Ziggo, KPN en T-Mobile maken overstappen makkelijker

De overstapdrempel om van internetaanbieder te wisselen, wordt vanaf deze zomer makkelijker gemaakt. Aanbieders hebben onderling – onder druk van de staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer – afspraken gemaakt. Wie in de toekomst van internetaanbieder overstapt, krijgt bijvoorbeeld nog zes maanden toegang tot het e-mailadres dat was verbonden aan het abonnement van de voorgaande internetaanbieder. Dit moet het voor consumenten makkelijker maken om naar een andere internetaanbieder over te stappen. Vooral het veranderen van e-mailadres en de nodige tijd en inspanning die aan het omzetten van het e-mailadres bij bijvoorbeeld banken, streamingdiensten en andere dienstverleners gestoken dient te worden, weerhielden consumenten om internetdiensten bij een ander bedrijf te kopen.
Niet afhankelijk van aanbieder
Het is overigens altijd aan te raden om een niet aan een internetaanbieder gekoppeld e-mailadres te gebruiken voor contact met personen of dienstverleners. Dit kan bijvoorbeeld via een gratis e-mailadres van bijvoorbeeld Google (Gmail) of Windows (Hotmail). Wie om privacyredenen geen gebruik van een dergelijke gratis e-maildienst wil maken, kan al voor enkele euro’s per maand een eigen e-maildomein aanschaffen. In al deze gevallen gaat het om aanbiederonafhankelijke manieren van e-mailverkeer die niet gewijzigd hoeven te worden als van internetaanbieder gewisseld wordt.
Grote internetaanbieders
De onderlinge afspraken tussen internetaanbieders – die uiterlijk aan het einde van het tweede kwartaal van kracht dienen te zijn – konden alleen met medewerking van de drie grote internetaanbieders Ziggo, KPN en T-Mobile tot stand komen. Daarnaast doen KPN-merknaam Xs4All en internetaanbieders die door NLConnect vertegenwoordigd worden aan de onderling gemaakte afspraken mee. Dit zijn de aanbieders Caiway, Delta, Jonaz, Kabelnoord, Kabeltex, Stichting Kabel Veendam (SKV), Nestvisit, Kabeltex. OpenFiber, Plinq, SKP, Tele2, TriNed, Tweak, XSyou en ZeelandNet. Deelnemende bedrijven roepen andere internetaanbieders op de afspraken eveneens te ondersteunen.