1. Nieuws

  Ziggo, KPN en T-Mobile willen sneller internet, maar wil de consument dit wel?

  Een snelheidsrace tussen kemphanen VodafoneZiggo (Ziggo), KPN en T-Mobile is gaande. Maar wil de consument wel sneller internet?
  Jarco Kriek
  24 november 2019
  comments 10
  internet Ziggo KPN T-Mobile
  Foto ANP

  VodafoneZiggo is bezig met de gefaseerde opwaardering van het bestaande kabelnetwerk naar DOCSIS 3.1. Met deze techniek kan het bedrijfsonderdeel Ziggo een downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps) aan klanten leveren. Dit kan nu al in Utrecht en enkele omringende gemeenten. Inwoners van mediastad Hilversum kunnen het benodigde gigabit-abonnement vanaf dinsdag 26 november kopen. Voor dit abonnement moet maandelijks €99,50 per maand overgemaakt worden. Dit is €12,- duurder dan het Alles-in-abonnement Complete waarbij 500Mbps downloadsnelheid wordt geleverd. Bij beide abonnementen wordt wel het meest uitgebreide tv-pakket inclusief bruikleendecoder Mediabox Next geleverd. Maar ook klanten die deze abonnementsvormen met sneller internet niet kopen, hebben belang bij de opwaardering naar de nieuwe techniek DOCSIS 3.1. Het netwerk van het kabelbedrijf krijgt hierdoor meer datacapaciteit. Verder wordt het netwerk stabieler, waardoor het aantal storingen gaan verminderen. En op dit punt kan het vernieuwde kabelnetwerk van Ziggo net zo betrouwbaar en stabiel als glasvezel worden.

   

  Glasvezel

  Wat betreft de snelheidsrace doet KPN gedeeltelijk niet mee. Het oudere koperdraadnetwerk van het telecombedrijf is door technische beperkingen niet opgewassen tegen kabel en glasvezel. Het besluit van KPN om de komende jaren de aanleg van glasvezel prioriteit te geven, is dus te begrijpen. Maar ook bij het leveren van glasvezel moet KPN nog een inhaalslag maken. Het telecombedrijf levert op dit moment maximaal 500Mbps symmetrische internetsnelheid. Dat is de helft minder dat T-Mobile aan klanten levert via het eigen glasvezelnetwerk in de Haagse wijk Segbroek en op termijn in heel De Haag. T-Mobile levert 1Gbps symmetrische internetsnelheid overigens ook via enkele glasvezelnetwerken van KPN waar het bedrijf eigen apparatuur kan gebruiken. In tegenstelling tot Ziggo is bij KPN en T-Mobile via glasvezel de down- en uploadsnelheid gelijk. Ziggo levert bij gigabit internet maximaal 50Mbps uploadsnelheid. Maar de verwachting is dat Ziggo in 2020 de upload gaat verhogen.

   

  De consument en snel internet

  Maar waar bovenstaande bedrijven honderden miljoenen euro’s in welke vorm dan ook in sneller internet investeren, lijken consumenten in Nederland terughoudend te zijn. Dat is begrijpelijk. De behoefte aan dit soort hoge internetsnelheden is in het gros van de huishoudens helemaal niet nodig. Een huisgezin zonder kinderen heeft in de meeste gevallen aan een internetsnelheid van 50 tot 100Mbps voldoende. Met thuiswonende kinderen kan met maximaal 200Mbps worden volstaan. Alleen als een gezin uit veel personen bestaat of de internetverbinding met meerdere personen – bijvoorbeeld in een studentenhuis – wordt gedeeld, kan een internetsnelheid van tussen de 200 en 1000Mbps nodig zijn. Voor consumenten is de stabiliteit van de internetverbinding belangrijker dan dit soort hogere internetsnelheden. Het is voor Nederlanders die bij Ziggo internet kopen dan ook belangrijk dat VodafoneZiggo naar DOCSIS 3.1 overstapt.

   

  Duurder abonnement

  De snelheidsrace van de drie grootste internetaanbieders kan voor alle klanten wel tot financieel nadelige gevolgen leiden. Investeringen moeten door deze commerciële bedrijven op langere termijn wel terugverdiend te worden. Als de investering minder dan verwacht met de verkoop van de snellere, en duurdere, internetabonnementen terugverdiend kan worden, is het niet ondenkbaar dat overige klanten de investering moeten dekken. In dit geval leidt dit tot nieuwe prijsverhogingen van internet- en Alles-in-1-abonnementen.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileinternetinternetsnelheidabonnementprijsverhoginggigabitGigaNetkabelnetwerk van de toekomstglasvezelconcurrentieconcurrentiestrijdDOCSIS 3.1

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Before We Die

   Win Before We Die S1&2

   Before We Die is niet alleen een typische misdaadserie, het is ook een hartverscheurend drama over een moeder en zoon, een politierechercheur en een infiltrant. Een serie over morele dilemma’s, verraad en pijnlijke relaties. Totaal TV mag bij lumiereseries.com vijf streamstarts voor het eerste en tweede seizoen van deze Zweedse misdaadserie weggeven.

  TV-TIP Formule 1 Kwalificatie

  Formule 1 Kwalificatie
  om 17:30 uur
  Vanwege het coronavirus reist het Formule 1-circus dit keer niet de wereld rond en wordt er opnieuw gereden in Oostenrijk. Dat is goed nieuws voor Max.

  TV-TIP Power Rangers

  Power Rangers
  RTL 7 om 20:00 uur
  Vijf tieners komen er plotseling achter dat ze over bovennatuurlijke krachten beschikken. Het lot heeft hen uitgekozen om de wereld te beschermen tegen een buitenaardse bedreiging. Maar alleen door hun angsten en onenigheid te overwinnen en een hechte groep te vormen, kunnen ze de Power Rangers worden en de strijd met het kwaad aangaan.

  Interview

  • TV-Toppers met Anita Witzier

   Anita Witzier

   TV-Toppers

   Favoriete tv-fragmenten terugkijken van steeds twee bekende tv-persoonlijkheden uit verschillende generaties. Dat is TV-Toppers. Anita Witzier presenteert deze show zes weken lang op zaterdagavond.
   Reacties0 reactie(s)