Ziggo, KPN en Viaplay: allemaal verliezen ze geld aan illegale IPTV
Nu de inflatie hoog is en mensen met moeite rond kunnen komen, wordt er gezocht naar goedkopere alternatieven voor hoge uitgaven. In de supermarkt leidt dit tot het kopen van meer huismerken in plaats van A-merken, en ook wordt er kritisch gekeken naar de energieleverancier en internetaanbieder. Kunnen energie en internet elders goedkoper, dan wordt een overstap overwogen.
Illegaal
Bij televisie is er nog een andere verleidelijke mogelijkheid. Het abonnement op lineaire tv en streamingdiensten wordt in dat geval aan de kant gezet voor een illegaal IPTV-abonnement. Deze ontwikkeling wint aan terrein, en niet alleen in Nederland. In heel Europa is een toename in gebruik van illegale IPTV te zien. Wie goed op het internet zoekt, kan voor tussen de 50 en 100 euro per jaar een abonnement afsluiten waarmee in enkele gevallen naar meer dan 10.000 tv-zenders uit meer dan 40 landen – inclusief Nederland en België – kan worden gekeken. En of dat nog niet genoeg is wordt dit aanbod aangevuld met tienduizenden films, series en documentaires. Deze zijn afkomstig van streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en HBO Max. En een (klein) deel daarvan heeft zelfs Nederlandse ondertiteling.
Schade
De financiële schade die dergelijke illegale IPTV-abonnementen veroorzaken door derving van inkomsten bij providers als Ziggo en KPN loopt door de toenemende interesse alleen maar op. Dit geldt nu ook voor streamingdiensten, waarvan de content als een soort van bonus steeds vaker in het aanbod van de illegale abonnementen te vinden is. In Europa werd de schade voor providers, streamingdiensten en andere marktpartijen in 2019 op een miljard euro per jaar geschat, en in 2021 was dat al opgelopen naar drie miljard euro. Nu trekt onder meer de European Broadcast Union (EBU) – zeg maar de branchevereniging van de belangrijkste tv-zenders in Europa – hard aan de bel. De EBU wil dat de politiek en in het kielzog overheden harder gaan optreden tegen illegale IPTV.
Ver weg
Optreden lijkt vooral mogelijk tegen de verkopers van dergelijke abonnementen. In Nederland is Stichting BREIN al enige jaren actief met het opsporen van deze verkopers. Eenmaal gevonden betekent dit vaak een last onder dwangsom om de illegale verkoop te stoppen. Maar ondanks dat BREIN regelmatig succesvol tegen verkopers kan optreden, is dat in het grote plaatje niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Dit heeft vooral te maken met het feit dat alleen de verkopers van abonnementen wordt gevonden, en dus niet de eigenaar van de illegale dienst die vaak ver weg van Nederland de servers heeft geplaatst. Meestal in een land waar tegen dergelijke illegale activiteiten via internet niet of nauwelijks wordt opgetreden. BREIN pakt met het huidige beleid dus wel lokale abonnementenverkopers aan, maar haalt de illegale IPTV-dienst niet ‘uit de lucht’.
Gevaren
Een illegaal IPTV-abonnement gebruiken is zeker niet zonder risico. Abonnementsgeld moet vooraf betaald worden. Als een dienst stopt, verdwijnt het geld in de put. En dat een illegale server niet vaak door overheden wordt aangepakt, betekent niet dat ze nooit stoppen. Dergelijke servers zijn vaak in handen van criminele organisaties, die soms zelf de sterker uit de server trekken om dezelfde server elders onder een andere naam weer operationeel te maken. Het door ‘abonnees’ vooruitbetaalde geld wordt dan zonder tegenprestatie in de eigen zak gestoken. Voor wie toch de illegale IPTV-weg bewandelt is het zeer aan te bevelen om een VPN-verbinding te gebruiken. Er wordt namelijk een connectie gemaakt met een onbekende server van een internetcrimineel, waarbij ook nog eens dataverkeer plaatsvindt.
Consument
Ondanks deze niet te onderschatten gevaren, blijkt illegale IPTV in deze tijd van stijgende kosten veel mensen een aantrekkelijke manier te zijn om tv te kijken. Wie naar een uitgebreid tv-, video- en sportaanbod wil kijken, betaalt op dit moment meer dan 50 euro per maand aan legale abonnementen voor betaalzenders en streamingdiensten. Voor hetzelfde geld kan een jaar lang illegaal naar dezelfde content worden gekeken. Dit vooruitzicht is voor een groeiend aantal kijkers te aanlokkelijk, ondanks alle risico’s die illegaal kijken met zich meebrengt.