De vraag is vervolgens waar komt die 97 procent plots vandaan? Daarvoor moeten we terug naar 2019. Toen ging VodafoneZiggo op grotere schaal communiceren dat het signaal van Ziggo voor 97 procent door glasvezel gaat. Een toenmalige woordvoerder omschreef het in een reactie aan Totaal TV als volgt: “Als VodafoneZiggo hebben we namelijk al een landelijk hoofdnetwerk met ruim 40.000km glasvezel. Daarmee gaat nu al gemiddeld 97 procent van het signaal van studio tot de klant via glas. De laatste 3 procent van het signaal - van de wijkkast naar de woning - gaat bij ons via coax.” Overigens is de hedendaagse reactie van Ziggo op de gestelde 97 procent enigszins anders. “Zoals je weet bestaat ons glasvezel-kabel netwerk voor het overgrote deel uit glasvezel, maar ook uit kabel. Meer specifiek: alle signalen gaan vanaf onze datacentra tot aan de wijkcentrale via glasvezel. Dit is 97 procent van de afstand die het signaal aflegt. Alleen het laatste stukje van de wijkcentrale tot het huis van de klant gaat via de kabel.”

     

    Wijziging

    In de twee reacties is een duidelijk verschil zichtbaar. In de reactie uit 2019 wordt gesproken over de afstand van ‘studio tot de klant’. Een veel langer traject over meer kilometers kabel dan de afstand tussen ‘onze eigen datacentra en de klant’ waarover nu wordt gesproken. Om dan toch op 97 procent van het signaal wordt getransporteerd via glasvezel uit te komen, moet tussen 2019 en 2022 meer coax naar glasvezel binnen het eigen Ziggo netwerk zijn omgezet. De vraag om dit inzichtelijk te maken werd niet inhoudelijk door VodafoneZiggo beantwoord.

     

    DOCSIS

    Gezien het grote aantal kilometers dat de afstand van de wijkcentrale naar de klant in praktijk blijkt te zijn – volgens eigen informatie van VodafoneZiggo 410.000 kilometer – is de keuze van VodafoneZiggo om het laatste deel coax niet te verglazen begrijpelijker geworden. Ziggo kiest voor DOCSIS 4 als toekomstige opwaardering van DOCSIS 3.1. Laurey namens VodafoneZiggo over DOCSIS 3.1, dat voor het einde van dit jaar op alle Ziggo aansluitingen actief moet zijn: “Op dit laatste deel (coax red.) passen we de technologie DOCSIS 3.1 toe. Daarmee zijn hoge internetsnelheden te behalen. Nog voor het eind van 2022 hebben al onze klanten via ons bestaande glasvezel-kabel netwerk toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1Gbps. En in de toekomst kunnen we dit nog verder upgraden naar downloadsnelheden van 10 Gbps en uploadsnelheden van meer dan 1 Gbps. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van DOCSIS 4.0, die in de toekomst nog hogere snelheden mogelijk maakt.”

     

    Full Fiber

    Laurey vervolgt: “We volgen voortdurend ontwikkelingen in de markt en blijven innoveren zodat klanten, nu en in de toekomst, gebruik kunnen maken van de digitale oplossingen die ze nodig hebben. Zo bekijken we bij nieuwe projecten per project welke techniek het meest betrouwbare netwerk garandeert. In sommige gevallen betekent dit dat we gebruikmaken van glasvezel tot in de woning om klanten aan te kunnen sluiten op ons GigaNet.” Hierbij wordt gedoeld op glasvezel tot in de meterkast – zonder gebruik te maken van coax – bij nieuwbouw projecten.

     

    Koperen draad

    Overigens stelt Ziggo op de eigen website dat ook bij de volledige glasvezelnetwerken van concurrenten het laatste deel van het signaal door koperen draadjes of via de lucht gaat. Hierbij wordt gedoeld op de verbinding tussen internetmodem en apparatuur zoals pc, laptop of tv-decoder, waarvoor bij glasvezel UTP-netwerkkabel of een draadloze wifiverbinding nodig is. Of dit een sterk argument is bij de vergelijking tussen de Ziggo glasvezel-kabel en het volledige glasvezelnetwerk van concurrenten als KPN NetwerkNL, Open Dutch Fiber (T-Mobile) en Delta Fiber is de vraag.

     

    Toekomst

    VodafoneZiggo geeft als laatste zelf aan dat de huidige uitleg over 97 procent wellicht onduidelijk kan overkomen. “We zullen dit beter toelichten op onze website”, is vanuit het hoofdkantoor te horen.

    ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetglasvezel-kabelglasvezelnetwerk

    Reacties