Ziggo in spagaat: kabelbedrijf zit met DVB-C in de maag
De vraag is niet of maar wanneer Ziggo stopt met het aanbieden van tv-zenders in de traditionele kabel-uitzendnorm DVB-C. Nieuwe klanten ontvangen standaard de nieuwe bruikleendecoder Next Mini. Op deze decoder zit geen aansluitmogelijkheid voor DVB-C meer. Er kan alleen via internet gekeken worden. Het gaat hierbij dus om een IPTV-only decoder. Ook de grote broer van Next Mini is op de toekomst voorbereid. In deze decoder zit nog wel een DVB-C tuner, die ook actief wordt gebruikt. Mediabox Next is echter hybride en kan ook zenders via IPTV doorgeven.
Eigen hardware
Dat Ziggo op dit moment tv-zenders in DVB-C aan klanten levert, is vooral positief voor klanten die eigen apparatuur zoals een televisie of kabeldecoder gebruiken. Al dan niet in combinatie met smartcard en CI+ module kunnen ze met deze eigen apparatuur televisie kijken. DVB-C maakt Ziggo ook onderscheidend van concurrenten zoals KPN, Odido en Delta. Maar desondanks is DVB-C - hoe gek dit ook mag klinken - een blok aan het been voor het kabelbedrijf. Ziggo voelt de concurrentiedruk van glasvezel. KPN (NetwerkNL en Glaspoort) en Delta Fiber stampen nog steeds in hoog tempo nieuwe glasvezelnetwerken in de grond. Gelukkig voor Ziggo lijkt Open Dutch Fiber (ODF) de activiteiten in Nederland op een lager pitje te hebben gezet.
Sneller internet
Glasvezel levert dan wel sneller internet dan Ziggo via het eigen HFC-netwerk – door Ziggo enigszins misleidend glasvezel-kabel genoemd – maar het zijn duizelingwekkende snelheid die voor vrijwel alle consumenten ver boven de daadwerkelijk benodigde snelheid ligt. Deze snelheid kan Ziggo op dit moment ook probleemloos via het eigen HFC-netwerk leveren. Uitzondering is echter de uploadsnelheid. Hiermee blijft Ziggo achter bij de behoefte van een aanzienlijk aantal Nederlanders. Mede door uitspraken dat de nu door het kabelbedrijf geleverde uploadsnelheid voor alle klanten ruim voldoende is, heeft het kabelbedrijf bij een deel van de Nederlanders het imago te grabbel gegooid. Dit imago stond al onder druk omdat glasvezel kwalitatief aantoonbaar beter is dat het verouderde coaxnetwerk van VodafoneZiggo, dat in sommige delen van het verzorgingsgebied al meer dan 40 jaar oud. Dat heeft natuurlijk impact op de kwaliteit van geleverde diensten.
DOCSIS
Het is daarom opmerkelijk dat VodafoneZiggo de trein die glasvezel heet in de afgelopen jaren heeft gemist. Halsstarrig werd vastgehouden aan het HFC-netwerk in combinatie met de DOCSIS-techniek. Achteraf gezien een strategisch verkeerde keuze. Uit de recentste kwartaalcijfers van VodafoneZiggo blijkt dat de kosten voor onderhoud en het laten functioneren van het verouderde HFC-netwerk vrijwel net zo hoog zijn als wat KPN uitgeeft aan de aanleg van glasvezelnetwerken met de nieuwste XGS-PON techniek. De keuze die ertoe moest leiden dat aandeelhouders Liberty Global en Vodafone Group een hoger jaarlijks dividend konden innen, heeft averechts uitgewerkt. Door de kosten voor het operationeel houden van het HFC-netwerk in combinatie met het klantverlies – en dus omzetverlies – aan glasvezelproviders is het dividend dat aan de aandeelhouders kon worden met tweederde geslonken. Het is nog maar de vraag of VodafoneZiggo er daadwerkelijk voor kiest om het HFC-netwerk naar DOCSIS 4 op te waarderen. Inmiddels wordt hiermee achter de schermen getest, maar deze operatie kost naar verwachting op dit moment meer dan 200 euro per aansluiting. Met bijna 7,5 miljoen aansluitingen komt dit dus neer op een investering van 1,5 miljard euro. Dit blijft een investering in een in de basis verouderd HFC-netwerk. Glasvezel is dan wel duurder, maar wel de zekerste keuze voor de toekomst. Daarbij kan overname of samenwerking met bestaande glasvezelnetwerken van Delta Fiber en Open Dutch Fiber een optie zijn.
DVB-C
Terug naar DVB-C. Hoewel er cijfermatig voldoende bandbreedte op het HFC-netwerk over is om onder de huidige omstandigheden de uploadsnelheid te verhogen, blijkt dit in praktijk voor Ziggo toch heel moeilijk te zijn. Er moet worden geïnvesteerd in nieuwe bruikleenapparatuur, zoals DOCSIS 3.1 internetmodems. DVB-C maakt op dit moment het netwerk om meerdere redenen minder stabiel. Denk hierbij aan instraling, spanningspieken door gebruikte apparatuur en gebruik van versterkers binnen het coax-netwerk. Eigenlijk heeft het voor internet alleen maar voordelen als Ziggo stopt met DVB-C. De spagaat waarin het kabelbedrijf zit, is dat het uitschakelen van DVB-C een nieuwe leegloop van klanten kan veroorzaken. Diverse huidige Ziggo-klanten geven aan hun contract op te zeggen als wordt gestopt met het leveren van tv-zenders via DVB-C. Of dit daadwerkelijk gebeurt is overigens nog de vraag. Ook concurrenten binnen het Ziggo verzorgingsgebied leveren uitsluitend televisie via IPTV, en dus niet via coax. De moeilijke keuze ligt onder meer bij de nieuwe CEO van VodafoneZiggo Stephen van Rooyen. Trekt de nieuwe leidinggevende in één ruk de pleister van de wond die DVB-C heet, of wordt hij geleidelijk losgepeuterd?