Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo krijgt vaker met concurrentie twee glasvezelnetwerken te maken

  De toekomst lijkt voor Ziggo meer zorgelijker te worden nu in veel grote en middelgrote gemeenten inclusief randplaatsen twee glasvezelnetwerken actief worden.
  Jarco Kriek
  2 october 2021
  comments 3
  Ziggo krijgt vaker met concurrentie twee glasvezelnetwerken te maken
  Foto Getty Images

  Ziggo kijkt vooruit op een minder zorgeloze toekomst in vergelijking met voorgaande jaren. De concurrentie met het DSL-kopernetwerk van KPN kon in het verleden zonder enige moeite worden aangegaan. Maar nu moet het HFC-netwerk van Ziggo het afleggen tegen het kwalitatief betere glasvezel. En juist glasvezel wordt op dit moment door meerdere bedrijven in het verzorgingsgebied in een hoger tempo dan van tevoren werd verwacht in de grond gestampt. En of dit al niet genoeg is, gaan glasvezelexploitanten in meer plaatsen ook nog eens de concurrentie met elkaar aan.

   

  Prijs onder druk

  In de praktijk betekent dit dat in deze plaatsen naast de Ziggo-kabelaansluiting niet één maar twee toegangspunten tot glasvezel in de meterkast aanwezig zijn. In veel gevallen gaat het om een glasvezelaansluiting van KPN NetwerkNL en Open Dutch Fiber (T-Mobile) of Delta Fiber. Voor Ziggo is daarbij niet alleen in het nadeel dat glasvezel kwalitatief beter is dan het eigen DOCSIS 3.1-netwerk. De twee glasvezelexploitanten gaan onderling niet de concurrentie op kwaliteit, maar op prijs aan. De kans dat Ziggo klanten kwijtraakt aan aanbieders van tv en internet via één van de twee glasvezelnetwerken, wordt dus alleen maar groter. Onlangs kondigde Ridderkerk aan dat in deze stad zowel een glasvezelnetwerk van KPN als T-Mobile wordt aangelegd.

   

  Duo glasvezel

  Zeker nu KPN de ambitie heeft om het overgrote deel van het DSL-kopernetwerk te vervangen voor glasvezel betekent dit dat in meer woningen en bedrijven toegang tot meerdere glasvezelnetwerken mogelijk is. Voor de consument lijkt dit goed nieuws. In andere Europese landen waar de keuze uit meerdere glasvezelnetwerken bestaat – zoals in Spanje – zijn de prijzen voor diensten als tv en internet lager dan in landen waar de keuze en dus concurrentie minder groot is.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobileOpen Dutch Fiberglasvezelkabeltvtelevisieinternetconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)