Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Is concurrentie op kabel Ziggo wel goed voor consument?

    Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een marktanalysebesluit openbaar gemaakt waarin is bepaald dat het kabelnetwerk van VodafoneZiggo op 1 oktober voor concurrenten opengesteld moet worden.
    Jarco Kriek
    28 september 2018
    comments 5
    Is concurrentie op kabel Ziggo wel goed voor consument?

    Het ACM probeert onder druk van de politiek al jaren om het kabelnetwerk van Ziggo – dat onderdeel van VodafoneZiggo is – voor concurrentie open te stellen. Dit is nu eindelijk gelukt. De vraag is echter of het nieuwe marktanalysebesluit daadwerkelijk goed voor de consument is of het als een papieren overwinning aangemerkt moet worden. Op het eerste gezicht lijkt concurrentie op het kabelnetwerk van Ziggo namelijk positief voor de consument. Wie echter dieper in de materie duikt, loopt al snel tegen enkele drempels op. VodafoneZiggo moet namelijk forse investeren om toegang van derden tot het kabelnetwerk mogelijk te maken. Die kosten worden op enig moment aan de consument doorberekend. De verwachting is dat dit juist het abonnement – zowel bij Ziggo als het bedrijf dat via het netwerk van Ziggo vaste diensten gaat aanbieden – duurder maakt. Het is niet ondenkbaar dat andere aanbieders – zoals KPN – anticiperen op de gewijzigde prijsstelling van directe concurrenten. En dat dus de prijs voor vaste diensten voor iedere consument duurder wordt.

     

    Referentieaanbod

    Wie de vlag wil uithangen omdat vanaf 1 oktober op het netwerk van Ziggo via een ander bedrijf tv, internet en telefonie verkregen kan worden, komt bedrogen uit. VodafoneZiggo moet namelijk eerst een referentieaanbod opstellen. Daarna moet het mediabedrijf met geïnteresseerde bedrijven onderhandelen over tarieven van gebruik van het netwerk en de diensten die geleverd worden. Uiteindelijk moet het netwerk technisch aangepast worden als blijkt dat bedrijven inderdaad interesse hebben om diensten via het Ziggo-netwerk aan te gaan bieden. De verwachting is dat op zijn vroegst medio 2019 abonnementen bij concurrerende aanbieders verkrijgbaar zijn. Ook dient hierbij opgemerkt te worden dat nieuwe aanbieders op het netwerk van Ziggo geen inhoudelijk onderscheidende diensten aan kunnen gaan bieden. ACM stelt in het marktanalysebesluit dat VodafoneZiggo concurrerende aanbieders wel tot in redelijkheid de mogelijkheid tot levering van afwijkende diensten aan te bieden. In praktijk is dit pas technisch mogelijk als op het netwerk van Ziggo DOCSIS 3.1 Full Duplex operationeel is. Dir wordt echter niet voor 2023 verwacht.

     

    Beroep

    Ziggo gaat tegen het marktanalysebesluit van ACM in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Dit beroep heeft overigens geen opschortende werking waardoor de uitwerking van het besluit daadwerkelijk op 1 oktober in gang gezet dient te worden. "Het is teleurstellend dat de ACM de kritische opmerkingen van de Europese Commissie heeft genegeerd. Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is. Er worden aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen aangeboden. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Het besluit van ACM brengt de goed functionerende markt in gevaar, zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. We zullen daarom beroep aantekenen tegen dit besluit", laat VodafoneZiggo in een reactie op het besluit weten.

     

    KPN

    Het nieuwe marktanalysebesluit heeft ook consequenties voor KPN. De koper- en glasvezelnetwerken van het telecombedrijf blijven gereguleerd. De regulering wordt echter versoepeld. In gebieden waar KPN een glasvezelnetwerk heeft, hoeft het concurrenten niet meer per definitie toegang tot het koperdraadnetwerk te verschaffen. Ondanks de versoepeling komt het nieuwe marktanalysebesluit niet aan de wens van het telecombedrijf tegemoet. KPN liet eerder weten geen voorstander van regulering van de Nederlandse markt – zowel kabel, koper en glasvezel – te zijn en de Nederlandse markt als zeer concurrerend te beschouwen. "KPN heeft al jaren een open netwerk waar aanbieders succesvol vrijwillig gebruik van maken en waar de ACM op toeziet", aldus KPN.

    Autoriteit Consument & MarktACMZiggoVodafoneZiggoKPNkabelglasvezelkoperdraadreferentieaanbodopenbreken kabelreguleringmarktanalysebesluitWFAabonnementprijsverhogingtvtelevisieinternettelefoontelefonie

    Reacties

  1. TV-TIP Waku Waku

    Waku Waku
    NPO 3 om 18:21 uur
    Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

    TV-TIP Ice Road Rescue

    Ice Road Rescue
    National Geographic om 19:35 uur
    Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

    Interview

    • *

      Harm Edens

      Dit Was Het Nieuws

      Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
      Reacties0 reactie(s)